10 april 2020, door Jose Diepstraten

Barts Buiten: Barts bovenstebeste tuintips deel 2: de siertuin (ook voor kleine tuinen)

10 april 2020, door Jose Diepstraten

Barts Buiten: Barts bovenstebeste tuintips deel 2: de siertuin (ook voor kleine tuinen)

Heb je deel 1 van 'Dat moet je aan mijn moeder vragen' al gelezen? Mijn moeder deelt op Barts Boekje tegenwoordig een paar keer per week de bovenstebeste tuintips. Hoe dat zo is gekomen? Nou, ik wist allang dat mijn moeder kan toveren met tuinen, en dat weten mijn vrienden ook. Dus toen we aan het FaceTime borrelen waren (want Bart Blijft Binnen), en ik hen vroeg wat zij zouden willen lezen op Barts Boekje (want: Bart Brainstormt). Toen zeiden zij: vraag je moeder eens om tuintips! De hele wereld, of in elk geval het hele land, is met zijn tuin en zijn balkon bezig, en wij willen tips van de kenner. Zo geschiede. Vandaag deel 2: de siertuin, zo doe je dat (ook voor kleine tuinen).

De soon to be Siertuin, zo doe je dat

De soon to be Siertuin, zo doe je dat

Well, first things first: ik (de moeder van Maartje dus) zou nog geen voorjaarsbloemen planten omdat er nog nachtvorst kan komen. En dan is al je harde werk voor niks geweest. Zonde! Wat wel kan, zijn de bloemen en planten op deze foto’s (dit is bij ons thuis). Die staan er nu prachtig bij!

De foto met witte bloesem: dit zijn krentenboompjes, maar als struik gebruikt. 2 of 3 boompjes bij elkaar die je tot ongeveer 1meter terug snoeit. Levert een mooie struik. In het vroege voorjaar mooie bloesem, in de zomer krentjes en in het najaar blad dat prachtig verkleurd.

De paarse foto: dit is judaskruid. Dat moet in juni gezaaid worden en bloeit het jaar daarop in maart/april. In het najaar verandert de plant in zilvergrijze platte schermen die je – let op! – heel erg mooi als droogbloem kunt gebruiken.

Wat ook nu bloeit is de Helleborus, dat lieflijke plantje met de tere blaadjes in mooie zachte tinten. Lelijk blad van die plant kun je nu verwijderen en – let op: op de composthoop gooien. Want jawel, als je aan het tuinieren bent geslagen, maak dan ook een eigen composthoop (mits je niet in de stad woont dan, dat is lullig voor de buren). Maar als je de ruimte hebt, doe het dan: niks is beter voor je bloemen en planten en het kost je geen drol. Heb je een kleine tuin, denk er dan eens aan om een compostbak te kopen. Deze bijvoorbeeld. Je maakt dan je eigen organische mest. Wat er in of erop mag? Het afval kwijt van groente, eierschalen en koffiedik bijvoorbeeld.

Het is nu ook de tijd om je rozen terug te snoeien top ongeveer 10 cm boven de grond. Daarna meteen bemesten met (biologische) mest. Ook je vlinderstruik snoei je nu tot iets boven de grond terug. Wanneer je deze knappe planten moet planten, vertellen we je later. Nu niet namelijk, maar snoeien is dus wel aan de orde.

De gele bloem: dit zijn bloembolletjes. Deze moeten in de herfst in de grond, dus sla maar op voor later. Wel zien ze er dan in maart/ april zo uit. Je kunt ze het beste tussen een struik zetten, omdat je het loof moet laten afsterven en dat ziet er niet mooi uit. Tussen een struik
valt het niet op.

De grijze plant is de artisjok. Ook mooi in een uitbundige bloementuin! Daar komen we later nog op terug.