Nederland, Utrecht25 september 2023, door Merche Ariza Gallego

Uitje in Utrecht: landgoed Amelisweerd is een groene oase net buiten de stad (waar goed geborreld kan worden!)

Nederland, Utrecht, 25 september 2023, door Merche Ariza Gallego

Uitje in Utrecht: landgoed Amelisweerd is een groene oase net buiten de stad (waar goed geborreld kan worden!)

Wil je de stad ontvluchten en helemaal tot rust komen? Dat kan zeker, en je hoeft er niet ver voor te reizen. Landgoed Amelisweerd in Bunnik is vanaf de Oude Gracht 20 minuten fietsen. Valt mee, gewoon even doortrappen. Bovendien kom je langs leuke plekken en voelt het haast alsof je op vakantie bent in eigen land. Voor die mini work-out word je beloond; er is een oud landhuis wat je kan bezoeken. Je kunt borrelen op het terras van de Veldkeuken (of iets lekkers meenemen van hun bakkerij) of ga met de kids langs de kinderboerderij.

De Veldkeuken

De Veldkeuken

Of je nou als eerste op pad bent als vroege vogel of later op de dag richting Bunnik gaat, bij de Veldkeuken kun je vanaf 9:30 tot 21:00 terecht. Plof neer op het terras na de fietstocht en ga voor de overheerlijke moestuinborrelplank. Het leuke (en lekkere) aan de Veldkeuken is dat ze biologisch koken en met de oogst van het landgoed. Goed om te weten: de Veldkeuken heeft in de avond geen à la carte menu. Ze koken dagvers met de oogst van de moestuin en daarom is er iedere 2 weken een nieuw menu. Je hoort ons niet klagen.

Liever een snel bezoek? De Veldkeuken heeft ook een mooie landgoedwinkel waar je onder andere brood kan kopen. Of ga langs bij de Veldkeuken kraam, waar je een kopje koffie, een ijsje of een broodje to-go kan halen.

Landhuis Oud Amelisweerd

Landhuis Oud Amelisweerd

Op het landgoed vind je landhuis Oud Amelisweerd, het voormalige zomerhuis van onder andere Lodewijk Napoleon. Het Rijksmonument is nooit intensief bewoond geweest waardoor veel van de oorspronkelijke elementen bewaard zijn gebleven, waaronder het waanzinnige Chinese papierbehang uit de 18e eeuw.

Voorheen zomerhuis, nu dé plek voor kunstenaars om hun werk te exposeren. Het landhuis is geopend van april tot en met november en wil je absoluut gezien hebben tijdens je bezoek aan Amelisweerd.

En psssst, het beste middagzonnetje vind je aan de achterzijde van het landhuis, waar je zelfs een frisse duik kan nemen op een zomerse dag. Ook wel de perfecte picknick-spot.

Theehuis Rhijnauwen

Theehuis Rhijnauwen

Na een ontspannende natuurwandeling moet je natuurlijk niet vergeten om jezelf te belonen met een klassieker: de goeie ouwe pannenkoek. De leukste plek voor het hele gezin is Theehuis Rhijnauwen, wat al meer dan 100 jaar bestaat. Nu is het meer een pannenkoekenhuis te noemen waar menig Utrechter met liefde en plezier komt. We bedoelen maar: terras aan het water, een grote speeltuin voor de kids en lekkere pannenkoeken. Op het tweede menu ‘Iets anders?’ staan onder andere heerlijke broodjes en salades, dus er is voor ieder wat wils.

Juist in dit seizoen trekken wij het liefste naar het landgoed, de vallende blaadjes zorgen voor een mooi kleurenspel, en je krijgt je pannenkoek nét iets sneller dan in het hoogseizoen. In het najaar heeft Theehuis Rhijnauwen een overdekte tent waar je warmpjes en met uitzicht op het water kan eten of ga voor een tafeltje in het knusse restaurant.