Nederland, Utrecht31 juli 2019, door Maartje

12 x vegan in Utrecht

Nederland, Utrecht, 31 juli 2019, door Maartje

12 x vegan in Utrecht

Vegan eten is allang niet meer voor een enkele grijze sok. Doe niet zo mal! Of je nu altijd plantaardig eet, of een paar dagen per week je eetpatroon aanpast. Gelukkig snappen steeds meer horecazaken dat en opent er de ene na de andere vegan hotspot. Ook in Utrecht. Onze favorieten in het midden van het land: 15 x vegan in Utrecht

VanPlanten Utrecht

VanPlanten Utrecht

Echt nét open in het mooie Utrecht en nu al een mega-leukie: restaurant VanPlanten aan de Surinamestraat, net een beetje buiten de gebade paden van Utrecht-stad en juist daarom des te leuker (want alleen voor them in the know). Alles vegan en de complete tent is ingericht met kringloopparels. Logisch ook, want eigenaar Hans Messie runt vier kringloopwinkels in 030.

Lees meer: VanPlanten Utrecht

Brouwerij Oproer

Brouwerij Oproer

Op een redelijk afgelegen terrein in Utrecht is brouwerij Oproer gevestigd. Midden tussen opslagboxen, tankstations en oefenruimtes voor bands ligt een heus biersanctuarium. De naam ‘brouwerij’ zegt het al: er wordt hier eigen bier gebrouwen. Maar naast bier brouwen, serveren ze ook veganistische gerechten én hebben ze een steeds veranderend menu. Met iedere keer een verrassend kindergerecht! Geen saaie kipnuggets of friet met kroket, maar lekkere gezonde pasta’s of figuurtjes van rijst. Ook fijn is het minimalistische Brooklyn-achtige interieur, wat perfect past bij de ongedwongen sfeer en gerechten. Op het grasveld voor de brouwerij kan het kroost rennen en spelen, terwijl paps en mams een verdiende borrel kunnen nuttigen. Bier, goed eten en ook nog kindvriendelijk klinkt als muziek in de oren! Brouwerij Oproer

Waku Waku Utrecht

Waku Waku Utrecht

Alles vegan, overal kleur, laat dat maar aan de mensen van het Amsterdamse SNCKBR over. Zij openden in Utrecht Waku Waku, een nieuwe versie van SNCKBR die we, heel eerlijk, misschien nog net wel wat leuker vinden dan de Amsterdamse ‘variant’. Nieuw jaar, nieuw concept, dezelfde veganliefde.

Vegan in Amsterdam? Ja hoor: 15 plantaardig eten in Amsterdam

Le Jardin Utrecht

Le Jardin Utrecht

In een opvallend donkerblauw pand aan de Mariaplaats (kan niet missen, en ook nog een terras voor de deur) nam Le Jardin het stokje over van restaurant Delano. Maar nee, het nieuwe Le Jardin is niet voor iedereen; er staat namelijk voornamelijk groente op de Frans georiënteerde menukaart en daar moet je wel zin in hebben (hoewel die Franse groentekaart afgewisseld wordt met “een mooi stukje vlees, vis of gevogelte”, zo beloofd de eigenaar), maar volledig vegan gerechten zijn er eveneens volop.

Het hoogtepunt (naast dat bijzondere menu) van Le Jardin: het interieur. Je zit, letterlijk, tussen de planten, het ziet er groen van, hoewel verder alles voornamelijk blauw gelakt is. Wederom: mooi. De leukste (vinden wij) zitplekken zijn die in de serre waar een heuse binnentuin gecreëerd is (doet een beetje denken aan Hotel Amour in Parijs, de eerste; er opende onlangs een tweede vestiging), al is de zithoek met comfortabele bank voor open haard aan de rand van het meer fancy restaurantgedeelte evengoed een heerlijke plek voor een zondaghangdag. Lees meer: Le Jardin Utrecht

Juuls Hummus Utrecht

Juuls Hummus Utrecht

Zeg je vegan, dan zeg je, toch ook wel een beetje, hummus. En Israel, de thuisstad van het verrukkelijke kikkererwtengoedje. Moet je dus precies bij Julia en Remco van Juuls Hummus in Utrecht zijn. Dól zijn ze op hummus, zo dol dat ze er een eigen zaak aan besteden, aangespoord door vrienden en familie. Julia is grotendeels opgegroeid in Israël en heeft daar haar voorliefde voor de Levantijnse keuken gevormd. Regelmatige bezoeken aan haar ouders (altijd in het teken van eten), zorgden ervoor dat ze het maken van het lekkere superfood (nogal) onder de knie kregen. Na jaren van experimenteren zijn ze, en wij ook, dik tevreden over het eindresultaat: Julia’s Hummus: JUULS dus. De zaak is een leuke, toegankelijke deli waar je verse hummus kunt eten met diverse toppings. Snel, makkelijk en vooral gezond. To stay or to go. Een gezonde, snelle hap waar je je vingers bij af kunt likken, zoals ze zelf zeggen en wij mogen beamen.

’T KOFFIEBOONTJE EN SLA UTRECHT

’T KOFFIEBOONTJE EN SLA UTRECHT

je hoeft als Vegan heus niet op zwarte koffie door het leven: bij ‘t Koffieboontje in Utrecht hebben ze ook verschillende soorten plantaardige ‘melk’ om uit te kiezen: soja-, amandel- en havermelk. En er staan om te smullen vegan taarten van het eveneens Utrechtse Sharp Sharp in de vitrine. Knappe jongen die daarvan blijft.

Kun je na de koffie mooi meteen door naar het voor Amsterdammers welbekende SLA. Salades hier, joh, er er zijn twee vestigingen in het Stadsie.

Lees meer: ‘t Koffieboontje (2) en SLA (2) in Utrecht

Karibu Cafe Utrecht

Karibu Cafe Utrecht

De kleurrijkste van Utrecht, of nee: de groenste van Utrecht, moet het Karibu Café zijn. Niet alles is vegan in het cafe dat vol staat met planten (je kunt er ook terecht voor bijvoorbeeld eggs benedict) maar de keuze aan vegan ontbijt en lunchgerechten is er bijzonder groot. Fijn.

Karibu? Yup. Dat betekent welkom in Swahili. Aha. Dat is dan ook precies wat de zaak doet: je welkom voelen. En dat dan zo’n beetje op de meest Afrikaanse manier mogelijk in onze eigen Hollandse land. Kleurrijke zitzakken om op te ploffen, houten tafels, rotan lampen en hadden we al gezegd dat er overal planten staan? Bovendien is het cafe groot en is de wifi goed. Prima spot al met al om je op een werkdag terug te trekken.

beeld via @yanavanmaarseveen

Niet perse plantaardig, wel lekker: lunchen in Utrecht, onze favorieten

GYS Utrecht

GYS Utrecht

GYS was een van Utrechts eerste strakke, knappe, hippe, niet-krakerseske duurzame bio- en vega(n)zaak. Glutenvrije streekproducten, ook in veganistische gerechten, op het menu en, dat is knap, nog origineel en waanzinnig lekker ook. Duurzaamheid alom: zo gaat het water van de wasbakken in de WC’s bijvoorbeeld linea-recta naar de spoelbak van de WC om verspilling tegen te gaan. Slim. De snelle deli van Gys is iedere dag tot 22 uur open en belooft op alle fronten goeds! Lees meer: GYS

BROEI Utrecht

BROEI Utrecht

O. Hallo Broei. Ontzettend leuke ongecompliceerde buurthuiskamer aan de Utrechtse Oosterkade, vlakbij het minikoffiehuisje G0ede Vrijdag. Bij Broei simpele (maar lekkere) broodjes, goede koffie, lekker slaatjes, goed volk, kleine prijzen, een klein maar fijn terras en achter in de zaak werkplekken van Man & Paard voor Utrechtse crea-bea freelancers. Niks meer aan doen, aan Broei. Of Broei naar Amsterdam brengen natuurlijk, dat mag.

Jasmijn & Ik + Saigon + Kimmade, Utrecht

Jasmijn & Ik + Saigon + Kimmade, Utrecht

Het Thaise, Vietnamese en Kantonese restaurant Jasmijn & ik is al tijden een begrip in Utrecht. En laten die landen nu voorop lopen wat betreft de (natuurlijke) keuze aan plantaardige gerechten. Wil je toch vis of vlees, weet dan dat alles bij jasmijn & ik biologisch is en met zorg is gekozen en bereidt. Tot slot: een 10 voor sfeer en service. Mag ook wel weer eens gezegd.

Nog meer Vietnamees, aangezien die keuken bekend staat vanwege overvloed aan verse groente en tofu? Op naar Saigon in Utrecht. Daar bovenop serveert Saigon voor vegetariërs een heel arsenaal aan vegetarisch ‘vlees’.

Tot slot (tenminste, in dit Aziatische rijtje), mag je ook Kimmade op je lijstje zetten. Ook hier eet je Vietnamees. Er zijn twee vestigingen waarvan die aan de Mariastraat onze favoriet is. Hier vers street food to go, al mag je ook plaats nemen aan de paar tafeltjes die er zijn. Langer zitten? Dan moet je bij Oudegracht aan de Werf 61 zijn.<

Beeld via @pteuntje

Instock Utrecht

Instock Utrecht

Instock, u weet wel, dat restaurant met het beste concept van Nederland, namelijk producten die de schappen van de Albert Heijn niet (meer) halen, voor breuk of het tegen de datum zijn (terwijl de items stuk voor stuk nog heel erg goed te eten zijn!), ophalen (dagelijks) en verwerken in de heerlijkste gerechten. Nogal een duurzaam concept zeg maar, waarvoor hulde. Het kan dan ook geen verrassing zijn dat de kaart van Instock genoeg te kiezen heeft voor veganisten. En: de tuin bij het instock restaurant in Utrecht is TOP.

Punk Pizza Utrecht

Punk Pizza Utrecht

Zo’n verhaal waar je gelijk blij van wordt, dat is het verhaal achter Punk Pizza. Eigenaar Miel had het pand, wilde een nieuwe (horeca)huurder, dit lukte niet (want hij wilde géén kebab of snackbar), dus deed ‘ie het zelf maar, zónder ervaring. En na een aantal maanden in de leer in Napels is hij nu een echte Italiaanse pizza kenner en maker. Vrolijk nu? Told you so. Alles in een punk stijl en zo staat er ook elke vrijdag een zwarte, ja heus zwarte, vegan pizza op het menu. Het houdt maar niet op bij Punk Pizza.

Punk Pizza