Spanje18 maart 2024, door Maartje Diepstraten

U zocht een collectie aan beeldschone vakantie huizen? Hebben we: VIU Emporda, Spanje

Spanje, 18 maart 2024, door Maartje Diepstraten

U zocht een collectie aan beeldschone vakantie huizen? Hebben we: VIU Emporda, Spanje

Kijk eens aan: we geven je niet 1, niet 2 maar 20 (!) beeld-, beeld-, bééldschone huizen om uit te kiezen waar je heen wil in de vakantie. Middenin de prachtige Emporda (de Emporda is een historische comarca in Catalonië met Gerona als een van de grootste steden in de buurt, kijk maar eens even) en de Costa Brava in Spanje liggen ze dan: de Casas VIU'. Hoe? VIU. Dat is de naam van een vakantie(huizen)concept gemaakt door een groepje architecten, ontwerpers, ondernemers, wijnmakers en families van l'Empordà. Ha! VIU dus. En VIU heeft een heel aantal verschillende huizen die je - ja ook jij - kunt huren.

 

Van gerestaureerde boerderijen via moderne huizen tot charmante studio's. Elke accommodatie is een bestemming op zich en aan de VIU collectie toegevoegd vanwege zijn decoratie, omgeving en ruimtes. Lekker met zijn 2en even weg, of met een grotere groep tot wel 12 personen - kan allemaal.

 

VIU Emporda

VIU Emporda

Er was eens…. Jup, er was eens een man genaamd Pablo Rovira. Met een grote liefde voor Spanje (specifiek de Emporda-streek) en een passie voor het organiseren van unieke ervaringen voor toeristen, begon hij aan een verzameling van unieke huizen. Twaalf huizen kwamen de selectie door en zo ontstond VIU. De accomodaties zijn eigendom van inwoners van de Emporda-streek in Spanje en dat maakt het des te leuker.

Dit is zo’n gevalletje, niet de bestemming die de reis maakt, maar de accommodatie die het ‘m doet. En twaalfhuizen klinkt wat eentonig, maar onder die categorie vallen dus dorpshuizen, boerderijen op het platteland of flats met een ongelooflijk uitzicht. Allemaal van eigenaren die zich hebben ingespannen om gezellige accommodaties met een unieke identiteit te creëren. Opvallen dus, dat doen ze dankzij hun architectuur, decoratie, omgeving of geschiedenis. Wil niet zeggen dat je de hele dag in je stekkie moet blijven, integendeel zelfs. De hort op in deze regio wordt alleen maar gestimuleerd en dat leggen we je uit verder in dit artikel.

Favoriet

Favoriet

Zelf kijk je welk huis er het beste bij je past, met zijn 2en een week weg, met de hele familie, of met een groep vrienden, het kan allemaal. Een van onze favorieten VIU huizen is de Casa Mur. De naam zegt het al: ‘Mur’. Dat is dus een huis die is ontstaan vanuit een opvallende muur waaruit de rest van het huis is ontworpen. We houden van de grote ramen, met het mooiste lichtinval en de grote ontspannen ruimtes in het huis. In Casa Mur kun je met een groep van 10 personen verblijven. Ook Casa Gran Mont-Ras is top. Heerlijk middenin de natuur, met een grote tuin en zwembad. En La Higuera vinden we ook mooi. Oooooh en dan nog Casita Árbol en Casita Terra… Omgeven door een groot mediterraan bos, wijngaarden en geïsoleerd van alle lawaai, zijn twee “twin” appartementen ontworpen waar je voor even kunt leven in een wijnhuis. En dan nog Casa Sac, gebouwd op een kleine heuvel naast het kasteel van Foixà en dicht bij de mooie dorpjes Rupià en Púbol. Het huis is gebouwd op een kleine heuvel en dat alleen als is veelbelovend.

Eigenlijk vinden we ze allemaal mooi. En more to follow, want wie weet is de lijst over een jaar weer uitgebreid.

VIU Emporda

VIU Emporda

Wat er allemaal in de omgeving te doen valt? Meer dan genoeg! (Her)ontdek de Emporda aan de hand van lokale deskundigen. Van uitstapjes naar de zee in een llaüt (zo’n idyllische boot) om enkele van de wildste baaien van de Costa Brava te ontdekken tot workshops met pottenbakkers, olijfolie- en wijnproeverijen tussen duizend jaar oude olijfbomen of wandelingen door beschermde natuurgebieden met onder meer grote kenners van de plaatselijke fauna en flora.

We krijgen er al zin in… Op naar VIU Emporda deze zomer, deze winter of eigenlijk het hele jaar door!

Zie meer over VIU.

Costa Brava

Nog even over dat ‘gehele jaar door’. Want De Empordà is een relatief kleine regio, maar wel divers. Ene uurtje zie je een indrukwekkend landschap, een paar kilometer verderop heb je een vissersdorp of beschermd natuurgebied en daarna pak je gewoon een lesje geschiedenis mee dankzij de rijke gastronomische cultuur.

Costa Brava wordt steeds geassocieerd met de zomer, maar in de herfst vertraagt het tempo. En dan nog even over de winter… In de winter zijn de dagen korter en worden de landschappen monochromatisch. Up to you wanneer je gaat dus.