12 april 2017, door Maartje

Wijnwoensdag

12 april 2017, door Maartje

Wijnwoensdag

De Wijnwoensdag: hét advies van de week over lekkere wijn. Samen met wijnhandel Chabrol geven we alle ins en outs over de Wijn van de Week met daarbij wát te eten maar vooral: wáár te eten. Deze Wijnwoensdag editie: Weingut Geyerhof Grüner Veltliner Rosensteig 2015 en Bar Jefferson. 

Het is bijna Pasen en mét de Paas komen de asperges. Jawel: het aspergeseizoen is coming en daarbij moet - uiteraard - een goede wijn worden gekozen zodat je het paasweekend wijn-spijs wise perfect doorkomt. Het antwoord? De Grüner Veltliner. 

Wijn van de Grüner Veltliner druif werd voorheen op een wijnlijst vaak een beetje ondergeschoven. Dat kwam omdat de mensen mensen bij deze druif dachten aan een lichte, niet erg spannende wijn. Bovendien wordt de druif voornamelijk in Oostenrijk is aangeplant en Oostenrijk en goede wijn is/was niet perse direct een een-twee-tje. Gelukkig heeft de verhoogde populariteit van Duitse wijnen de deur naar Oostenrijk ook verder geopend. En dat weten ze bij de Amsterdamse Bar Jefferson ook. 

Bar Jefferson
Op het menu bij Bar Jefferson heerlijke asperges met ei-truffelsalade, krieltjes en gerookte zalm. Zoals het heurt. Een grote verscheidenheid aan smaken en daarom een mooie match voor de Rosensteig wijn. Meer proeven? Bij Jefferson staan alle wijnen op planken over de gehele wand achter de bar. Kiezen maar. Bar Jefferson

Thuis
Weingut Geyerhof Grüner Veltliner Rosensteig 2015 drink je ook thuis met asperges! En dan gewoon op de wijze zoals je ze zelf het liefste maakt. Mocht je heel erg zin hebben in totaal dan gaan deze wijn en een curry ook heel goed samen. Meer weten over de Grüner Veltliner? Weingut Geyerhof Grüner Veltliner Rosensteig 2015
Grüner Veltliner is een frisse wijn, maar vaak niet heel rijk aan fruitige aroma’s, zoals bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc. De Grüner Veltliner blinkt voornamelijk uit in kruidigheid, mineraliteit en is vaak wat peperig. Niet elke Grüner Veltliner bezit een veelzijdigheid aan karaktereigenschappen, maar de wijnen van Weingut Geyerhof zijn allen in een supermooie balans. Het Geyerhof Weingut ligt op de zuidelijke oevers van het Donaudal in een regio die bekend staat als Kremstal. Josef en Ilse Maier hebben hier 20 hectare wijngaard, dicht langs de oevers van de Donau. De forse temperatuurwisselingen tussen dag en nacht die hier optreden bewerkstelligen de vorming van onderscheidende aroma’s en vormen zo de basis voor de hoge kwaliteit van de wijnen.

De Rosensteig Grüner Veltliner van Bio-weingut Geyerhof is erg uitgesproken, heeft wat citrustonen, maar zelfs ook wat zachter tropisch fruit. Door de knisperende zuren en elegantie van de structuur, kan deze wijn heel mooi bij onze knappe Hollandse asperges voor zo'n 13,62 euro per fles.

Waarom Wijnhuis Chabrol? Omdat Chabrol volledig is toegewijd aan het vinden van de mooiste wijnen die staan voor kwaliteit en originaliteit. Chabrol werkt het liefst met kleinere domaines, bodega’s en wijnmakers die wijn maken met passie, gedrevenheid, kennis en precisie. Een groot deel wordt door henzelf geïmporteerd en daarom gaan onze vrienden van Chabrol vaak langs bij de makers. De persoonlijke band met de makers en de wijnen zorgen ervoor dat de wijn met evenveel liefde verkocht als gemaakt wordt. Of een wijn vijf of vijfhonderd euro kost, elke fles is met dezelfde visie geselecteerd. Bij Chabrol weten ze waar ze het over hebben, is het altijd gezellig, staan alle witte wijnen gekoeld dus hoeveel meer redenen moet je hebben om langs te gaan? Chabrol huist op de volgende drie straten: Haarlemmerstraat 7, Overtoom 444, Stadionweg 147 en is elke dag geopend tot 20:00 uurWijnhuis Chabrol