• 18 July 2018
  • Happy New Website!
Hoe werkt deze site eigenlijk? Eenvoudig: Barts Groene Boekje gaat over duurzaamheid, Bartje over kids, Bart Bouwt over interieur en dan heb je nog Barts Kookboekje, Barts Beauty en Barts Bruiloft. Gebruik de zoekfunctie en je ziet alleen de posts van je favoriete categorie - it’s the simple life. Leuker nog: als je rechtsboven inlogt, kun je je eigen boekje creëren met alleen die tips die je wilt bewaren. Klik het hartje aan bij het adres van je voorkeur en check je persoonlijke Bart-kaart. Wil je niks missen, meld je dan aan voor de non-spam-nieuwtjes pagina.
18 July 2018
  • 03-05-2017
  • Amsterdam

Wijnwoensdag

Wijnwoensdag

De Wijnwoensdag: hét advies van de week over lekkere wijn. Samen met wijnhandel Chabrol geven we alle ins en outs over de Wijn van de Week met daarbij wát te eten maar vooral: wáár te eten. Deze Wijnwoensdag editie: Menetou-Salon Blanc Domaine Philippe Gilbert, een goddelijke witte wijn die perfect is met Tonijn tataki met tonijn-wasabicreme, rettich en sushi rijst bij Morgan & Mees.

De wijn
Menetou-Salon ligt in de Loire naast de befaamde wijngebieden Sancerre en Pouilly-Fumé - bekende favorieten. Hierdoor krijgt het gebied helaas minder aandacht als wijngebied - onterecht. Meestal dan. Jean-Louis Philippe en Philippe Gilbert zijn twee talentvolle wijnmakers die bewijzen dat in Menetou-Salon ook prachtige wijnen worden gemaakt met een goede prijs/kwaliteit verhouding.

In het hart van Menetou-Salon maken de heren op dit familiedomein (18e eeuw) prachtige, elegante en ook complexe wijnen. Sinds 2006 worden de wijnen gemaakt aan de hand van biologisch-dynamische principes. Het is geen doel op zich, maar op deze manier komt het terroir volledig tot uiting in de wijnen. Wij zijn het hier volledig mee eens, want wat is de Menetou-Salon blanc (100% sauvignon blanc) een heerlijke wijn. Je ruikt eerst tropisch fruit, wat meloen (dus niet het typische citrus of groene appeltjes die je vaak in Sauvignon Blanc tegenkomt). De wijn is heel sappig, heeft wat meer diepgang door een mooie kruidigheid en een droge finale. De wijnmakers maken echt het verschil door hun benadering en filosofie, je proeft dat de wijn is gemaakt met aandacht en visie. 

Het wijnhuis maakt rode (Pinot Noir) en witte wijnen (Sauvignon Blanc) in twee lijnen; de Cuvée Domaine en La Renardières (goede bewaarwijnen ook). Sommige jaren wordt er ook een rosé gemaakt. Tip: de wijnen uit Menetou-Salon zijn vaak ook minder kostbaar dan een Pouilly of Sancerre, dus de Menetou-Salon is vaak een slimme keuze.

Aan tafel
Morgan & Mees was door locatie en concept een instant succes onder het hippe Amsterdamse publiek. Maar Morgen & Mees is geen eendagsvlieg. Neen. De blijvende populariteit is te wijten aan het feit dat het er gewoon echt goed is. De service is vlot, de keuken - waar een mooie combinatie van ontspannen klassiekers en verrassende, spannende gerechten uitkomt - staat goed en last but not least; de wijnkaart is mooi opgebouwd en kan iedereen blij kan maken doordat de wijn in elke prijscategorie klopt. Morgan & Mees adviseert bij Menetou-Salon de tonijn tataki met tonijn-wasabicreme, rettich en sushi rijst omdat vis bij een Menetou-Salon altijd een goed idee is. En doordat de tropische tonen van deze wijn super mooi met de pit en zuren van de wasabi speelt. Lees meer over Morgan & Mees