Duitsland7 december 2016, door Maartje

Winterberg, Duitsland

Duitsland, 7 december 2016, door Maartje

Winterberg, Duitsland

Geen budget voor een dure wintersportvakantie? Winterberg. Geen zin om heel ver te reizen? Winterberg. Geen zin om te rijden of te vliegen? Winterberg. Hond mee? Winterberg. Zin in ongecompliceerde gezelligheid? Winterberg. Afijn, u get the point: in het Duitse Winterberg met je wezen.

barts-boekje-winterberg-3

Yours truly trok met echtgenoot en hond per trein - want met de trein is the bomb: je gaat zitten, Netflix op, drankje, chipje en voor je het weet stap je uit waar je wezen wil - naar Winterberg. Dat kost je welgesteld een kleine zes uur. Dat is geen héle korte reistijd maar nogmaals: vanaf het moment dat je gaat zitten, is het feest. Tenminste, dat was het voor ons. Bovendien kun je in de trein zonder gedoe en zonder ongezellige mandjes die dicht en op de grond moeten, je viervoeter meenemen, mocht je dat gezellig vinden (ja!).

barts-boekje-winterberg-2

Na die kleine zes uur boemelen (heen en terug kun je bijna The Crown kijken, just saying) stap je uit bij een verlaten minuscuul stationnetje. Voila, u bent in Winterberg. Vanaf dat station is het tien minuten lopen naar het Hapimag Resort, een klein hotel-dorp aan de rand van het centrum van Winterberg. Het Hapimag resort is, zoals gezegd, een verzameling van Duitse berghutten met daarin hotelkamers, voor twee of voor meer. Comfortabel, van alle gemakken voorzien en helemaal prima. Bovendien: hondjes meer dan welkom en een superlekker ontbijtbuffet om de dag mee op te starten. Loop bij Hapimag via het station naar beneden et voila, je bent in het dorpscentrum van Winterberg, een knus Duits dorp met tal van hetmaaktookeigenlijkniksuitwaarjegaatzitten-adressen. Duits, een tikkie ouderwets, een reuze gezellig, dat is het.

barts-boekje-schwedenhutte

En dan het skiën, dat kan dus dondergoed in Winterberg. Het vakantieoord wordt ook wel het dak van Sauerland genoemd aangezien het het hoogst gelegen dorp van Sauerland, Duitsland is. Het skigebied is klein - lekker overzichtelijk. Er zijn 34 skipistes en jaarlijks 3 maanden sneeuwzekerheid. Mocht je geen zin hebben om de latten onder te binden, maar 'de rest' wel, dan is het restaurant aan de voet van de berg eenvoudig te voet te bereiken  - je zit er prima met een kop thee en een boek naar de voorbij ruisende ski-ers te kijken.

barts-boekje-winterberg-4

Wat betreft het eten en het drinken: echt hip ga je het in Winterberg en omgeving niet vinden, maar dat hoeft ook niet. Authentiek is the way to go. In het dorp zelf is Dorf Alm Winterberg, in een zijstraat van het dorpsplein, favoriet. Het in 2014 geopende restaurant is weliswaar vrij groot, maar heeft zoveel lagen en hoeken dat het er eigenlijk overal knus is, ook al is het niet druk (wat het wel vrijwel altijd is). Op het menu een old school flammkuchen - precies goed, en verder alles wat je van een typisch Duitse tube mag verwachten. Dorf Alm Winterberg

barts-boekje-liebesgruen-de

Even in de auto en je kunt naar de Schweden Hütte. Een blokhut verstopt in het bos, waar je lekker bier en degelijk hartig eten krijgt, perfect voor na een stevige wandeling of skitocht. Schweden Hutte (de sneeuwfoto hierboven)

Wat chiquer maar ook op en top Duits is Gasthof Zur Post in Olsberg, ongeveer 10km van Winterberg en in Schmallenberg zit een smaakvol vakantieprakje: Bergdorf Liebesgrün. Die hebben het, voor de begrippen, daar begrepen. Bergdorf Liebesgrun

barts-boekje-winterberg-5

Winterberg.de / Deutsche Bahn.de