Engeland28 mei 2024, door Anouk Ardesch

Slapen (en nog zoveel meer) bij Wolterton Park, Engeland

Engeland, 28 mei 2024, door Anouk Ardesch

Slapen (en nog zoveel meer) bij Wolterton Park, Engeland

Engeland is the place to be om te zijn voor de allermooiste stukken erfgoed: kerken, kastelen, burchten en stately homes: je vindt het er in overvloed. In de omgeving Norfolk staan wel 650 middeleeuwse kerken verspreid over het hele landschap. Glooiende vergezichten met uitzicht op zee, smalle weggetjes met overhangende bomen en meer dan genoeg stately homes en kastelen voor een topvakantie. Zo vind je er ook Wolterton Park, één van de mooiste kastelen die je in de omgeving zult zien.

Wolterton Park is een achttien-eeuws landgoed met vijf prachtige vakantiehuizen, en de Wolterton Hall voor exclusief gebruik. In 1722 is de bouw gestart van het pand en in 1742 werd het voltooid. De afgelopen zeven jaar is het volledig gerestaureerd, en nu kun je er overnachten.

Meer unieke plekken vind je ook dichter bij huis: we hebben een lijstje met heel veel leuke en bijzondere accommodaties in de Ardennen.

Wolterton Park

Wolterton Park

Eerst even terug naar de geschiedenis: in 1722 startte de bouw en dit heeft geduurd tot 1742. De bouw was onder leiding van Horatio Walpole, de broer van de eerste premier van Groot-Brittannië, Sir Robert Walpole. Het huis is onderdeel van de ‘Power Houses’ van North Norfolk, samen met Houghton Hall, Holkham Hall en Raynham.

In de omgeving Norfolk staan heel veel huizen met een soortgelijke geschiedenis, maar deze kun je alleen bezoeken tijdens bepaalde uren of zijn omgebouwd naar hotels. Ook mooi natuurlijk, maar minder privé en minder dat unieke-vakantie-gevoel wat Wolterton Park dan juist wél heeft!

Renovatie

Renovatie

Bijna 30 jaar lang heeft Wolterton Park leeg gestaan, totdat het gekocht werd door Peter Sheppard en Keith Day. Voorheen is het pand altijd in de familie gebleven Walpole. Peter en Keith hebben alles tot in de details gerestaureerd en gerenoveerd. De Hall, de vakantiehuizen, de stallen en de parken werden onder handen genomen, maar wel altijd met het doel om de historische elementen zo goed mogelijk te bewaren. Een flinke klus, want het volledige oppervlak is enorm (meer dan 33.000 m2). Duur, heel duur, dus een flinke financiële uitdaging werd het.

Al snel was er een oplossing gevonden voor dit probleem: het verhuren van de verblijven. Zo is de Hall onderverdeeld in vier delen, waar je ook in kunt overnachten. Kost je wel een duit, maar hé, dan heb je wel een unieke overnachting. En wie houdt daar nou niet van?

Activiteiten bij Wolterton Park

Activiteiten bij Wolterton Park

Druk maken dat hoeft hier niet, want zodra je aankomt op het landgoed biedt de House Manager een complete conciërgeservice en regelt alle activiteiten, boekt restaurants, en zorgt dat de chef altijd met iets lekkers uit de tuin kookt. En voor al die activiteiten, hoef je geen eens van het terrein af. Alles kun je gewoon doen, op eigen locatie. Zo kun je: kanoën, fietsen, boogschieten, kleiduifschieten, paardrijden, golf, tennis, tafeltennis, croquet, of badminton.

Elk jaar blijven ze vernieuwen met de activiteiten die ze aanbieden en proberen zoveel mogelijk iedereen het naar zijn wens te maken.

Twee jaar geleden werd de zware inspanning erkend, want Wolterton Park won de Historic Houses Restoration Award in 2022.

De verblijven

De verblijven

De Hall heeft elf slaapkamers en is onderverdeeld in vier verschillende ruimtes. De Hall is de enige accommodatie die je niet altijd kunt boeken. Het volledige huis kun je namelijk maar zes keer per jaar huren voor exclusief gebruik. De momenten dat je het niet kunt boeken, wonen de eigenaren er. De kamers hebben allemaal nog originele marmeren schouwen, originele schilderijen en meubels, die de familie Walpole heeft gekocht.

De Oostvleugel is de Regency-vleugel van de Hall, met enorme ramen met uitzicht over het park en het meer. Er zijn zeven slaapkamers, met elk een eigen karakter, waar de originele schilderijen hangen en meubels nog staan, die ooit gekocht zijn door de familie Walpole. In deze vleugel kun je met maximaal veertien gasten overnachten.

Het Tuinhuis is een elegant met hoge plafonds en grote ramen. Het grenst aan de gezamenlijke tuin, maar heeft ook een privé stuk tuin. Er zijn in totaal drie slaapkamers en drie badkamers en is geschikt voor maximaal zes personen.

Het huis van de Steward is gebouwd rond een kleine binnenplaats met uitzicht over de paardenstal. Verdeeld over twee verdiepingen heeft het drie slaapkamers met drie badkamers en ook hier kun je dus met maximaal zes personen slapen.

De Schatkist is perfect voor twee personen en is de kleinste van de panden die je kunt huren (maar alsnog groot!). Het is een gezellig op zichzelf staand huisje, met open haard, privé tuin en een bakstenen badkamer.

Willow Cottage zit aan de rand van het landgoed en is het nieuwste vakantiehuis. Het was het eerste huisje in zijn soort op deze plek en was in feite in 1332 in het oude dorp van Wolterton. Volledig gerenoveerd en uitgebreid, en ideaal om rustig te overnachten met maximaal zes personen.

Het Poorthuis ligt bij de ingang van het landgoed. Een monumentaal pand, wat vol met geschiedenis zit, die in tact is gehouden. Je kunt hier overnachten met maximaal vijf gasten.

 

De locatie is ook mogelijk af te huren voor evenement(en). Denk aan een bruiloft, voor filmopnames, voor borrels, of voor teamuitjes. Er zijn vijf verschillende accommodaties beschikbaar die afzonderlijk of in zijn geheel kunnen worden geboekt. Als je alles wilt boeken, kun je exclusief gebruik maken van de Hall, de. Oost vleugel, het huis van de Steward, de Schatkist, het Tuinhuis, het Poorthuis, en daarnaast ook nog het park en het terrein.

Wolterton Hall en omgeving biedt een unieke plek, en is als geen ander. Om deze locatie zo bijzonder te houden, verhuren ze slechtst zes keer per jaar de locatie voor een huwelijk. Kost je wel heus een paar centen, ach (als het goed is) beleef je die bruiloft toch maar één keer.

Wolterton Park