10 oktober 2019, door Maartje

25 x het leukste van Leeuwarden

10 oktober 2019, door Maartje

25 x het leukste van Leeuwarden

Sinds de hoofdstad van de provincie Friesland in 2018 uitgeroepen werd tot culturele hoofdstad van Europa, is Leeuwarden niet te missen. De stad kreeg een opfrisbeurt, er werd het ene na het andere event georganiseerd en creatieve, nieuwe zaken die het vroeger misschien in de randstad zochten, openden er de deuren. 2018 is niet meer maar de nasleep van alle investeringen van de gemeente, én alle leuke (nieuwe) zaken, zeer zeker wel.

De straten van de stad

De straten van de stad

Gedurende de pre-Culturele Hoofdstad periode werd de Kleine Kerkstraat vaak bezongen als de straat waar je het, als daggast, zoeken moest. Niet dat dit nu in de post-periode niet meer het geval is, maar Leeuwarden heeft veel meer te bieden dan de eetwinkels en de kaasboer van de Kleine Kerkstraat. Uitzondering is House of Taste, een speciaalzaak bedoeld als groothandel voor horeca maar tegenwoordig ook een must voor consumenten die er o.a. de heerlijke Friese droge worsten van slagerij Spijkerman kunnen proeven. (Kleine Kerkstraat 36)

Een winkelstraat die zeker niet te missen is, is de Sint Jacobsstraat. Bovendien is de straat een leuke doorloop naar het prachtige St. Anthony Gasthuis en de Prinsentuin.

De naam van de Grote Kerkstaat zegt genoeg: deze brede laan is mooi en onmogelijk over te slaan.

de Grutterswinkel

de Grutterswinkel

Moeten we een favoriet benoemen in de Leeuwarden, dan is het de Grutterswinkel, een ouderwetse kruidenier gevestigd in een beschermd 17e-eeuws pand waar de aardigste dames in onberispelijke schorten je te woord staan. (Nieuwesteeg 5)

Cultuur happen

Cultuur happen

Maar natuurlijk willen we winkelen en sightsee-en (is dat een woord? Vast!) en borrelen en wat te happen. Natuurlijk. Maar nu we toch in het mooie Friesland zijn, zullen we dan meteen ook wat cultuur happen? Dan kan in de Noordelijke provincie namelijk wonderwel. Musea te over, maar onze favorieten zijn (met stip!) het Het Fries Museum  en Keramiekmuseum Princessehof.  Bij die eerste is vanaf 19 oktober 2019 de tentoonstelling Wij Vikingen gaande, wat wij dus machtig interessant vinden: Vikingen waren immers de piraten van de Noordzee. Moordend, plunderend en rovend gingen ze langs de Europese kust, en ook ‘Frisia’, het Nederlandse kustgebied, werd geteisterd. Dan hebben we het over 810 (!) en zo ver gaat de tentoonstelling dan ook terug.

Er is een oorlogsschip en je leert over hoe het er destijds aan toe ging aan de hand van foto’s., films en verhalen – écht heel leuk. Het zal geen verrassing zijn dat het museum vooral een super leuk en spannend voor kids is (perfect voor een regenachtige dag). Het kleine spul tussen 8 en 12 wordt in het bijzonder goed vermaakt: zo moeten ze op zoek naar een ontvoerd broertje… O! En als je het plannen kunt: zaterdag 21 december, de langste nacht van het jaar (ofwel de kortste dag van het jaar) viert het museum midwinternacht met spannende verhalen en live muziek. Er zijn Vikingspellen zoals hnefatafl, een soort schaakspel en het museum is van ’s ochtends tot ’s avonds laat open, ook voor het diner bij  Café Thús waar gegeten wordt  in de stijl van Odin’s Walhalla. De dag afsluiten doe je bij Slieker Film, met een speciale Vikingfilmavond. Verkleed komen mag!

Ook enthousiast werden we al van Loes Keramiek in de Blokhuispoort, zie hieronder, wat ons deed besluiten om ook het Keramiek Museum te gaan in het mooie Princessehof (sowieso een aanrader). Hier is van 7 september 2019 tot en met 28 juni 2020 de tentoonstelling Gezonken Schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute te zien. Je ziet keramiek en andere voorwerpen die gevonden werden aan boord van acht scheepswrakken uit de negende tot en met de negentiende eeuw. De keramische schatten vertellen fascinerende verhalen over de Maritieme Zijderoute in Azië.

winkelen bij Nørd en Tres Jolie

winkelen bij Nørd en Tres Jolie

Wanneer je eigenlijk niks mag aanschaffen, kun je Nørd beter overslaan: knappe jongen die er met lege handen naar buiten loopt. Het koppel dat de winkel runt verhuisde van Amsterdam naar Leeuwarden en verkoopt bij hun Nørd, naast hun eigen label Suussies (o.a. kinderkroontjes van stof), woondecoratie, planten, accessoires en koffie met lekkers. (Sint Jacobsstraat 15). Een deur verder zit Tres Jolie waar je landelijk chic kunt shoppen: krijtverf, meubels en kleine cadeaus. (Sint Jacobsstraat 13)

wat voor om het lijf

wat voor om het lijf

Bij Klup de Dag wordt denim van de mooiste, eigentijdse merken verkocht, zowel voor hem als voor haar. Hip is de zaak: er is een DJ booth, achterin zit een kapsalon met barber en loop je nog wat verder, dan kom je uit in een verstopte tuin. (Nieuwestad 53)

De Plek is je plek voor nog meer vintage kleding en accessoires. (Ossekop 1)

Rockers van Leeuwarden scoren hun band T-shirts bij The SainT Store, maar ook als dat niet helemaal je ding is, is de winkel de moeite van het binnenwippen waard. (Sint Jacobsstraat 9)

Post Plaza

Post Plaza

In een voormalig postkantoor zit tegenwoordig Post Plaza. Het pand werd slim en aantrekkelijk verbouwd met behoud van originele elementen en werd door zowel een hotel als een grand café betrokken. Leeuwarden kent niet heel erg veel ontbijtzaakjes, dus mocht je de dag willen starten als een koning, dan is Post Plaza een goed idee. (Tweebaksmarkt 27)

Restaurant Wannee Leeuwarden

Het interieur van Restaurant Wannee verklapt precies waar ze voor staan: de lichte zaak met veel hout en planten ademt natuur, gezond en kwaliteit. Tel daar cultuur – lees: Hollandse gerechten – en een no-waste mentaliteit bij op en je hebt een parel van een restaurant. (Rengerslaan 8)

Restaurant Wannee Leeuwarden

Voor het kroost

Voor het kroost

Kids mee? Op naar kindercafé Blikspuit waar in een industrieel geheel meer van voldoende speelgoed verzameld werd, en waar goed menu voor groot en klein op tafel komt. Blikspuit is goed afgeschermd van de rest van de binnenstad waardoor het er fijn ravotten is. (Over de Kelders 28).

Kinderen komen aan hun trekken bij Vier Seizoenen, een grote kinderzaak waar origineel speelgoed en kleding van merken als MarMar, Bobo Choses en Tiny Cotton wordt verkocht. (Nieuwestad 119)

Blokhuisplein 40

Blokhuisplein 40

Wat je ook doet, breng in elk geval een bezoek aan de Blokhuispoort. Deze voormalige gevangenis werd begin 2018 verbouwd en biedt sindsdien onderdak aan horeca en een keur aan creatieve ateliers. 

Dbied werd verkozen tot de mooiste bibliotheek van 2019. Het boekenpand werd pas van A tot Z verbouwd. Door de glazen muren zie je de buitenmuren van de gevangenis die de Blokhuispoort ooit was. 

Een grand café zoals een groot café voor de hele dag bedoeld m het zijn, betrok de Blokhuispoort: Proefverlof heeft bovendien een prachtig groot terras aan het water. Op het menu lokaal eten, pure ingredienten en opvallend veel vega opties.

Lies Keramiek verkoopt haar mooie handgemaakte keramiek vanuit haar atelier dat in de Blokhuispoort zit. Uiteraard zijn er workshops, welke je wil volgen, alleen al vanwege de lieve Lies. 

Heb je altijd al een nachtje in een cel willen doorbrengen? In Leeuwarden kan het. En je hoeft er geen wet voor te overtreden. In de voormalige zwaarste gevangenis van Nederland is onder andere Alibi Hostel gevestigd. Vanaf €20 voor een slaapplek in een slaapzaal tot €60 voor een luxe tweepersoonskamer. 

Breng als je toch een kijkje gaat nemen in Dbied een bezoekje aan het bibliotheek café: Café de Bak

Sjoddy en De Walvis

Sjoddy en De Walvis

De dag afsluiten mag bij Sjoddy. Dat het lokaal te vinden is op weg naar het Centraal Station, is mooi meegenomen. Probeer Sjoddy maar eens op zijn Fries uit te spreken… Gelukt? Het staat voor See You. Op z’n Fries. Aha. We zijn geneigd ons vooral op de wijn te storten, maar vergeet ook vooral het spijs-gedeelte niet: de zaak serveert een uitgebreid diner én puike borrelplanken: lekkers zoals pulled pork, gerookte zalm, makreel en verschillende soorten vleeswaren. Tip: vraag om de witte Libanese wijn. (Druifstreek 55)

Ook een goed idee: op naar Café De Walrus. Deze zaak kwam van Sneek naar Leeuwarden. De tweede Walrus-locatie werd een mooi cafe met groot terras. (Gouverneursplein 37)

Cultuur happen deel 2

Cultuur happen deel 2

Mocht je nu – logischerwijs – nog niet genoeg cultuur gesnoven hebben, wat vrij begrijpelijk is, zeker als het tijdens het Hollandse najaar met bakken uit de hemel komt, doe er dan nog een schepje musea bovenop. Wij waren echt blij verrast voor het culturele aanbod voor dit najaar: Tussen 5 en 19 december speelt Fuerza Bruta in het Friese theater. Een voorstelling die in wereldsteden als Buenos Aires, Londen, New York, Moskou en Tokyo al hoge ogen gooide. De show moet op zijn zachtst gezegd dynamisch zijn, verrassend en vernieuwend. Met opzwepende muziek, zwevende artiesten, bewegende podia en waanzinnige visuele effecten is dit een 360° beleving die je niet wilt missen. En nee, niet voor mensen met zitvlees: het Argentijnse theatergezelschap zorgt ervoor dat de hele zaal met de voeten van de vloer gaat. Of verken de stad tijden Explore the North: verhalen en muziek, beeldende kunst, theater en in de binnenstad van Leeuwarden. Lokale helden delen het podium met internationale toppers en jong talent. Al willen we zelf het liefst naar de Verhalenavond: Vrijdagavond 15 november 2019 ontmoet tussen 19.00 en 22.00 uur heel Friesland elkaar in winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. Verhalen in huiskamers, musea, cafés, bijzondere gebouwen, bij scholen, verenigingen, bedrijven. Hoe leuk! Op de site zie je een verzameling van alle verhalen die komen gaan. 

O! En nu we toch bezig zijn over friesland.nl: mis zeker Discover the Dark niet! Meer lees je hier