Nederland, Leeuwarden7 juli 2020, door Imara Milatz

Fries feest: Leeuwarden here we come!

Nederland, Leeuwarden, 7 juli 2020, door Imara Milatz

Fries feest: Leeuwarden here we come!

Omdat Friesland - op de bonnefooi of ver van te voren uitgestippeld - altijd een goed idee is. Omdat Leeuwarden bij een bezoek aan de Friesche provincie in het totaalpakket hoort. En omdat we er een ongekend TOPweekend beleefden waar geen favoriet moment te kiezen is. Leeuwarden tackelen? Dat doe je zo:

Stek Leeuwarden

Stek Leeuwarden

Een nieuwe favoriet, onder alle Ljouwerts en ver daarbuiten, van de stad is Stek. Stek zit gevestigd in een prachtig oud brugwachtershuisje aan de overkant van het park (de Noorderplantage – ook leuk!). Afijn, je loopt er waarschijnlijk vanzelf tegenaan, want daar aan de waterkant staat het huisje simpelweg opvallend knap te staan. Wil je heen, net als een heleboel andere mensen, dus druk is het er wel. Vooral wanneer de zon schijnt, en dat snappen we best. Dan is opstaan en plaats maken voor je medemens moeilijk. Al hoeft dat niet per se: aanschuiven kun je er de hele dag. Van het ontbijt door naar de lunch en de dag afsluiten met een heerlijk diner aan precies diezelfde geclaimde tafel. En ook het eten is er smullen: wraps met avocado en een héérlijke appelnotenkoek om mee naar huis te willen nemen.

Stek Leeuwarden

 

Broodje Bewust

Broodje Bewust

Tussen een uurtje of twaalf en drie klinkt de hongerklap. De lekkere trek. In Leeuwarden stil je die – vroeg of laat – aan het adres van Broodje Bewust. Een mega menukaart ligt er voor je klaar om je eens flink te gaan proeven, inclusief volop vega en vegan opties. Zelfs een vegan yoghurt met chocolade smoothie is worth trying (tested and approved). Broodje Bewust is in al zijn geheel worth trying. En laat je door de naam niet foppen: hier eet je heerlijk en lekker guilty free van je biologische lekkernijen, ook glutenvrij. Een beetje liefde voor mens, natuur en de algehele beestenboel is de kern van Broodje Bewust. Daarom. Een bewust broodje. Aha. Enne, ook de hand made zoete koek is nóg lekkerder dan je hoopt dat ze gaan zijn. Vega, vegan of niet: Broodje Bewust is een uitstekende keuze. Vooral als de zon schijnt en je een tafeltje claimt op het forever zonovergoten terras (op de brug: is leuk bootjes kijken!).

Broodje Bewust 

Het Venetië van Leeuwarden

Het Venetië van Leeuwarden

Sí sí, een beetje Italië in Leeuwarden. Met een echte gondel (jawel, helemaal over gevaren vanuit Venetië) Leeuwarden ontdekken vanaf het water. Romantisch? Ja! Maar ook heel leuk met La Familia. In het typische vaargevaarte dobberend de stad rond is op een mooie zonnige dag precies wat een weekendtrip naar Leeuwarden nodig heeft. We gooien er een 1 plus 1 is twee’tje in: Friesland en water, de twee zijn onlosmakelijk van elkaar verbonden en dat exclusief de echte Italiaanse – valse – noten. Vrijdag, zaterdag en, als je heel lief aandringt, misschien ook zondag. Al komt dat wel goed, want de gondelaar knoopt er toch wel een leuk verhaaltje aan vast. Gondelen door Leeuwarden is geen straf.

Gondola tours Leeuwarden

 

A guide to Leeuwarden - city tour

A guide to Leeuwarden - city tour

We durven het bijna niet te hard te roepen maar de city tour door Leeuwarden is een mega Leeuwardse tip. We know: in Amsterdam lachen we altijd iets te hard bij het zien van een guide met paraplu in de lucht als herkenningspunt of vloeken we maar al te graag als we onvermoeid achter een horde wandelende toeristen terecht komen. Maar Leeuwarden took a turn on us. Daarvan is de schuld volledig te wijten aan A guide to Leeuwarden, waar een team van 9 man(/vrouw) zo ongelooflijke enthousiast weet te vertellen over de stad, dat we na anderhalf uur slenteren nog niet weg willen. Dat heeft alles te maken met het concept achter de guides. Zit namelijk zo: van tevoren meldt men zich aan om mee te wandelen (wel zo handig mocht er de bewust dag geen animo zijn, is er echter altijd wel), vervolgens is de kick off van de wandeling onder de schaduw van de Oldenhove – ons eigenste toren van Pisa – en laat je je lekker overrompelen over dingen die je echt (écht) niet van de stad wist. En heus niet alleen geschiedenisfeitjes, ook leuke gebbetjes en bijzondere kunstwerken waar je anders niet langs was gelopen worden er uitgebreid besproken. Wat dat precies is, verklappen we natuurlijk niet…

A guide to Leeuwarden

En dan, wanneer de tour toch echt tot zijn einde is gekomen, bepaal je zelf wat voor een duit je in het zakje doet: of je de wandeling leuk genoeg vindt om er een bedrag (om zelf in te vullen) tegenover te zetten. Waarom dat zo leuk is? Vooral omdat de guide dan extra zijn best doet en er zin in heeft. Vinden wij op ons beurt ook weer extra leuk.

 

Proefverlof

Proefverlof

Wat ook geen straf is, is je diner bij Proefverlof. Wat je ook doet, breng in elk geval een bezoek aan de Blokhuispoort. Deze voormalige gevangenis werd begin 2018 verbouwd en biedt sindsdien onderdak aan het heerlijke restaurant inclusief ongelofelijk lekker terras áán of eigenlijk praktisch óp het water, wat -mocht je je op een boot bevinden- aanmeren kan betekenen. Al is het maar voor even met de benen over boord, Proefverlof is leuk, de mensen zijn er bijzonder aardig en we vinden het een ritje van anderhalf uur (vanuit 020) meer dan waard. Probeer bijvoorbeeld de zalm tataki als voorgerecht en bestel hem nog een keer. En nog een keer. Never enough.

Proefverlof

 

Park Vijversburg

Park Vijversburg

Waar we in de ene verbazing na de ander vielen zo mooi en alles in het teken van verwonderen en dwazen staat. Het historische landgoed Park Vijversburg, op een minieme afstand van citycentre Leeuwarden, is helaas te bijzonder mooi om ook maar aan een ander te onthouden. Vooral heeeeel leuk met de kids, en –be prepared– je wordt er zelf bijna weer kind van. Eindeloze kronkelpaadjes en verstopplekjes, nieuwe ontdekkingen op iedere hoek. Een heus water labyrint (personal favorite), verstopte bruggetjes, ontelbare vijvertjes tot aan prachtige kunstwerken. Vooral dat laatste is hetgeen wat Park Vijversburg (niet te verwarren met een bos) zo bijzonder maakt. Kunstwerken in de vorm van boomhutten, hangmatten, klimtorens en ontworpen door grote namen uit, we noemen maar, een Japan of zelfs Nieuw-Zeeland. Alles om het kroost al spelenderwijs kennis te laten maken met kunst.

 

Dwalende paden zodat de kids het onbewust op een hollen en dollen zetten en elk seizoen zorgt de natuur weer voor een transformatie van het park. Wilde bloemen in de lente en verkoelende schaduwbomen als natuurlijke parasollen in de zomer, veranderen in de mooiste herfsttinten van het najaar. En onder een laagje sneeuw lijkt het park wellicht nóg sprookjesachtiger dan het nu al doet (ook leuk: voor de kids meer dan genoeg slee-heuveltjes om vanaf te glijden). Afijn, een bezoek in de buurt van Leeuwarden gaat niet meer zonder een pitstop bij het park. Let wel: entree is niet helemaal gratis, het hele jaar door leg je er een miniem bedrag van €2,50 voor neer. Wat we snappen, anders was het park never nooit niet zo knap bijgehouden als dat het nu is.

Park Vijversburg

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Conceptstore Nørd en House of Colour

Conceptstore Nørd en House of Colour

Leeuwarden beschikt over een handjevol fantastisch leuke conceptwinkeltjes welke ieder bezoek aan de Friese stad een snuffel rondje verdienen. Conceptstore Nørd is bijvoorbeeld al tijden favoriet en niet op de minste plaats omdat het een winkel & koffiebar (eentje waar het winkelen én het koffiedrinken goed is. Echt goed) is, maar ook om de mooie groen overwoekerde muur met knappe hang-, sta- en allerlei andersoortige plantjes. En dat alles aangevuld met de bekende merkjes en nieuwe nog te ontdekken labels. We like. 

En ook House of Colour is er zo eentje – perfect gelegen: tussen Conceptstore Nørd en Broodje Bewust in, prima goed te combineren tijdens het dagje/weekendje Leeuwarden). Hier verkopen ze de Madam Stoltz en HK Living, u snapt zo’n conceptstore, van de stad. Kussens, tafelgerei, kandelaren. Met lege handen naar buiten vertrekken is moeilijk.

Keramiekmuseum Princessehof en Fries Museum

Keramiekmuseum Princessehof en Fries Museum

Musea? Save it for a rainy day? Welnee, museumbezoekjes kunnen altijd. Mits ze de moeite waard zijn en gelukkig kent Leeuwarden in ieder geval minstens twee dikke aanraders. Het Keramiekmuseum Princessehof is altijd een goed plan. Niet ten minste om het prachtige pand met de knappe binnenplaats, maar ook om het bijzondere entree en het oude vertrek van prinses Maria Louise (ja echt, Maria Louise als in de prinses van Oranje-Nassau). Bezoek er tot en met 30 august nog de bijzondere tentoonstelling ‘gezonken schatten’ en bewonder de mooiste voorwerpen gered vanuit de woeste zeven zeeën. Een hele boel porselein, stukken scheepswrak en meer vanuit de diepte van de zee, kortom: de geheimen van de Maritieme Zijderoute. Ook een must, when in Friesland, is het Fries Museum. Hier leer je alles over hoe Friesland én Leeuwarden is ontstaan, ontdek je het Fries verzetsmuseum en bewonder met ieder bezoek wel weer een andere tentoonstelling. Wij bezochten Other Worldly waar wereldse kunstenaars op een kunstzinnige manier de onderwaterwereld tentoon stellen en ingaan op vervuiling en verdronken vluchtelingen. Terwijl je langs alle kunstwerken loopt wordt je langzaam meegenomen naar een andere wereld onder water.

Cultuursnuiven in Leeuwarden, of geheel Friesland notabene, daarvoor raadplegen we graag de echte cultuurkenners. Doe er je eigen profijt van.

Post Plaza

Post Plaza

In Friesland staan bij uitstek de beste bedjes aan het adres van Post Plaza. Slapen moet je tenslotte en in Leeuwarden kan het gelukkig ook. En laat het dan maar in het voormalig postkantoor zijn. Prachtig is het er. Vanaf de buitenkant een knap pand, met een puik terras voor de entree, en van binnen nog meer moois om tegenaan te kijken. En dat alles gehuld in knappe likjes verf, aangevuld met accenten uit de tijd dat de postbezorgers er nog rondliepen. Extra bonuspunten: Post Plaza is ook nog eens verdomd lekker gelegen (met een minuut lopen bevind je je al in de winkelstraten van het centrum) en beschikt over een heerlijk Grand Café waar je voor het ontbijt, de lunch en het diner sowieso een goede keuze maakt om aan te schuiven. En psst: we hebben ons zelfs laten vertellen dat er een beautyvleugel (massages!) zit, al is een bezoek aan Leeuwarden veel leuker om op ontdekkingstocht te gaan buiten het hotel. Maar dat is onze mening.

Post Plaza 

Wij bezochten Leeuwarden op aanraden (en met tips!) van de mensen van Visit Friesland. Zou je ook eens moeten doen… Alleen al een blik op de website Friesland.nl laat je zien waarom: zóveel te ontdekken!