13 maart 2016, door Maartje

4 x Hollands Glorie in Amsterdam

13 maart 2016, door Maartje

4 x Hollands Glorie in Amsterdam

Koken met alleen streekproducten is mooi, maar niet perse iets waar we lately nog van staat te kijken. Dus gaan de Amsterdammers een stapje verder met nieuwe restaurants (en bars) die niet alleen met producten uit de streek koken (of mixen), maar meteen een ode aan ons eigen land brengen.

Barts-Boekje-jansz amsterdam

Jansz
Nummer één op de lijst (oke, het lijstje) is het door ons van Bart nu al zeer, zeer geliefde Jansz, het restaurant in het gerenoveerde Pulitzer Hotel, hartje Amsterdam. Jansz? Jansz? Mais oui; het restaurant is vernoemd naar Volkert Jansz, een koopman die in de zeventiende eeuw floreerde in Amsterdam en het daarmee zelfs tot een doek van Rembrandt haalde (De Staalmeesters, terug te vinden in het Rijksmuseum, Jansz is de tweede persoon links, staand). Er wordt beweerd dat het nogal een lekkerbek was, die Jansz, wat we voor lief nemen.

Net als dat hij een passie voor converseren en debatteren had, plus een uitgelezen smaak. Dat wilde Restaurant Jansz (weer) naar het Amsterdamse brengen, als een ode aan Jansz: lekker eten, een smaakvol lokaal op alle fronten en dè plek waar je uren blijft zitten lullen, met elkaar en met het personeel; een vrolijke groep gastheren en -dames die hun pappenheimers kent. Op het menu 'modern classics with an easy going Dutch attitude'. Meer lezen kan hier: Jansz.

Barts-Boekje-john dory vistronomie

John Dory Vistronomie
Bij John Dory staan ze op de kaart hoor, de beste - en vaak ook vergeten - vissen uit de Hollandse wateren, op een originele manier klaargemaakt door Arjan Wennekes, voorheen chef bij Visaandeschelde en The Roast Room. Maar bij John Dory geen rauwe tonijn en zalm (= niet goed, noch voor jezelf, noch voor de natuur) maar Zeeuwse oesters, kreeft uit de Oosterschelde en koolvis, snoekbaars en kabeljauw uit de Noordzee (de kabeljauwballetjes en kroepoek van zwarte inkvisinkt waar je de avond mee begint... nom). Prinsengracht 999, John Dory. Meer visrestaurants in Amsterdam vind je hier.

Barts-Boekje-Lt.-Cornelis-Amsterdam

Lt. Cornelis
Als klap op de Hollandse vuurpijl: restaurant Luitenant Cornelis in de Voetboogstraat hartje Amsterdam Centrum – een kleine bar op de begane grond waar je niet omheen kunt en een verdieping rond het trapgat ingericht als restaurant. Het hele pand ademt de Gouden Eeuw en waar je kijkt zijn (moderne) referenties naar die tijd (let ook even op het Melkmeisje: de melk van het 'schilderij' stroomt). Ook het menu is een ode aan ons land: op de kaart enkel en alleen typische Nederlandse gerechten gemaakt van typisch Nederlandse ingrediënten. Meer? Hier: Lt. Cornelis

Barts-Boekje-kopstootbar AMSTERDAM

Kopstootbar
Of je een kopstootje wil? Zou je moeten moeten willen en helemaal voor of na een avond (of binnengluren want ze zijn bijna altijd vol) bij het tijdelijke Roomservice at Olof's, want daar zit de Kopstootbar pal naast. Aan de Zeedijk dus, sowieso Hollands/ Amsterdams glorie op z'n allerbest. Draaien doet het er om Jajem, een bio-jenever uit eigen hoofdstad, naast je Heineken uiteraard. Kopstootbar