Nederland, Amsterdam18 oktober 2023, door Romy Weevers

10 x (hele lekkere!) Visrestaurants in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 18 oktober 2023, door Romy Weevers

10 x (hele lekkere!) Visrestaurants in Amsterdam

We zijn zo Hollands als haring met uitjes en dus dol op vis. Oesters, mosselen, lekkerbekjes, boquerones uit Spanje, komt u maar! En we hoeven er niet eens voor naar de kust te reizen of het vliegtuig in te stappen (doen we natuurlijk wel het liefst, verse vis smaakt 't lekkerst als het dertig graden is en de Portugese woorden om je oren vliegen). Er is eindeloos veel keuze in onze hoofdstad! En omdat niemand ervan houdt om achter het net te vissen, bij deze: het neusje van de zalm, onze lievelingen onder de Amsterdamse visrestaurants.

 

Liever vega? Zie hier onze favoriete Vega restaurants in (en rondom) Amsterdam.

Bistro de la Mer

Bistro de la Mer

Bistro de la Mer is familie van de twee welbekende (en retegoede) sterrenrestaurants: de Juwelier en Restaurant 212. Zoals de naam al weggeeft: dit is een visrestaurant. De kaart staat vol visgerechten met een twist (lees: een cocktail met kreeft, avocado en jalepenos, om maar iets verrukkelijks te noemen). Alleen het beste van het beste wordt hier geserveerd (lees: iets met neusje van de zalm), maar dat kan ook niet anders met Richard van Oostenbrugge & Thomas Groot als chefs. Binnen hangt een laagdrempelige en ongedwongen sfeer. Een beetje New York (hallo smalle pijpenla van een restaurant en eten aan de bar, of aan net iets te kleine hoge tafels) meets Amsterdam. Gewoon lekker aan de bar op een houten barkruk vis eten. En daar kreeg ook deze zaak – geheel terecht – een ster voor. Gelegen in de buurt van haar twee broers (horeca-broers, that is), aan de Utrechtsestraat. Je kunt hier terecht voor lunch en diner van maandag tot zondag. Nou, trek je jas aan, zien we je daar.

Visque

Visque

Visque, we zijn dol op je. Truth be told, dit is een van de duurdere in dit rijtje. Maar na een avondje eten bij Visque voel je je herboren. Zo’n uitstapje waarvoor je jezelf eens lekker opdoft en een keer een mooi pakkie aantrekt (hoeft niet, mag wel). Bij binnenkomst neem je plaats aan een lief tafeltje met wit of blauw tafelkleed (dit zet toch gelijk de toon, heerlijk). Je begint hier met een glas bubbels, waarna je een oester (of twee) wegslurpt en de menukaart op je gemak doorspit. Wij houden ervan om hier het concept shared dining te omarmen. Zo kun je zoveel mogelijk proberen, en dat wil je bij Visque. Liever informeel? Neem dan plaats in hun Oesterbar! Dezelfde kaart, net zo fijn, gewoon iets relaxter.

 

Restaurant Visque

Pesca

Pesca

Controlfreak? Daag jezelf uit en ga een avondje bij Pesca eten (grapje natuurlijk). Bij Pesca is geen menu aanwezig (hier kun je dus niet stiekem thuis al checken wat je gaat bestellen). Wat ze hier wél hebben is een dagelijkse selectie op hun vismarkt. Door dit concept eet je bij Pesca altijd de beste en meest kakelverse vis. Zeiden we al dat dit verspilling tegengaat? Wij zijn fan. Een bezoekje aan Pesca gaat als volgt: je wordt welkom geheten door de host, waarna je op hun vismarkt je vis(je) uitzoekt en vervolgens een bijpassende (jawel, jawel) wijn op de wijnmarkt kiest. Geen kennis over wijn? No worries, je wordt hier met liefde geholpen. Hop, hop, op naar Pesca!

Pesca

Le Forel

Le Forel

Le Forel is een klein tentje (lees: zó knus) aan (vinden wij) een van de mooiste straten van Amsterdam: de Bosboom Toussaintstraat. Mocht je zin hebben in een retourtje Parijs zonder het reizen, reserveer dan hier. Zoals de naam wellicht al weggeeft, heeft het restaurant de Franse invloeden doorgevoerd. En dat doen ze waanzinnig. Als je zin hebt in een ietwat sjiekere Vrijmibo (vrijdag-middag-borrel voor de nieuwkomer), ze hebben hier een mega oesterproeverij. Daarnaast telt de wijnkaart genoeg wijnen om een avondje in rond te zwemmen, maar let op: wie ’s nachts gaat vissen, moet overdag zijn netten drogen (lees: wie teveel heeft gedronken, is de volgende dag niets waard). Tip: je zit hier ook heel leuk aan de bar!

Le Forel

Brut de Mer

Brut de Mer

Brut de Mer, wie kent ‘m niet? Deze goedzak bevindt zich op het altijd gezellige Gerard Douplein, middenin de Pijp. Van dinsdag tot en met zondag eet (en borrel) je hier gezellig en knettervers. Brut heeft wat weg van een Franse bistro. Het is een smal tentje, met een terras waar je schouder aan schouder de borrel inluidt. En tevens ook zo’n plek waar je keer op keer terugkomt. De bediening is top! En de wijn… die mag je hier niet overslaan, want vis moet zwemmen (lees: er hoort een glas wijn bij een stuk vis).

 

Brut de Mer

Sjefietshe

Sjefietshe

Sjefietshe in de Pijp. Cosy sfeertje, vriendelijk personeel, goed eten en heerlijk zitten. Oh, en Sjefietshe is daarnaast de eerste én enige cevicheria in Amsterdam(-Zuid). Het gerecht: ceviche, heeft Zuid-Amerikaanse roots. Maar dat is niet het enige wat ze hier serveren. De kaart staat naast ceviche vol andere visgerechten, zoals garnalenkroketten en burrata met ansjovis. Yum!

Sjefietshe

The Seafood Bar (maar 4!) | Beurs van Berlage

The Seafood Bar (maar 4!) | Beurs van Berlage

Naar The Seafood Bar aan de Amsterdamse van Baerlestraat, schuin tegenover het Vondelpark, wilde je al heen voor ongeveer de lekkerste fish & chips, oesters, fruits de mer en kreeft(-ensoep), wat ook veel volk deed. Doet. Inmiddels openden de Brabanders (= altijd goed nieuws) achter de viszaak (nouja, vis-plus eigenlijk) alweer hun vierde (!) Amsterdamse locatie van The Seafood Bar: in een van de meest iconische gebouwen van Amsterdam, de Beurs van Berlage, kun je vanaf 30. november 2023 aanschuiven voor al het goede dat the Seafood Bar groot maakte.

Bij The Seafood Bar niets dan lekkers, én alles zo duurzaam mogelijk. Das belangrijk. Groene energie, zo min mogelijk afval, ze zuiveren hun eigen water en er wordt gasvrij gekookt. En natuurlijk duurzaam gevangen vis, direct in IJmuiden gehaald bij de leverancier waarvan ze weten dat de visstanden altijd inspraak hebben op de visvangst. Daarnaast zijn ze aangesloten bij de Good Fish Foundation, deze waarborgen het proces niet alleen, maar onderzoeken ook hoe het nog beter kan. The Seafood Bar

Visaandeschelde

Visaandeschelde

Visaandeschelde is alles behalve een kibbelingkraam (niks mis mee trouwens, portie kibbeling op z’n tijd). Hier eet je vis op z’n sjiek (linnen tafelkleed en kristallen wijnglazen) en zo goed! Visaandeschelde is geen nieuwkomer, deze topper zit al twintig jaar op z’n plek. De wijnen komen hier van ver (U.S.A.) en dichtbij (België), er zit dus sowieso een goede druivensap voor je tussen. Dit restaurant is dan wel niet de goedkoopste uit dit lijstje (Oud-Zuid, superduur), maar zeker een bezoekje waard. Wedden dat je daarna een paar keer terugkomt.

Visaandeschelde

Simply Fish

Simply Fish

Simply Fish is (ja, ja) ook gelegen in Amsterdam Oud-Zuid, maar deze keer aan de Koninginneweg. En dat snappen wij, want dit is zeker een royal van dit lijstje. Stom woordgrapje misschien, maar de vis is hier alles behalve simpel. Je eet hier keigoede, vers gevangen vis uit de Oosterschelde. Mochten je vrienden of ouders nou niet zo fan zijn van vis, dan is dit een heel goed adres om eens te gaan tafelen. Ook voor de vleesliefhebber is hier namelijk genoeg keuze (zoals steak tartare en sappige ossenhaas). Tip: neem hier een espresso martini a.k.a. esma als afzakkertje, die is hier hemels.

Simply Fish

The Good Companion

The Good Companion

Zin in comfort food? Wij ook. Ik geef je twee woorden: Fish & Chips. Bij The Good Companion eet je (misschien wel) de beste Fish & Chips in onze tulpenstad. Oké, je kunt hier ook ‘gewoon’ een oester eten of ander lekkers. Maar soms zijn we even minder deftig of hebben we simpelweg zin in de Engelse specialiteit. Ze doen hier trouwens ook aan take-away! Altijd fijn, leuk om je lief eens mee te verrassen.

 

The Good Companion