4 juli 2018, door Maartje

6 x Drenthe (en Overijssel)

4 juli 2018, door Maartje

6 x Drenthe (en Overijssel)

Tijdens de maak van Little Escapes werden we (we: een boek maak je uiteraard niet alleen) nog een beetje meer op ons eigen land dan we al waren. Want man, wat is Nederland the bomb. Maar echt hoor. Kijk nou naar Drenthe, het iederjaargetijdeprachtigeDrenthe. Daar hoef je verder niet veel meer aan te doen, al is het wel fijn als er een plaatje van een slaap- en eetlocatie te vinden is. Welnu, die zijn er:

Mooirivier, Dalfsen (Overijssel)

Mooirivier, Dalfsen (Overijssel)

Euh, oke, hier ging ik (ik dus) de mist in. Dalfsen = Overijssel. Ach. Òk mòi. Afijn, midden in de Overijsselse natuur ligt Hotel Mooirivier dus. Een familiebedrijf gevestigd in een gigantische witte boerderij aan de rand van Dalfsen. En eigenlijk doen we Mooirivier tekort als we het alleen een hotel zouden noemen, want het is ook een restaurant en een vergaderlocatie met een gigantisch bos als achtertuin. Hier tref je Rust met een hoofdletter.

Mooirivier

B&B Het Huys van de Gouverneur, Assen

B&B Het Huys van de Gouverneur, Assen

Assen staat gelijk aan de TT – moet je minstens één keer mee gemaakt hebben. Maar verder? Euh. Niet heel veel aan de hand. Toch? Nou, er is heus wel wat te beleven. Struin naar de markt waar tegenwoordig de nieuwe-klassieker restaurant Bij Jaap zit, of haak verderop aan bij Het Muziekcafé, Brasserie 21 of De Bakker en De Schenker, een bakkerij en brasserie in één. All you can eat (maar lekker hoor) bij YuMe of dat strandgevoel maar dan zonder strand bij Fellini. Hoewel… Vergeet ze allemaal en rijd de 20 minuten naar De Loohoeve in Schoonloo, zie hieronder. Daar kun je overigens ook overnachten, maar dan kan ook in Assen (wel zo gezellig, eigenlijk). De beste optie is B&B ’t Huys van De Gouverneur, pal aan het kanaal de Vaart, naast het Asserbos, een dikke 5 minuten lopen van het centrum van de stad. B&B Het Huys van de Gouverneur is gevestigd in een monumentaal gebouw waar ooit de eerste gouverneur van Assen, Petrus Hofstede, woonde. Dat je het weet.

Het Huys van de Gouverneur

Eethuisje Voscheheugte, Mantinge

Eethuisje Voscheheugte, Mantinge

Eethuis Voscheheugte staat al ruim 40 jaar bekend om de gemoedelijke sfeer en het fraaie terras pal tegen natuurgebied Mantingerzand aan, of je er nu alleen een kop thee drinkt of een hele maaltijd verorbert. Ontbijten kan op reservering, lunchen en high-tea-en mag altijd. Slapen kan bij de bijbehorende camping, waar ook een paar houten hutjes staan – die zijn fantastisch.

Eethuisje Voscheheugte

De Loohoeve, Schoonloo

De Loohoeve, Schoonloo

Ongeveer 20 minuten rijden vanuit Assen en je bent bij het beste restaurant uit de omgeving. Zo. De Loohoeve zit een beetje in de spreekwoordelijke middle of nowhere, dat wel, maar dat mag de pret niet drukken. Sterker nog: dat maakt de pret alleen maar groter nog. Het restaurant wordt bestierd door een jong duo, hij in de keuken, zij in de bediening en dat gaat op rolletjes. Buiten is het prachtig, zoals alles in Drenthe. Binnenkomen doe je in een soort-van bruine kroeg, het restaurant ligt daar parallel aan, een – eerlijk is eerlijk – ietwat al te christelijke, stijve zaal. Maar hé! Het gaat hier om het eten en dat is om door een met gouden glitters afgezette ring te halen. Net als de bediening. En de wijnen. 

De Loohoeve

Cuisinerie Mensinge, Roden

Cuisinerie Mensinge, Roden

Oke, deze haalde bijna de lijst niet want eerlijk is eerlijk: zo vriendelijk werden we er niet geholpen. Maar we vergeven het zo want Cuisinerie Mensinge werd ons door vrienden meer malen getipt dus het was, deze ene keer, vast een ongelukkige toevalstreffer. Vast. Aan het eten lag het namelijk ook niet, noch aan de locatie, het al meer dan 600 jaar oude Landgoed Mensinge. Het diner wordt geserveerd in de oude paardenstallen – prachtig. Je kunt er ook workshops koken volgen of meedoen aan de tastings die af en toe worden georganiseerd.

Cuisinerie Mensinge

Herberg De Witte Gans, Dalfsen (= Overijssel dus, kniesoor die er op let)

Herberg De Witte Gans, Dalfsen (= Overijssel dus, kniesoor die er op let)

Op de hoek van twee landweggetjes is daar Herberg De Witte Gans waar je je ongans (jaja) eet aan giga porties van vlees of vis. Kennelijk kennen ze vegetarisch, veganistisch, gluten en ga zo maar door daaro niet. Kan vast klaargemaakt worden hoor, maar het menu is vlees of vis. En wat voor vlees of vis: een terrine van wildzwijn, duo van hert en doradefilet met coquilles. Het bib gourmand menu is heerlijk (soms wellicht iets te zoet maar smaken verschillen) en de porties giga. Niet vervelend: het wijnmenu kent ook enkel giga volle glazen dus dorstig zal je niet zijn. Vraag een plaatsje vlakbij de grote openhaard die de hele ruimte verwarmt, laat de keuken alles uitrukken en slaap dan vervolgens heerlijk bij Mooirivier.

Herberg de Witte Gans