Frankrijk, Lille3 maart 2020, door Imara Milatz

7 x aan tafel in Lille

Frankrijk, Lille, 3 maart 2020, door Imara Milatz

7 x aan tafel in Lille

Zin in een uitstapje niet te ver van huis? Lille, ofwel Rijsel, is het antwoord. Met een paar uur reizen (Thalys) op de teller bevind je je zo, hupsakee, in France. Op en top Frankrijk wel te verstaan. Frankrijk betekend vaak lekker eten. Zo gezegd, zo gedaan: bonne cuisine á Lille.

Meert

Meert

Al jaren onovertroffen in die categorie is patisserie Meert: indrukwekkende pracht en praal waar je zowel Franse gebogen oude vrouwtjes vindt als de hippe met Gucci-tassen behangen twenty-something-meiden. Hier drink je thee en eet je macarons zoals in Parijs.

Meert 

BAO

BAO

Nieuwerwets is het op dezelfde momenten van de dag (lees: de hele dag door) bij BAô. Fastfood-gezond is het concept, en tropische fruitbowls geserveerd in houten kommen scoor je er, net als een baobab, de naamgever van de zaak; een soort opgerolde sandwich met kipfilet, falafel of zalm. Binnen zou je overigens eerder denken dat je bij een reisbureau aangeschoven bent: kleine banken, planten, een groene muur en prominent een wereldkaart. Dat is een bewuste keuze van de eigenaren: de twee vrienden delen sinds kindsbeen de liefde voor reizen, met de paplepel ingegoten door hun ouders.

BAO

 

Le Souk

Le Souk

Net als zij zijn ook de mensen achter Le Souk reislustig, al hangt hier een sterke voorkeur voor Marrakech in de lucht. Naast de conceptstore, waar je vooral lekkers voor thuis koopt, vind je in het restaurant het beste van Marokko voor de innerlijke mens. Couscous, tagines, gegrilde kip en meer van dat. Traditionele gerechten aangepast op onze westerse smaak. Vooral de aubergine met geitenkaas en honing is heerlijk. Kleine prijzen, grote smaken.

Le Souk

 

Canard Street

Canard Street

Ja natuurlijk heeft de street food scene ook het pittoreske Franse stadje Lille bereikt. Natuurlijk. Een van de beste opties voor een warm maal uit het vuistje is het jonge Canard Street dat huist in een oude markthal, Les Halles de Wazemmes. Industrieel en ruig is de inrichting van de hal, zoals dat heurt bij street food. Het Canard Street-feest begon eind 2016 met een kleine stand in de hallen en minder dan een jaar later is een groot restaurant op dezelfde plek een feit: een succesverhaal. Het concept bleef hetzelfde: alles wat je bij Canard Street eet, is op basis van eend. Hamburgers voor fijnproevers zoals de eendenborstburger met vijgenconfit of de confitburger met geitenkaas. Verder eendenkroketten, eendenrillette, eendenpaté, gerookte eendenborst, eendenworst… U roept, Canard Street draait, mits van eend.

Canard Street

Peko Peko

Peko Peko

Liefhebbers van de Japanse keuken gaan in Lille op zoek naar de Peko Peko-foodtruck (op de Facebookpagina van de foodtruck lees je waar ze die week te vinden zijn, wat in de zomermaanden ook zomaar een tof festival zou kunnen zijn – nog beter). Bij Peko Peko op het menu altijd een warm gerecht, een koud gerecht, soep en wat te snoepen. Chirashizalm met avocado bijvoorbeeld, of misosoep. Maar ook een soort groene curry met rund en een matcha-chocoladekoekje toe.

Peko Peko

Restaurant Sébastopol

Restaurant Sébastopol

Jarenlang was restaurant Le Bloempot een van de weinige restaurants in Lille die je echt (echt!) niet missen mocht. Van nu qua look & feel en met een spannende Franse keuken. Dat is het nog steeds, maar er is tegenwoordig ook een new kid on the block, namelijk Restaurant Sébastopol. In de bistro staat de voormalige souschef van Le Bloempot in de keuken te shinen. Daarvandaan stuurt hij frisse gerechten zoals tartaar van zeebaars met citroencrème en bieslook en oeuf-parfait met hele artisjokken het lichte, loft-stijlrestaurant in.

Restaurant Sébastopol.

 

 

JaJa

JaJa

JaJa begon als wijnbar en groeide al snel uit tot een van de meest geliefde restaurants voor lunch en diner van Lille. De manager van restaurant Pessoa, ook een aanrader, opende de zaak waar voorheen een stoffig café-biljart zat. Met verve: het restaurant is prachtig gerenoveerd met een zinken toonbank, veel verweerd hout, mooie tegels en een bakstenen muur rond de enorme ramen. Lekker is het ook. Tijdens de lunch kun je voor de formule kiezen: tien euro voor een sandwich of een salade, een glas wijn en een koffie. Dief van je eigen portemonnee. ’s Avonds is het bal: bijna alle wijnen zijn slechts zes euro per glas en er is volop keuze, de gerechten wisselen en zijn steevast verrukkelijk en de kaas komt van de onovertroffen Delassic Brothers. O! En JaJa is open op zondagavond, een zeldzaamheid in de stad.

JaJa