Frankrijk, Lille9 januari 2023, door Maartje

De leukste (en lekkerste) tips in het Franse Lille (a.k.a. Rijsel – zoals het u blieft)

Frankrijk, Lille, 9 januari 2023, door Maartje

De leukste (en lekkerste) tips in het Franse Lille (a.k.a. Rijsel – zoals het u blieft)

Je vergeet ‘m maar al te snel in je rijtje where-to’s voor een korte mini-break. Maar heus, Lille a.k.a. Rijsel – zoals het u blieft – is met dank aan de supersnelle treinverbinding (met de Thalys nog geen drie uur, en als je een beetje op tijd boekt ook nog eens voor minder dan dertig euro) een van de leukste op-en-neertjes voor een weekend weg. Net over de grens in Frankrijk en alleen daarom al top (beter weer, joie de vivre en opvallend goed eten en drinken). De leukste adressen om te vertoeven, et voila:

Tigermilk Lille

Tigermilk Lille

Hallo groen-roze picture perfect Mexicaanse vriendin in Lille! Of nouja, Mexicaans… Fresh and vibrant flavours of Latin America zeggen de Tigermilkers in Lille er zelf over. Ook goed. Want lekker is het er, knus en gezellig ook (en hoe), de porties zijn steevast mollig (want je krijgt honger van slenteren door nieuwe steden, dat snappen ze hier) en eigenlijk is het gewoon zo’n vaste no brainer when in town. Beetje girly, maar dat kunnen we hebben.

La Luck

La Luck

Spelletje, iemand? Dit is me toch een leuk concept waarvan we direct willen dat iemand het naar Amsterdam kopieert: spelletjes restaurant La Luck in Lille. Ja, we weten ook wel dat er volop cafés zijn met een spelletjeskast, heus leuk, maar La Luck doet er nog een flinke stap bovenop! Alles draait om spelletjes en het personeel doet vrolijk mee; de sommeliers van het spel noemen ze zichzelf. Van een oldskool bordspel tot van die spellen die je aan het denken zetten (en laten reflecteren). De looks van La Luck Lille? Die zijn van het kaliber bruin cafe met een dot industriële lampen enzo. Niks mis mee (maar ook niet per se om over naar huis te schrijven). Het eten is goed en de sfeer nog beter, daar gaat het om! La Luck Lille

La Clairiere

La Clairiere

Ten eerste omdat ze hier weten dat het interieur prima en leuk is, ten tweede omdat er vegan gerechten op de kaart staan, en ten derde omdat je er echtechtecht lekker tafelt. Wat zeggen we?! De volledige kaart is vegan en dierlijke producten zijn nergens te vinden. Behalve levende uitzonderingen: hondjes mogen mee. Lief!

La Capsule

La Capsule

Mocht het je verrassen, in Frankrijk kennen ze ook best van een biertje. Speciaal biertjes, if we might add. In Lille klop je dan aan bij La Capsule. Met ruim 28 verschillende biertjes op tap, valt te raden dat het vloeibare goud er rijkelijk vloeit. Mocht je nou met manlief, vrouwlief, of gewoon een bierfanaat Lille bezoeken; treur niet, er worden ook lichtere biertjes getapt. En gelukkig ziet het er van binnen ook leuk genoeg uit om een bezoekje te wagen. Prachtige bakstenen muren en een no-nonsense interieur, maar dan op de gelikte manier.

Wally's Coffee

Wally's Coffee

De hippe koffie-scene heeft ook Lille bereikt en Wally’s Coffee is het bewijs. Maar er is meer: een freakshake bijvoorbeeld, en heerlijke taarten, uitgebreide brunch en natuurlijk een goeie bak koffie. Je kunt hier ook leuke rieten tassen en manden kopen.

Wally’s Coffee

 

Coffee Makers

Coffee Makers

Vraag een Lille-nees, Lillenaar, Rijselaar, afijn, iemand uit Lille, waar de beste koffie van de stad geschonken wordt, zal het antwoord Coffee Makers zijn. Niet in de (oude) binnenstad en daardoor wellicht ook juist de plek waar de locals te vinden zijn

Coffee Makers

Berliner

Berliner

Een vintage bar waar je de lekkerste juicy burgers kunt eten. Op het menu vind je ook leuke gerechten om te delen met je partner. En bij lekker weer kun je genieten van het terras buiten.

Berliner

Le Bloempot

Le Bloempot

Nog steeds en met stip favoriet: ga op zoek naar Le Bloempot, het restaurant achterin het steegje en achter de blauwe deur van de chef die een aantal jaren geleden aan de haal ging met de hoofdprijs van de Belgische variant van het televisieprogramma Topchef. Hij trok naar Rijsel en eert zijn afkomst met restaurant Le Bloempot. Altijd druk dus reserveer op tijd. En anders is de lunch dus een goed alternatief.

Le Bloempot

Meert

Meert

Niet voor niks een klassieker en al jaren een onvervalste aanrader voor zoet en thee: patisserie Meert. Niet gaan = jezelf tekort doen. Afhalen kan, maar even gaan zitten is nog beter.

Meert

Les Fils à Maman

Les Fils à Maman

De keten (de ketens doen het zo gek nog niet in Lille) ‘oefende’ al in 12 andere Franse steden, Brussel èn Hong Kong, en opende nu ook een eerste vestiging in Lille. Vestiging van wat? Het cafe-restaurant van drie vrienden die hun jaren 80 jeugd misten: denk bij Les Fils à Maman aan gameboys, zoete snoep, pictogrammen op de muren en Super Mario Bros poppetjes. Wat er op tafel komt? Burgers, fish & chips, friet, brood met nutella. Maar alles alleen the right way, en daar kun je zomaar zin in hebben.

Les Fils à Maman

Le Triporteur

Le Triporteur

Het nieuwe Le Triporteur noemt zichzelf een gastropub, maar laat je niet foppen door het woord ‘pub’: op tafels komen kleine, tip-top gerechten die het gemiddelde kroegmaal keihard overstijgen.

Le Triporteur