26 februari 2021, door Maartje

12 x tips in Lille

26 februari 2021, door Maartje

12 x tips in Lille

Je vergeet ‘m maar al te snel in je rijtje where-to’s voor een korte mini-break maar heus, Lille a.k.a. Rijsel – zoals het u blieft – is met dank aan de supersnelle treinverbinding (met de Thalys nog geen drie uur, en als je een beetje op tijd boekt ook nog eens voor minder dan dertig euro) één van de leukste op-en-neertjes voor een weekend weg. Net over de grens in Frankrijk en alleen daarom al top (beter weer, joie de vivre en opvallend goed eten en drinken). Twaalf van de leukste adressen om te vertoeven, et voila:

La Clairiere

La Clairiere

Ten eerste omdat ze hier weten dat het interieur prima en leuk is, ten tweede omdat er vegan gerechten op de kaart staan en ten derde omdat je er echtechtecht lekker tafelt. Wat zeggen we?! De volledige kaart is vegan en dierlijke producten zijn nergens te vinden. Behalve levende uitzonderingen: hondjes mogen mee. Lief!

La Capsule

La Capsule

Mocht het je verrassen, in Frankrijk kennen ze ook best van een biertje. Speciaalbiertjes, if we might add. In Lille klop je dan aan bij La Capsule. Met ruim 28 verschillende biertjes op tap, valt te raden dat het vloeibare goud er rijkelijk vloeit. Mocht je nou met manlief, vrouwlief, of gewoon een bierfanaat Lille bezoeken. Treur niet, er worden ook lichtere biertjes getapt. En gelukkig ziet het er van binnen ook leuk genoeg uit om een bezoekje te wagen. Prachtige bakstenen muren en een no-nonsense interieur, maar dan op de gelikte manier.

Studio de l'Imprimeur

Studio de l'Imprimeur

Aan aantrekkelijke hotels geen overschot in Lille maar aan knappe appartementen daarentegen geen tekort: in die categorie en via AirBnB te boeken vind je super-centraal aan de Rue des Bouchers (bijna al het goede van Lille vind je in de driehoek Rue Royale, Rue Doudin, Rue des Bouchers en Rue Basse) twee stuks: twee keer 45 knappe vierkante meters in het hart van de stad op een klein kwartiertje lopen vanaf het treinstation, waar je jezelf kan bestieren en waar je nog geen 100 euro per nacht voor neer hoeft te tellen. Le 11 rue des BouchersAirbnb en Airbnb

 

Villa Paula

Villa Paula

Oke, je moet er wel even een taxi voor nemen, of een auto huren, maar net buiten Lille is B&B Villa Paula een serieuze aanrader voor een seriously easy going overnachting om weer helemaal uitgerust de Thalys op te stappen. Just saying. 

Villa Paula

Wally's Coffee

Wally's Coffee

De hippe koffie-scene heeft ook Lille bereikt en Wally’s Coffee is het bewijs. Maar er is meer: een freakshake bijvoorbeeld en heerlijke taarten, uitgebreide brunch en natuurlijk een goeie bak koffie. Je kunt hier ook leuke rieten tassen en manden kopen.

Wally’s Coffee

 

Coffee Makers

Coffee Makers

Vraag een Lille-nees, Lillenaar, Rijselaar, afijn, iemand uit Lille, waar de beste koffie van de stad geschonken wordt, zal het antwoord Coffee Makers zijn. Niet in de (oude) binnenstad en daardoor wellicht ook juist de plek waar de locals te vinden zijn

Coffee Makers

Berliner

Berliner

Een vintage bar waar je de lekkerste juicy burgers kunt eten. Op het menu vind je ook leuke gerechten om te delen met je partner. En bij lekker weer kun je genieten van het terras buiten.

Berliner

Le Bloempot

Le Bloempot

Nog steeds en met stip: ga op zoek naar Le Bloempot, het restaurant achterin het steegje achter de blauwe deur van de chef die een aantal jaren geleden aan de haal ging met de hoofdprijs van de Belgische variant van het televisieprogramma Topchef. Hij trok naar Rijsel en eert zijn afkomst met restaurant Le Bloempot. Altijd druk dus reserveer op tijd. En anders is de lunch dus een goed alternatief.

Le Bloempot

La Consigne

La Consigne

Ah, dit restaurant voelt echt alsof je dineert in je eigen huiskamer. Gelegen naast een park met een mega groot terras betekent heerlijk vertoeven in de zomer. En de kaart is très bien! Als je hier wilt eten op een zaterdagavond dan is reserveren een must, want vol is vol.

La Consigne

 

Meert

Meert

Niet voor niks een klassieker en al jaren een onvervalste aanrader voor zoet en thee: patisserie Meert. Niet gaan = jezelf tekort doen. Afhalen kan maar even gaan zitten is nog beter.

Meert

Les Fils à Maman

Les Fils à Maman

De keten (de ketens doen het zo gek nog niet in Lille) ‘oefende’ al in 12 andere Franse steden, Brussel èn Hong Kong en opende eind januari een eerste vestiging in Lille. Vestiging van wat? Het cafe-restaurant van drie vrienden die hun jaren 80 jeugd misten: bij Les Fils à Maman gameboys, zoete snoep, pictogrammen op de muren en Super Mario Bros poppetjes. Wat er op tafel komt? Burgers, fish & chips, friet, brood met nutella. Maar alles alleen the right way, en daar kun je zomaar zin in hebben.

Les Fils à Maman

Le Triporteur

Le Triporteur

Het nieuwe Le Triporteur noemt zichzelf een gastropub maar laat je niet foppen door het woord ‘pub’: op tafels komen kleine tip-top gerechten die het gemiddelde kroegmaal keihard overstijgen.

Le Triporteur