Frankrijk29 november 2019, door Maartje

De ultieme Little Escape die je niet aan zag komen: De Franse Opaalkust, ofwel: Côte d’Opale

Frankrijk, 29 november 2019, door Maartje

De ultieme Little Escape die je niet aan zag komen: De Franse Opaalkust, ofwel: Côte d’Opale

Côte d'Opale, dat klinkt lang niet zo bekend als de Côte d'Azur of de Languedoc, wel? Nou, dat dachten wij ook, maar de Opaalkust, in keurig Nederlands that is, blijkt verrassender en vooral veel dichterbij dan je dacht. Niet alleen dichtbij wat betreft afstand, maar ook wat betreft het 'niet in je systeem' zitten: het is namelijk de Franse kust direct onder Belgie, waar je steden als Duinkerke, Calais en Boulogne-sur-Mer vind. Oooowww daar! Ja, daar :). En, niet  verder vertellen, het is het all year long toevluchtsoord van vele Parijzenaren. Want zo heerlijk on-ontdekt. Oeps. Afijn, op naar de Opaalkust, je bent er zo en het is er prachtig.

LE TOUQUET PARIS PLAGE

LE TOUQUET PARIS PLAGE

En Le Touquet, een knusse kleine badplaats, vind je ook in Noord-Frankrijk aan de Opaalkust. Ooit van gehoord? Kunnen we ons goed voorstellen want Le Touquet staat bekend om zijn brede strand én om zijn leuke nachtleven. Moeilijk te missen is de Phare Le Touquet,  een vuurtoren van rode baksteen waar je op/ in kunt. Doe je dat, dan kijk je mijlenver uit over zee en het Franse landschap (verveelt nooit). Spot dan meteen ook de overdekte markt in art-decostijl: daar mag je gaan shoppen vanavond. Maar eerst naar het strand, want daar kwamen we voor. Dat strand is maar liefst 7 kilometer lang en heerlijk breed. En omdat Le Touquet wat minder bekend is bij de meeste toeristen, is het er lekker rustig en van het heerlijke ontdekje-plekje. Bovendien wordt er van alles georganiseerd, leuk, kinder-technisch ook. Zo kun je gaan paardrijden, tennissen, golven en zand-surfen (komen we zo op terug).

Les Lodges

Les Lodges

Allemaal leuk en gezellig, maar je wil natuurlijk eerst even weten waar je dan gaat logeren. Logisch wel. En hebben we antwoord op: namelijk bij een van Les Lodges. Dan logeer je namelijk in een van de huisjes die in het bos staan dat Le Touquet, samen met het enorm lange en brede strand, zijn smoel geeft. Heerlijke huisjes (die je eventueel ook van particulieren kunt huren) die van alle gemakken voorzien zijn (perfect voor met z’n twee maar zeker ook met kinderen) met een eigen terras in het groen vanwaar je zo naar het strand wandelt. Precies wat we zo leuk vinden aan een Frankrijkvakantie! Le Lodges

De zomer in Le Touquet Paris Plage

De zomer in Le Touquet Paris Plage

Leuk hoor, een strand-niks-doen-boek-lees-vakantie, een rondje winkelen ter afwisseling (het centrum van Le Touquet is trouwens echt enorm leuk), maar toch… We willen soms ook wat doen. Om het doen. Een van de leukste dingen hier is een paardrijrit van anderhalf uur. Je gaat dan, uiteraard, over het strand van Le Touquet (het uitzicht vanaf de baai van Canche is een plaatje), door de bossen en de duinen. Leuk voor iedereen (vanaf 12 jaar). Hier vind je alle info.

Of ga ‘zeilen’ op het zand. Mais oui. Surfen kan er uiteraard ook maar strandzeilen is stiekem nog veel leuker (en ook leuk om eenmalig te proberen, wat met surfen vaak toch wat minder goed gaat). Je rijdt op een  surfboard op wielen over het strand wat soms mega snel kan gaan. Uiteraard ook vanaf 12 jaar en hier lees je er meer over.

THALASSOTHERAPY

THALASSOTHERAPY

Genoeg gedaan? Mee eens. Tijd voor de welbekende me-time. Zoals in het zee- en spa-centrum voor thalassotherapie in Le Touquet-Paris-Plage. Thala-watte? Zit zo: thalasso komt van het Griekse woord thalassa en betekent ‘zee’. Thalassa was een zeegodin uit de Griekse mythologie en stond als ‘moeder van alle leven in zee’. Bij thalassotherapie wordt gebruik gemaakt van alles uit de zee: zeewater, modder, algen, plankton, mineralen, zouten, zeelucht en het zeeklimaat zelf. Aha! Ook leuk: ondanks de Griekse afkomst van het woord werden de eerste thalasso kuuroorden eind 19e-, begin 20e eeuw gebouwd aan de Franse kust. Bij de Thalassa spa in Le Touquet zit je in een dikke fluffy badjas met zicht op zee met je voeten in het zand terwijl je je laat verwennen door toonaangevende experts en hydrotherapeuten. Een uitgebreide behandeling belooft je een jaren jongere look. Kijk, dat is vakantie.

thalassa.com

En verder?

En verder?

Verder is Le Touquet Paris Plage zoals gezegd het mini-break toevluchtsoord van veel Parisienes (want: what’s in a name) en Brussel-naren (geen idee of dat correct Nederlands is maar you get the point), juist om dat het kleine stadje ook in het laag-seizoen goed toeven is. Zo is Rue St Jean, de hoofdstraat van het mooie stadje, een walhalla voor shoppers iedereen die van goed eten houdt, maar niet te ver wil zoeken. Et voila, hier moet je wezen. Bonuspunten: rond de kerst is de hele straat in kerstsferen gehuld. Is het kleine spul mee, plan dan een dagje bij Aqualud, een enorm overdekt waterpretpark. Lekker oldskool en stiekem altijd leuk (ook voor jezelf). Al mag je vooral de Marche Couvert écht niet missen. Deze overdekte markt is een feed en trekt foodies aan als honing bijen. Er zijn een paar stands met kleding: daar mag je aan voorbij gaan. Je komt hier voor het enorme aanbod aan fruit, groente en ander (lokaal) lekkers.