Nederland, Amsterdam14 oktober 2021, door Maartje

7 x Noordermarkt Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 14 oktober 2021, door Maartje

7 x Noordermarkt Amsterdam

De Amsterdamse Jordaan: door mening Amsterdammer gezien als dé gezelligste buurt van Amsterdam. Smalle straten, kleine huisjes, bruine kroegen, toffe winkels en de altijd bruisende Noordermarkt. Over laatstgenoemde, een must visit tijdens je rondje Jordaan. Vooral tijdens de markt-uren (zaterdag- en maandagochtend) is het er gezellig druk. Verse groentes, fruit, brood, kaas, vlees en wijn, maar ook antiek en vintage items kun je scoren bij de marktkramen. Enne dit plein is altijd leuk, dus ga vooral buiten de 'spits', en strijk neer bij één (of meerdere) hotspot. 7x waar te gaan op de Amsterdamse Noordermarkt!

Winkel 43

Winkel 43

In een authentiek hoekpandje vind je Winkel 43. Dé place to be voor de aller-aller-allerlekkerste appeltaart van Amsterdam (en misschien wel heel Nederland). Naast deze beroemde appeltaart staat ook een lekkere lunch, borrel en diner op de kaart. Dit kun je – als je geluk hebt – in het zonnetje op het terras opsmikkelen, zowel ‘s zomers als ‘s winters!

Winkel 43

Petit Café Libertine

Petit Café Libertine

Un petit peu Frankrijk, maar dan in hartje Amsterdam. Bij Petit Café Libertine zit je goed. Deze all-day spot ademt Franse charme. Het interieur doet denken aan een brasserie die je rondom Franse antiekmarkten ziet: marmeren tafels, houten stoelen en banken met rood leer. Hier kun je in alle rust genieten van een ontbijt met croissants en versgebakken taartjes, lunch met clubsandwiches en allerlei soorten eggs of een borrel/diner met wijn en mosselen.

Petit Café Libertine

 

Restaurant Domenica

Restaurant Domenica

Voor een moderne Mediterraanse cuisine strijk je neer bij Restaurant Domenica. Op de kleine kaart staan Italiaanse klassiekers (malfatti, pasta carbonara), maar ook niet-Italiaanse gerechten uit de rest van Europa. Alle gerechten zijn met veel aandacht voor lokale producten gemaakt, en ook de wijnen komen van talentvolle wijnmakers. Vinden we top!

Oja, fun fact. Domenica betekent zondag in het Italiaans. En dat is dus ook dé dag om samen te komen en uitgebreid te tafelen. Bij Restaurant Domenica kun je (gelukkig!) van dinsdag t/m zondag aanschuiven en genieten van al dat lekkers.

Restaurant Domenica

Toscanini

Toscanini

Sinds 1990 (!) zit op de Lindengracht – in de buurt van Noordermarkt – restaurant Toscanini. Hier eet je Italiaans, vaak klassiek, veelal met een ‘eigen’ twist. Chef Leonardo Pacenti (Zuid-Afrikaan met Italiaanse roots) kookt namelijk met veel passie, vanuit zijn intuïtie en met producten die hij op dat moment ter beschikking heeft. Om deze reden wisselt de kaart regelmatig, en zijn er ook dagspecialiteiten. Alles proeven? Vaker langskomen is een must!

Laat je verrassen bij Toscanini (geloof ons: het zal je zéker niet teleurstellen)

 

New Dutch

New Dutch

Nét om de hoek bij de Noordermarkt, op de Prinsengracht, kun je bij New Dutch binnenwandelen voor ontbijt en lunch. De kleine zaak is knus en van top-tot-teen ingericht met kunst, marmer, neon licht. Een en al vrolijkheid. Hier begin je de dag goed met een kop koffie en sluit ‘m af met een goed glas wijn. Zéker als de zon schijnt. Je kunt hier heerlijk op het terras aan de gracht zitten. Verder op de kaart? Avocado toast, fluffy pancakes en clubsandwiches.

New Dutch

Toki

Toki

Koffiebar, hang-out, werkplek en vrijdag-pre-borrelstek (maar na 21u is-ie dicht). De pluspunten? Voila: toplocatie, om de hoek bij de Noordermarkt en de Haarlemmerstraat. Bij Toki is alles even mooi, zowel inrichting als de producten; biertjes van het Engelse (uit Hackney) Crate (niet alleen een knappe verpakking!), koffie van o.a. het Amsterdamse Stooker, granola van het al net zo Amsterdamse G for Granola (sowieso een aanrader!) en thee van de Brooklyn based Bello CQ. Kortom: voor al het goede moet je bij Toki zijn.

Toki

Koevoet

Koevoet

Restaurant Koevoet klinkt en oogt als een Mokems eetlokaal. Ha! Mooi niet. Het eetcafe wordt bestiert door een team ras-Italianen die slecht Nederlands spreken, iets beter Engels en een donderse burrata (misschien wel de lekkerste van Amsterdam) op tafel zetten, een heerlijke ravioli en carne bereiden en de scroppino met plezier aan je tafel kloppen. Vaak vol maar vroeg of laat op de avond is wee altijd nog wel een tafeltje te scoren in het rumoerige opkamertje.

Koevoet