Nederland, Leeuwarden12 mei 2022, door Isa de Laat

Bij Arcadia in Friesland barst het honderd dagen lang los

Nederland, Leeuwarden, 12 mei 2022, door Isa de Laat

Bij Arcadia in Friesland barst het honderd dagen lang los

We zijn los! Wie? We! Nouja, heel Friesland is los. Geen flauw feestje, nope: honderd dagen lang barst het los bij Arcadia in Friesland. Het (inter)nationaal cultureel evenement startte op 6 mei en duurt tot, jawel, 14 augustus. Deze spectaculaire honderd dagen staan geheel in het teken van onze planeet. Goodbye saaie lezingen, hello optredens, voorstellingen en meer cultuur!

 

Bij Arcadia in Friesland barst het honderd dagen lang los met de vraag 'In wat voor wereld wil jij wonen?’.

Arcadia in Friesland

Arcadia in Friesland

Aha, om het helemaal te snappen moeten we een aantal jaren terug in de tijd. Naar 2018 om precies te zijn. En misschien weet je het nog, maar in 2018 werd Leeuwarden gekozen tot de culturele Hoofdstad van Europa. Dat kwam door bijvoorbeeld de eigen taal, vele musea en bijzondere tradities (think Elfstedentocht). We zijn inmiddels wat jaren verder, maar het decor werd opnieuw groots opgebouwd voor de eerste editie van Arcadia. En wat Arcadia dan precies is? Friesland wordt omgetoverd tot een provincie vol met culturele evenementen. En blijven we dan binnen Friesland? Nope, zowel internationaal als nationaal talent neemt deel. Dat het druk en gezellig wordt, is wel zeker.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er. Een wandelend bos in Leeuwarden? Check. Podiumkunstenfestival? Present. En voor talloze exposities en voorstellingen, moet je ook zeker in Friesland zijn. Kun je er meteen een bezoekje Leeuwarden en omgeving achteraan plakken, want dat is ook de moeite waard. Geven we je aan het einde van dit artikel ook nog enkele tips voor.

Openingsweekend

Openingsweekend

En dat openingsweekend laatst? Dat was het startsein voor de komende honderd dagen. Op 6 en 7 mei werd er groots gevierd en gefeest. Zo werd er bijvoorbeeld afgetrapt met Expeditie Next, het Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen in Franeker. Want onze planeet is ook belangrijk voor de kids en op een speelse manier kunnen ze daar maar zo vroeg mogelijk bij zijn. Kun je eerst naar het wetenschapsfestival en dan naar de verlichte aardbol Gaia, met een doorsnede van zeven meter. De aardbol laat de aarde zien zoals ze vanaf de maan zichtbaar is. Dit rondreizende kunstwerk van de Britse kunstenaar Luke Jerram is tot 14 augustus op verschillende plekken in Friesland te zien. Want kids, dit is onze enige planeet, hoe geven we haar door aan volgende generaties?

Als we in Friesland zijn, dan willen we ook natuur zien. Dat kan ook gewoon in Leeuwarden. Bosk is het project waar je moet wezen en meteen één van de grootste projecten van Arcadia. Een wandelend bos van meer dan 1.000 bomen, die in honderd dagen door de binnenstad van Leeuwarden wandelen en de stad letterlijk groen kleuren. Dit ‘wandelende’ bos geeft bomen, en zo dus de natuur, een stem. Daarnaast worden er ook evenementen georganiseerd rondom Bosk. Extra leuk: ze zoeken nog vrijwilligers die de bomen verplaatsen en daarvoor hoef je geen Fries te zijn.

Dit moet je bezoeken, onze tips:

Dit moet je bezoeken, onze tips:

Wanneer we natuur, stad en musea hebben gezien, ontbreekt er nog een ding in het rijtje: de ijsbanen. Arcadia was je voor met het project IIS. IJs dus, niet te missen in het leven van de Friezen. En ziet een Fries dat het gaat vriezen, dan pakt deze de schaatsen van zolder en, hop, jong en oud gaat de ijsbaan op. De ijsbanen verbinden, maar tegenwoordig krijgen we te maken met klimaatcrisis. IJsbanen veranderen en ‘hoe kinne wy in goede foarâlder wêze?’. Dat staat centraal bij IIS, soms op de ijsbanen en soms daarbuiten. De aftrap van IIS is de voorstelling Under Wetter, over winterse dagen. Het speelt zich af op de ijsbaan waar acteurs, dansers, musici en figuranten het verhaal vertellen van de familie Kingma. Alle IIS projecten zijn gemaakt vanuit de Friese mienskip (gemeenschap).

IIS gehad? Paradys is ook echt zo’n aanrader tijdens Arcadia. Daarvoor moet je wel naar Oranjewoud. Spijt zul je daar niet van krijgen, want Oranjewoud is überhaupt de moeite waard dankzij de mooie natuur. Al wandelend of fietsend kun je daar kunstwerken van 15 (inter)nationale topkunstenaars bezoeken. Zij presenteren veelal nieuw werk. Neem vooral een kijkje bij het kleurrijke kunstwerk van Isa van Lier en het geluidswerk van Em’kal Eyongakpa.

En we zijn nog niet klaar met aanraden. BROEI is het programma van maar liefst twaalf jonge makers. Op deze site staat wanneer deze jonge makers het podium pakken.

In Leeuwarden vind je natuurlijk het Fries Museum, een ode aan het Friese landschap. De expositie Fertile Grounds is daar je eerste stop, want het voor ons zo typische Friese landschap is door de mens gevormd: het veenweidegebied werd ooit afgegraven voor turf. Christien Meindertsma stelde de vraag: ‘hoe kunnen we het platteland zo gebruiken dat zowel boeren als land en dier floreren?’. Kun je daarna weer terug naar de begane grond voor de expositie Swiet –Swit in de hal, waar verschillende eetbare planten in waterbakken groeien. Ook hier kijk je op een andere manier naar het landschap.

 

Ook leuk in het Fries Museum:  de grote tentoonstelling À la campagne over de invloed van het Franse licht in de negentiende-eeuwse schilderkunst.

Voor het internationaal podiumkunstenfestival PAFFF heb je wat minder lang de tijd om het te bezoeken, maar dat maakt het niet minder aantrekkelijk. Van 27 mei tot 19 juni zijn er diverse voorstellingen van podiumkunsten.  Urgent en vernieuwend, daar draait het vooral om. Het werk van kunstenaars als Philippe Quesne en Doris Uhlich staat centraal als we nadenken over de generaties na ons.

En dan nog deze (oké, echt de laatste tip): Rimini Protokoll maakt een unieke Friese versie van hun rijdende theatervoorstelling Cargo. Voorstelling x road movie. Dat betekent een rijdend theater met levensverhalen van vrachtwagenchauffeurs, werkend in de geglobaliseerde zuivelindustrie.

 

Voor meer informatie over Arcadia, kijk op de site van Visit Friesland of op die van Arcadia.

When in Leeuwarden

When in Leeuwarden

En hoe leuk is het om Arcadia te combineren met deze Friese hoofdstad. Daar hebben we al een lijstje voor op onze site, maar speciaal voor Arcadia noemen we nog wat plekken op. Het Post-Plaza hotel is de perfecte uitvalsbasis voor deze portie cultuur. Het Natuurmuseum Fryslân en een zoektocht naar allerlei miniatuurpoppetjes rondom de stad zijn dé aanraders voor kids. Voor een stevige vegan lunch is Dr. Plant de place to be. In de avond is In De Brouwerij je spot. Dit is een hotel, café, restaurant en bierbrouwerij en iedere vrijdag- en zaterdagavond is er livemuziek. Oh Ljouwert, do bist moai!