Nederland, Friesland9 januari 2023, door Maartje

Bart tipt het leukste van Leeuwarden

Nederland, Friesland, 9 januari 2023, door Maartje

Bart tipt het leukste van Leeuwarden

Sinds de hoofdstad van de provincie Friesland in 2018 uitgeroepen werd tot culturele hoofdstad van Europa, is Leeuwarden niet te missen. De stad kreeg een opfrisbeurt, er werd het ene na het andere event georganiseerd, en creatieve, nieuwe zaken die het vroeger misschien in de randstad zochten, openden er de deuren. En daar zijn we alleen maar blij mee. Vandaar ook dat we weer een lijst tippen met het leukste van Leeuwarden. Komt 'ie!

De straten van de stad

De straten van de stad

Gedurende de pre-culturele hoofdstad periode werd de Kleine Kerkstraat vaak bezongen als de straat waar je het, als daggast, zoeken moest. Niet dat dit nu in de post-periode niet meer het geval is, maar Leeuwarden heeft veel meer te bieden dan de eetwinkels en de kaasboer van de Kleine Kerkstraat. Uitzondering is House of Taste, een speciaalzaak bedoeld als groothandel voor horeca, maar tegenwoordig ook een must voor consumenten die er o.a. de heerlijke Friese droge worsten van slagerij Spijkerman kunnen proeven. (Kleine Kerkstraat 36)

Een winkelstraat die zeker niet te missen is, is de Sint Jacobsstraat. Al vanaf de eerste dag een van de gezelligste straten in de stad. Bovendien is de straat een leuke doorloop naar het prachtige St. Anthony Gasthuis en de Prinsentuin. En vind je hier een van onze favoriete geurkaarsen winkels.

De naam van de Grote Kerkstaat zegt genoeg: deze brede laan is mooi en onmogelijk over te slaan.

de Grutterswinkel

de Grutterswinkel

Moeten we een favoriet benoemen in Leeuwarden, dan is het de Grutterswinkel, een ouderwetse kruidenier gevestigd in een beschermd 17e-eeuws pand waar de aardigste dames in onberispelijke schorten je te woord staan. (Nieuwesteeg 5)

Cultuur snuiven

Cultuur snuiven

Maar natuurlijk willen we winkelen en sightseeën (is dat een woord? Vast!) en borrelen en wat te happen. Natuurlijk. Maar nu we toch in het mooie Friesland zijn, zullen we dan meteen ook wat cultuur snuiven? Dat kan in de Noordelijke provincie namelijk wonderwel. Musea in overvloed, maar onze favorieten zijn (met stip!) het Het Fries Museum  en Keramiekmuseum Princessehof. Vinden we zeker de moeite waard om te bezoeken.

Bij die eerste kun je het museum in huis halen met heuse audioverhalen, puzzels of leer jezelf borduren met de speciale borduurinstructies bij de tentoonstelling van Haute Bordure. Oh enne… Bij Het Keramiekmuseum kun je tijdens de meivakantie een online gratis les volgen van kunstenaars en theatervormgevers Adir en Vima. Leuk voor de kleintjes. Maar ze hebben veel meer dingen om thuis te doen.

Mocht je nou een bezoekje brengen aan het Fries Museum, neem dan vooral een kijkje bij Café Thús. Het menu is lekker lokaal en dat vinden we leuk. (Wilhelminaplein 90).

winkelen bij Nørd en Tres Jolie

winkelen bij Nørd en Tres Jolie

Wanneer je eigenlijk niks mag aanschaffen, kun je Nørd Conceptstore beter overslaan. Het koppel dat de winkel runt verhuisde van Amsterdam naar Leeuwarden en verkoopt bij hun Nørd, naast hun eigen label Suussies (o.a. kinderkroontjes van stof), woondecoratie, planten, accessoires en koffie met lekkers. (Sint Jacobsstraat 15). Een deur verder zit Tres Jolie waar je landelijk chic kunt shoppen: krijtverf, meubels en kleine cadeaus. (Sint Jacobsstraat 13)

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Wat voor om het lijf

Wat voor om het lijf

Bij Klup de Dag wordt denim van de mooiste, eigentijdse merken verkocht, zowel voor hem als voor haar. Hip is de zaak: er is een DJ booth, achterin zit een kapsalon met barber en loop je nog wat verder, dan kom je uit in een verstopte tuin. (Nieuwestad 53)

De Plek is je plek voor nog meer vintage kleding en accessoires. (Ossekop 1)

Rockers van Leeuwarden scoren hun band T-shirts bij The SainT Store, maar ook als dat niet helemaal je ding is, is de winkel de moeite van het binnenwippen waard. (Sint Jacobsstraat 9)

Post Plaza

Post Plaza

In een voormalig postkantoor zit tegenwoordig Post Plaza. Het pand werd slim en aantrekkelijk verbouwd met behoud van originele elementen en werd door zowel een hotel als een grand café betrokken. Leeuwarden kent niet heel erg veel ontbijtzaakjes, dus mocht je de dag willen starten als een koning, dan is Post Plaza een goed idee. (Tweebaksmarkt 27)

Restaurant Wannee

Restaurant Wannee

Het interieur van Restaurant Wannee verklapt precies waar ze voor staan: de lichte zaak met veel hout en planten ademt natuur, gezondheid en kwaliteit. Tel daar cultuur – lees: Hollandse gerechten – en een no-waste mentaliteit bij op en je hebt een parel van een restaurant. (Rengerslaan 8)

Voor het kroost

Voor het kroost

Kids mee? Op naar James’ Bistro & Bar waar je in de tuin uren kunt vertoeven. En voor de kids is er een Junior Lounge met een lego muur, airhockey en een DJ-draaitafel met verlichting. Te leuk. (Zuidskade 45)

Kinderen komen aan hun trekken bij Vier Seizoenen, een grote kinderzaak waar origineel speelgoed en kleding van merken als MarMar, Bobo Choses en Tiny Cotton wordt verkocht. (Nieuwestad 119)

Meer Fries feest? Kijk dan hier.

Blokhuisplein 40

Blokhuisplein 40

Wat je ook doet, breng in elk geval een bezoek aan de Blokhuispoort. Deze voormalige gevangenis werd begin 2018 verbouwd en biedt sindsdien onderdak aan horeca en een keur aan creatieve ateliers. 

Dbieb werd verkozen tot de mooiste (en beste) bibliotheek van Nederland in 2019. En dat snappen we. Want de bibliotheek is niet normaal mooi. Door de glazen muren zie je de buitenmuren van de gevangenis die de Blokhuispoort ooit was. 

Breng als je toch een kijkje gaat nemen in Dbieb een bezoekje aan het bibliotheek café: Café de Bak

Een grand café zoals een groot café voor de hele dag bedoeld moet zijn, betrok de Blokhuispoort: Proefverlof heeft bovendien een prachtig groot terras aan het water. Op het menu lokaal eten, pure ingrediënten en opvallend veel vega opties. We like.

Lies Keramiek verkoopt haar mooie handgemaakte keramiek vanuit haar atelier dat in de Blokhuispoort zit. Uiteraard zijn er workshops, welke je wil volgen, alleen al vanwege de lieve Lies. 

Heb je altijd al een nachtje in een cel willen doorbrengen? In Leeuwarden kan het. En je hoeft er geen wet voor te overtreden. In de voormalige zwaarste gevangenis van Nederland is onder andere Alibi Hostel gevestigd. Je kunt kiezen uit een privé slaapplek voor vier-acht personen of voor een slaapplek in een tweepersoonscel of een vierpersoonscel. En voor degenen die graag nog een tikkie extra luxe willen, die kunnen natuurlijk ook verblijven in een luxe tweepersoonscel.

Sjoddy en De Walvis

Sjoddy en De Walvis

De dag afsluiten mag bij Sjoddy. Dat het lokaal te vinden is op weg naar het Centraal Station, is mooi meegenomen. Probeer Sjoddy maar eens op zijn Fries uit te spreken… Gelukt? Het staat voor See You. In het Fries. Aha. We zijn geneigd ons vooral op de wijn te storten, maar vergeet ook vooral het spijs-gedeelte niet: de zaak serveert een uitgebreid diner én puike borrelplanken: lekkers zoals pulled pork, gerookte zalm, makreel en verschillende soorten vleeswaren. Tip: vraag om de witte Libanese wijn. (Druifstreek 55)

Ook een goed idee: op naar De Walrus Grand Café. Deze zaak kwam van Sneek naar Leeuwarden. De tweede Walrus-locatie werd een mooi café met groot terras. Een fijne stop voor een kop koffie, uitgebreide lunch, diner of borrel. (Gouverneursplein 37)

Stek en Roast

Stek en Roast

De dag goed beginnen doe je bij Stek. American pancakes, toast met roerei, broodje met avocado smash of carpaccioEn natuurlijk kun je hier ook terecht voor een lekkere kop koffie lunch en een heus diner. Oh en ze hebben zoveel lekkere lekkernijen en interieur accessoires! Als kers op de taart hebben ze een heerlijk terras aan het water. Perfect om na een dag sightseeing te vertoeven. (Harlingersingel 2)

Roast is the place to be voor een overheerlijke lunch/borrel/diner. Of als je gewoon zin hebt in een kop koffie. Enne… Als je zin hebt in een lekkere cocktail dan ben je hier ook aan het juiste adres. Dan is het ook nog eens heerlijk vertoeven op het terras. Nice. (Nieuwestad 63)