Goed voorbereid backpacken: dit zijn alle tips en dit moet je vooraf regelen
Backpack om je rug en vamos! Je kunt los. Easy, zou je denken. Tot het daadwerkelijk zo ver is, want hoe zit het met geldzaken? En verzekeren? En oh, wat moet er mee op reis? Totale paniek dus. De wereld ligt aan je voeten, maar wel als je het goed doet. We helpen je een handje op weg met deze tips om goed voorbereid te gaan backpacken. En of dat nu een jaar, maand of datum onbekend is: voor iedereen en elke bestemming handig.
Per bestemming, maar handig: haal je vaccins en benodigde visums.
Oké, niet het meest leuke om te regelen (dat bewaren we voor het laatst), maar misschien wel het meest belangrijke. En we hopen (fingers crossed) dat dit je echt niet overkomt, maar stel je voor… Stel je voor dat je bagage zoek raakt op het vliegveld of dat je onverwacht naar huis moet door privé omstandigheden. Met een verzekering (gericht op backpacken) ben jij voorbereid op allerlei situaties. Scheelt je vaak een hoop hoge kosten en bovendien is het geruststellend. Al is het maar om de thuisblijvers een fijn gevoel te geven.
En als we je dan nog een tip mogen geven, dan is het om de verzekering backpacken van OOM Verzekeringen af te sluiten. Dan kies je dus voor de OOM Tijdelijk in het buitenland-verzekering, waarmee je goed verzekerd bent voor ziektekosten én schade. Twee vliegen in een klap dus. Hiermee ben je wereldwijd verzekerd, ook als je tussentijds in Nederland bent. Daarnaast is de verzekering flexibel en dagelijks opzegbaar (handig als je niet weet hoe lang je wilt gaan) en zijn er veel keuzes. Veel opties up to you. Voor de ziektekostendekking kun je kiezen uit Light, Regular en Comfort. Zo bepaal je zelf of je alleen voor de basis of compleet verzekerd bent.
Nog zo’n ‘moetje’ is de aanschaf van een creditcard. Waar je hier nog vaak wegkomt met het pasje van je bank, worden creditcards in het buitenland doorgaans vaker geaccepteerd als betaalmiddel. Ga je buiten Europa? Dan is het sowieso een must.
Nog een voordeel aan de creditcard, is dat er een bedrag op de kaart gereserveerd kan worden, wat vaak wordt gebruikt bij hotels en autoverhuurbedrijven. Bij een normale bankpas kan dat niet.
Neem op je vakantie altijd je Mastercard creditcard mee. Dat is dus veiliger, makkelijker en daarnaast ook nog goedkoper dan cash opnemen bij een geldautomaat.
- Machtig iemand voor je bankzaken. Als je je pinpas kwijtraakt, moet je vaak de nieuwe pas zelf ophalen, maar als je van tevoren iemand machtigt, kan diegene hem ophalen en met aangetekende post opsturen.
- Ga je ver weg? Daarmee bedoelen we buiten Europa. Check dan of je instellingen van je bankpas op ‘wereld’ staan. Dit kun je vaak in je bank-app regelen.
- Check de wisselkoers van het land waar je heen gaat. Zo weet je of je voor geld krijgt wat je zou moeten krijgen.
- Zoek een pinautomaat. Mastercard heeft een makkelijke site om te kijken waar je kunt pinnen.
- Wees slim, want geld verliezen is heel vervelend. Tip van flip: stop een nep portemonneetje op een logische plek en je echte portemonnee op een onlogische plek (in een sok in je toilettas). Dieven zoeken snel, dus als ze wat vinden zoeken ze niet verder (of je hebt heel erg pech). Zorg sowieso dat je nooit al je belangrijke dingen op één plek hebt.
Geldzaken en verzekering, check! Vanaf nu wordt het leuker. Dan rest nog de eeuwige vraag: alles plannen of op de bonnefooi gaan? Als je het aan ons vraagt, dan zeggen we: plan niet teveel, maar ook niet te weinig. Plannen tijdens backpacken veranderen veel en vaak. Dat kan echt wel oplopen in de kosten (gemiste tickets, hotels, trips). Dus kijk goed wat er in de buurt te doen is, zodat je de echt leuke dingen niet mist, maar zet niet meteen alles vast. Misschien kom je een heel gezellige reispartner tegen die net de andere kant op gaat en dan ben je dus of je buddy kwijt, of veel geld.
Als je tas maar goed zit! Ook handig als je op meerdere manieren in de tas kan. Dus niet alleen van boven, maar ook van de voorkant of zijkant bijvoorbeeld. Dan hoef je niet telkens je hele tas leeg te halen. Als je korter dan een maand gaat, dan raden we een kleine backpack (40-55 liter) aan, een normale backpack (55-65 liter) voor als je iets langer gaat en een grote backpack (65-80 liter) voor langer dan drie maanden.
En die backpack hoeft geen rib uit je lijf te zijn. Bij de Lidl hebben ze vaak ook goede opties!
We hebben een lijstje met de beste tips voor traveling light – de beste inpaktips by Barts Boekje. Maar een aantal zaken speciaal voor het backpacken handig:
- Schoenen die er een beetje leuk uitzien, maar waar je ook een goede wandeling mee kunt maken (bergschoenen zijn heel fijn, maar mega bulky en je draagt ze eigenlijk niet genoeg om ze maanden mee te zeulen).
- Klein zakmesje met van alles eraan: schaartje, mesje, pincet en kurkentrekker. Je hebt ze ook in pasvorm, dan kunnen ze mee in je portemonnee.
- Een multifunctionele adapter is een must als je naar meerdere landen gaat die allemaal andere stekkers hebben.
- Sneldrooghanddoeken.
- Basic, maar don’t forget slippers.