Leuke bars (voor casual drankjes, vrijmibo’s of uitgebreide borrel) in New York

Verenigde Staten, New York, 27 februari 2023, door Janneke Koelemaij

Leuke bars (voor casual drankjes, vrijmibo’s of uitgebreide borrel) in New York

Het is niet voor de niks New York als stad die nooit slaapt... Slapen doen we niet, we pakken door. Eerst de bar in voor een casual drankje, vrijmibo of uitgebreide borrel en gaan daarna op stap. Of rechtstreeks naar bed natuurlijk, maar that's up to you. Dit zijn leuke bars (voor casual drankjes, vrijmibo's of uitgebreide borrel) in New York.

The Nines

The Nines

Oooh New York en cocktails gaan hand in hand. En de cocktailshakers van The Nines aan de Great Jones Street weten wat ze doen, zelfs de ijsklontjes hebben branding. Een tikkeltje intiem, ofja de sfeer dan. Het boudoir rood decor van The Nines creëert een intieme sfeer, maar wel op een lekkere manier, met de styling tot in de puntjes. Met mazzel tref je hier livemuziek met een fijne zangeres achter de piano. De hippe cocktailbar heeft zo’n beetje alles.

 

The Nines

Wijk West Village

Wijk West Village

West Village bruist! Niet gek ook dat je een groot deel van de leuke bars hier vindt. Een aantal die je niet mag missen:

  • St Jardim: een idyllisch wijnbarretje in het bruisende centrum van West Village. Op de hoek van W 10th & W 4th str. Reserveer van tevoren, want deze plek is gewild. Veelal natuurwijnen met heerlijke oesters. Ga voor een glas Flora bij de oesters. Liever Orange wine? De OKR van Milan Nestarec is mega.
  • Fairfax: tegenover St Jardim vind je Fairfax en daar wil (lees: moet) je ook borrelen.
  • Bar Pisellin: Italiaans barretje ten top. Plof neer op het terras voor aperitivo en blijf de hele avond. Ook heerlijke koffie overigens en Italiaanse pastries.
  • Buvette: all time favorite! Voor de drankjes, maar zeker ook voor het eten.

Bemelmans Bar

Bemelmans Bar

Waar je sowieso goed zit is de Bemelmans Bar in The Carlyle Rosewood Hotel. Een bekende plek onder politici en filmsterren, dankzij de meesterlijke muurschilderingen van Ludwig Bemelmans (de maker van de klassieke Madeline-kinderboeken). Een goede sfeer met vriendelijke service gegarandeerd. Wanneer de pianist om 17.30 uur begint, betaal je $10 per persoon en wanneer het jazztrio begint, betaalt je nog een tikkeltje meer. Ook een keer fijn: een tafel reserveren is niet mogelijk, mar je moet gewoon even binnenwippen.

 

Bemelmans Bar

 

 

Apotheke NoMad

Apotheke NoMad

De eerste Apotheke opende in 2008 in Chinatown en werd een begrip in New York en daarbuiten. En natuurlijk moest die tweede locatie in NoMad komen. In de vestiging van Apotheke tref je moderne, op medicijnen geïnspireerde cocktails. Geopend maandag tot en met zaterdag vanaf 6pm tot laat. De bar is hot en de locatie voor before clubbing ideaal.

 

Apotheke NoMad

Prince St Pizza

Prince St Pizza

Oké, oké, oké: geen bar deze, maar wel een belangrijke. Want heb je trek na uren slenteren of na het uitgaan? Prince St Pizza is de hele week (behalve op woensdag) tot 03:00 geopend. En yes, ga zeker voor de pizza met vodka.

 

Prince St Pizza 

The Spaniard Bar, Greenwich, Manhattan

The Spaniard Bar, Greenwich, Manhattan

Eveneens een buurt die je niet missen wil: Greenwich, de allermooiste van het stel, period. Hier vind je wat – volgens velen – een van de betere whiskybars van het stel is: The Spaniard Bar. Maar ook voor wie niet van het sterke bruine goedje houdt is de bar een aanrader: op het menu stevige, klassiek Amerikaanse maaltijden zoals burgers, clubs en mac ‘n cheese. Wat ook geldt voor de rest van de zaak: alles klassiek Amerikaans. Groot en ruig, maar smaakvol. En je zit zo gezellig in de ronde booths. Bovendien helemaal niet zo belachelijk duur allemaal. 190 W 4th St 

The Spaniard Bar

The Four Horsemen, Brooklyn, New York

The Four Horsemen, Brooklyn, New York

Kom vroeg naar The Four Horsemen in Brooklyn, New York want deze kleine hotspot in Williamsburg staat al even op de radar van wine and dine liefhebbers. De ruimte zelf doet denken aan Japan. En aan die ene trip naar het hoge noorden met licht hout overal. Vooraan in de zaak staat een kleine U-vormige bar, lekker uitnodigend. Wat je hier ook kiest, welke fles, welk glas of welke kleine gerechtjes: alles is even stijlvol en verfijnd.

Speels, experimenteel: een Bushwick ervaring! Waar je ook heus gewoon een wijntje drinken kunt. Volg het neonlicht – ergens over een spoor, tussen de heftrucks en loodsen door. Komt goed.

The Four Horsemen

AIR’S CHAMPAGNE PARLOR & TOKYO RECORD BAR, Soho New York

AIR’S CHAMPAGNE PARLOR & TOKYO RECORD BAR, Soho New York

Champagne, champagne, champaaagne – wat is dat toch met wijn en lucht in flutes? Als het aan ons lag, dronken we het als water. Van zonsopgang tot ondergang, van ontbijt tot diner. Champagnebar Air’s in New York snapt dat als geen ander: de bar die huist op randje Soho en Greenwich Village is volledig gewijd aan bellen, bubbels en fijne plopgeluiden. Zonder aristocratisch gedoe en toch heel speciaal. Hier begin of eindig je de avond opperbest, beloofd. En we durven het bijna niet te zeggen, maar nóg leuker vinden we de saké en luisterbar Tokyo Record, die je per ongeluk vindt als je de smalle trap afloopt van Air’s (hoogstwaarschijnlijk opzoek naar het toilet). In Tokyo is de luisterbar al een instituut sinds de jaren ‘50: een bar waar je dus speciaal komt om te luisteren naar muziek die de bartender zorgvuldig heeft uitgekozen. Uiteraard op vinyl. Soort van slow dj-set. Op tafel staan kaartjes met “please keep your conversations below the music”. Perfect voor als je lippen even rust nodig hebben na een lange dag New York. Het eten is trouwens afgestemd op de muziek. Reserveer wel even van te voren via Resy – de ruimte is formaatje Japanse hole in the wall.

Air’s Champagne Parlor

HONEY'S BROOKLYN, BUSHWICK, NEW YORK

HONEY'S BROOKLYN, BUSHWICK, NEW YORK

Een brouwerij zonder bier? Juist, dat kan alleen in het creatieve Bushwick – de wijk in Brooklyn die zich in enkele jaren transformeerde van hete misdaad tot hetere pizza’s bij Roberta’s. Het is het streetart paradise van de creatieve cult die wordt aangetrokken tot warehouse raves, polygamy en iedereen die simpelweg de huur in Williamsburg niet meer kan betalen. Hoewel het aller-rauwste randje al wel weer is verdwenen, woekeren er nog steeds durfals en wildebrassen van ondernemers. Want wild is Honey’s! Hier brouwt (achterin) en schenkt (voorin) Enlightenment Wines. Wacht even, wat? Ja hoor, de wijn hier is van honing in plaats van druiven. Zo middeleeuws en daarom zó avantgardistisch dat ook wij geen flauw idee hadden.

 

Honey’s Brooklyn

Andere leuke bars

Andere leuke bars

En natuurlijk is New York zo groot dat we al een boekwerk kunnen schrijven met alleen de bars die in de stad te vinden zijn. Gewoon omdat het kan sommen we daarom nog wat bars op:

  • Leyenda: een combinatie van Latijns-Amerikaanse en Caribische cocktails in Brooklyn.
  • June: natuurlijke wijnbar en restaurant met Parijs vibes.
  • Dante NYC: café en cocktailbar met seizoenscocktails en fijne gerechten.
  • Porchlight: eerst de zonsondergang vanaf The High Line kijken, daarna door naar deze steengoede cocktailbar.
  • Acme: lekker eten en een goede club om te dansen.