Leuke restaurants (voor diner) in New York
Natuurlijk ga je, when in New York, tafelen bij een aantal klassiekers die al tijden op je to do list staan. Van pizza (bij Roberta's), tot een happie (bij Marlow and Sons) en uitgebreid tafelen bij (Freemans) of ongecompliceerd Italiaans (bij Gemma). En... En... En... Ach, kijk anders ook even hier Barts Boekje x New York. Sla zeker een aantal nieuwe restaurants niet over.
In deze lijst, omdat het kan, leuke restaurants voor diner in New York op een rijtje.
Een reis gepland naar New York (Jaloers!)? Wel even opletten: voor een reis naar New York hebben de meeste reizigers namelijk een visum nodig. Nederlandse reizigers kunnen een ESTA aanvragen om aan de visumplicht te voldoen. Een ESTA is een elektronische reistoestemming; deze kun je gemakkelijk online aanvragen en is doorgaans binnen enkele dagen goedgekeurd. Om deze reisvergunning aan te vragen, moet je wel aan alle voorwaarden voldoen. Daaronder valt dat de reis toeristische of zakelijke doeleinden heeft. Met een ESTA kun je 90 dagen in Amerika verblijven, maar hij is twee jaar geldig. Zo kun je met dezelfde ESTA dus meerdere malen naar Amerika afreizen.
En als je dan toch in de regelmodus bent, hebben we nog een lekkere tip:
Met de travel e-sim app Firsty skip je het gedoe met simkaart wisselen en hoef je nooit meer te zoeken naar WiFi-spots: voor €1,- per dag heb je overal ter wereld internet. En de eerste dag krijg je gratis met de code: bartsboekjefirsty. Hoe fijn is dat?
Volg deze stappen om in no-time online te zijn:
• Pak je smartphone en download de Firsty app.
• Open de app en volg de stappen om je digitale simkaart te activeren.
• Voer de kortingscode bartsboekjefirsty in voor de eerste dag gratis mobiele data.
En voilà, je bent verbonden. Overal ter wereld nog wel. Kind kan de was doen!
Een fijn tentje, waar we graag (lees: heel graag) wezen. Waar we dan moeten wezen? Precies tussen Noho en Soho ligt Estela en daar hebben ze een oh zo heerlijke kaart met hapjes om te delen. Vooral de ‘fried arroz negor with squid and romesco’ is een aanrader.
Het was een afweging, want zetten we La Mercerie in het lijstje voor lunchen in New York of zetten we deze plek in dit lijstje met diners. Ach, we doen het gewoon beide. Deze stijlvolle lunchtent midden in Soho (inclusief shop waar je het servies kunt kopen) heeft de perfecte locatie tussen al het shoppen door.
Maar ook zeker voor het diner is het La Mercerie met de beste (excuus, allerbeste) tarte tatin.
En natuurlijk gaan we Mexicaans eten when in New York. We hoppen namelijk van keuken naar keuken (en dat mag heus na al dat rond hobbelen). En dat Mexicaanse eten doen we dan natuurlijk bij een Mexicaans begrip in New York: La Esquina. Letterlijk een verborgen parel (nee, je zit heus niet verkeerd). Bij de diner moet je naar binnen en via de achterdeur naar beneden, daar zit het restaurant verstopt.
Het eten is heerlijk (en niet belachelijk duur) en alle margarita’s zijn nog beter.
En we geven toe: een romantisch restaurant is ook wel eens leuk als je in the big city bent. Nog leuker als dat romantische restaurant een gezellige bar en een fijne open haard heeft. En nog fijner als het er ook nog sfeervol is. The Waverly Inn ticks all the boxes. De verlichting buiten maakt deze plek een sfeervol plaatje. Als we je een tip mee mogen geven: eet hier een goed stuk vlees en bestel een fles Rioja. Thank us later.
Sushi, iemand? Ook daarvoor moet je in Brooklyn zijn. In Williamsburg om precies te zijn, en dat al een poosje. Hoewel… Sushi… Japanse tapas noemen ze het zelf. Gefrituurde garnalen met een krokante deeglaag, een soort kroketten gevuld met pompoenrisotto en mozzarella en meer van dat – onconventionele sushi dus. Lichte hapjes waar je een lange avond over kunt doen; aan de bar of op een van de Eames-stoelen. Er zijn twee verdiepingen én het is niet het heetste nieuwtje van de stad, dus dikke kans op plek, ook wel eens fijn.
Tussen Chinatown en de Lower East Side, is Dimes Square waar je wezen moet voor de goede restaurants. Zo ook voor Cervo’s. Al open sinds 2017 (toen je nog wat minder opties had voor goed eten rondom deze plek) en nog steeds een van de beste van de buurt. Je moet hier wezen voo zeevruchten en groenten.
Ook een oosterse keuken: Hanoi House. Een gezellige zaak waar het warm en knus oogt; weg met de industriële kilte. Eten doe je er Vietnamees, mocht de naam van het restaurant dat nog niet weggegeven hebben. Vooral de Pho is heerlijk. Nog een reden: Hanoi House huist midden in de East Village, wat ons betreft een van de leukste delen van de stad tegenwoordig.
Koreaanse gerechten, maar dan in een nieuw jasje. Wie smacht naar een Koreaanse avond moet aanschuiven (en reserveren) bij of Atoboy of Atomix. Beide absoluut de moeite waard. Atoboy was het eerste restaurant en Atomix volgde daarna. Denk overigens niet aan een snelle hap, de gerechten zijn wat luxer (en duurder).
We gaan weer naar het forever hip Williamsburg waar Lilia een oprechte aanrader is. Italiaans op het menu, wit op de muren en de perfecte steak.
Zin in steak? Hier moet je wezen. Ja echt hoor. Een award-winning New York steak restaurant en cocktail bar klinkt als muziek in de oren. Tussen Madison Square Park en Gramercy Park gelegen. De bar is ook nog eens leuk voor drankjes.
Omdat we nog steeds zo graag een keer naar Texas willen… Maar dit moet wel in de buurt komen, denken we. Diep in Brooklyn, in Red Hook waar we meestal niet zo snel komen, zit dit (all-American schuur-stijl) restaurant waar je no bullshit gerechten van de BBQ eet. Smokes brisket en baby back ribs, pork belly tacos en lamb belly banh mi. Een stukje om, maar een must voor barbecue fanaten.
Hold your horses! We hebben een parel – of zoals de Amerikanen zouden zeggen, hidden gem – gevonden! Het te zoete plekje verstopt zich aan het einde van een steegje en serveert de hele dag door Amerikaanse heerlijkheden. Te starten met de brunch, om door te pakken naar de lunch en, ach, dan kan het diner ook er ook nog bij. Je wilt er niet weg, zo een lief plekje. Freeman Alley
Een hit op Instagram en TikTok, zo kunnen we wel stellen van Marea. Het restaurant met Michelinster staat bekend om haar pasta’s en decor. We zijn eerlijk, het is niet de meest gezellige tent. Je moet voornamelijk een dikke portemonnee meenemen. Overigens wel een prachtig luxe decor en gelegen naast Central Park.
First things first: reserveer op tijd. The Commerce Inn is de ideale plek voor een date night. We zouden dit het beste kunnen omschrijven als de plaatselijke pub maar dan beter. Begin met cocktails aan de bar om vervolgens naar het restaurant door te schuiven. Top service.
Een old school Frans restaurant in the Big Apple. Bij Le Coucou een klassieke visie op de Franse keuken, op een charmante manier. Traditionele invloeden vanuit het vroegere Frankrijk zijn de basis, maar dat dan wel met een eigentijdse smaak. Goed om te weten is dat bij Le Coucou de Franse gerechten met éxtra veel passie worden bereid (…) en dat een en ander daardoor wel iets meer aan dollars kost. Maar lekker is het wel. Le Coucou is geopend voor ontbijt, brunch, lunch en diner. 138 Lafayette St
It’s the inside that counts, maar bij Tiny’s and the bar upstairs telt de buitenkant ook heus een beetje mee hoor. Dat is namelijk Tiny’s op de begane grond, een café zoals je ze uit de oude NYC movies wel kent. De gevel van de gehele tweede verdieping werd biggetjes roze geschilderd, want dat is waar de bovenbar huist. Binnen ook rete gezellig, met een brick wall en roze gordijnen. En verder heerlijk no fuzz eigenlijk. Kortom: fav. Ofwel: favoriet. Ook voor een al even no fuzz (avond)maal. 135 W Broadway
Al jaren dé ongekroonde koning van de of farm-to-table keuken van New York is de chef van Gramercy Tavern in Gramercy Park. Steevast met-de-benen-buiten-hangen druk voor het avondmaal, maar wandel binnen voor de lunch en je kunt zowaar een tafel voor of in het open raam aan de voorzijde treffen. 42 E 20th St
Restaurateur Roni Mazumdar en chef-kok Chintan Pandya hebben de stad veroverd met hun Indiase restaurants. Hun Michelin-sterrenrestaurant Semma is een hit, maar Dhamaka heeft ook zijn eigen charme, en is wat authentieker. Pandya en zijn team duiken diep in de regionale Indiase keuken en serveren unieke gerechten zoals het beroemde konijnengerecht uit Rajasthan, gemarineerd in gekruide yoghurt. Dit gerecht moet je 48 uur van tevoren bestellen, dus houd daar rekening mee! Andere toppers zijn de knoflookachtige Goan-krab met Amul-boter en zwarte peper, en de met garam masala gekruide Kashmiri-lamslende.
Heel erg New York doen, of dat in elk geval zo voelen, maar even niet aan de burgers en andere zware maaltijden? Voila: het visrestaurant van Lure is waar je naar op zoek bent. Old school NYC sfeer, eenvoudige maar o zo smakelijk visgerechten of, kan ook, geroosterde kip. Perfect om voor, tijdens of na het shoppen mee te pikken. 142 Mercer St
Nog een Vietnamees restaurant in the city. En deze is een begrip hoor, rete trendy namelijk. Indochine is al open sinds 1984 en heeft alles op de kaart staan wat je verwacht van een Vietnamees restaurant: vlees, vis en een aantal vega opties. Al zijn de bedragen voor de gerechten misschien niet wat je er van verwacht (een beetje aan de dure kant zelfs). Niet gek dat het er dan ook vaak rammetje vol is, vooral met Fashion Week.
Bodem leggen en weer door! Tussen al dat geslenter door is een pasta je go to. Sant Ambroeus is een fantastische Italiaan op meerdere locaties in de stad. Lekker kleurrijk, lekker eten en lekkere locaties. Doen we het voor. Overigens ook een prima plek voor een lunch.
Twee keer stonden we voor een dichte deur maar de derde keer was het raak bij het kleine Wildair. Eigen schuld natuurlijk, en ach, het was het waard. Op het menu kleine, originele gerechten die niet 1,2,3 tot een bepaalde keuken behoren. Een beetje zuidelijk Amerika (ribbetjes), een beetje Frans (octopus) en een beetje klassiek Latijns (ceviche). Al gingen wij voor de spicy tuna: nom!
In New York is het restaurant al eens eerder vernoemd tot the place to be voor al je brunch wensen. Een basic brunch restaurant in gedachte? No way josé! Allesbehalve. Om in het restaurant te komen bewandel je eerst het vertrek van een typische ‘pawn shop‘ en vervolgens bereik je het restaurant. Let op: presenteer jezelf wel in een net jasje aangezien zelfs de toiletten fancy zijn en er non-stop champagne in je glas geschonken wordt. Zó een mooie plek dit, met pracht aan vintage treasures, quirky hebbedingetjes en een heleboel andere meuk wat samen een ratjetoe aan moois vormt. Eenmaal in de dining room zelf kom je in een soort balzaal terecht, welke een wereld van verschil is met het entree. Kijkt in ieder geval je ogen uit hier.
Een van de restaurants die we tijdens de eerste keren NYC bezochten en nog steeds een dikke lievelings (waar we nadien nog een heel aantal keren aanschoven). Overigens op een steenworp van Waterstreet en dat is weer waar je het iconische shot van de Brooklyn Bridge neemt met de brownstones aan beide zijden. Weet je dat ook weer. 72 Hudson Ave
Voor hotdogs, braadworsten en een goed potje bier (kortom; all the good American stuff) is St. Anselm in Williamsburg, Brooklyn je plek. Goedkoop, check. Plus, niet te vergeten, ze beschikken over een gezellige tuin met patio. De donkere gelagkamer (met allerhande gereedschap en portretten van New Yorkse dandy’s aan de muren) is op mooie dagen the place to be in Brooklyn, 355 Metropolitan Ave
Een brouwerij zonder bier? Juist, dat kan alleen in het creatieve Bushwick – de wijk in Brooklyn die zich in enkele jaren transformeerde van hete misdaad tot hetere pizza’s bij Roberta’s. Het is het street art paradise van de creatieve cult die wordt aangetrokken tot warehouse raves, polygamy, en iedereen die simpelweg de huur in Williamsburg niet meer kan betalen. Hoewel het aller-rauwste randje al wel weer is verdwenen, woekeren er nog steeds durfals en wildebrassen van ondernemers. Want wild is Honey’s! Hier brouwt (achterin) en schenkt (voorin) Enlightenment Wines. Wacht even, wat? Ja hoor, de wijn hier is van honing in plaats van druiven. Zo middeleeuws en daarom zó avantgardistisch dat ook wij geen flauw idee hadden.
De oprichters zijn het kroost van DIY artist-herbalist ouders (Arley Marks runde eerder het barprogramma bij Mission Chinese). En daarom is de honing alleen van NY’se bijen, de kruiden hyperlokaal en vaak zelf Upstate geplukt. Klinkt hekserig. Is het niet (we bedoelen… als gin een kruidendrank is?). Het lokaal zelf is industrieel chic met veel opengewerkt beton met fijne houten zitjes. Speels, experimenteel; een Bushwick ervaring! Waar je ook heus gewoon een wijntje drinken kunt. Volg het Neon licht – ergens over een spoor, tussen de heftrucks en loodsen door. Komt goed.
We hebben een instant love affair met New York door series als SATC, Gossip Girl en Friends. You can’t blame us. En daarom willen we, nee móeten we, van de ene bar (je weet wel, van die en die scène) naar de andere hoppen. Dat urban net-als-in-de-film-gevoel roept The Four Horsemen op, zeker bij kijkers van Netflix serie Master of None. En bij LCD soundsystem fans (want deze plek is deels in handen van James Murphy), en vooruit: de hele natuurwijn clique. Kortom: alle Barts Boekje lezers gokken we zo.
Kom vroeg naar The Four Horsemen in Brooklyn, New York want deze kleine hotspot in Williamsburg staat al even op de radar van wine and dine liefhebbers. De ruimte zelf doet denken aan Japan. En aan die ene trip naar het hoge noorden met licht hout overal. Vooraan in de zaak staat een kleine U-vormige bar, lekker uitnodigend. Wat je hier ook kiest, welke fles, welk glas of welke kleine gerechtjes: alles is even stijlvol en verfijnd.
Speels, experimenteel: een Bushwick ervaring! Waar je ook heus gewoon een wijntje drinken kunt. Volg het Neon licht – ergens over een spoor, tussen de heftrucks en loodsen door. Komt goed.
Champagne, champagne, champaaagne – wat is dat toch met wijn en lucht in flutes? Als het aan ons lag, dronken we het als water. Van zonsopgang tot -ondergang, van ontbijt tot diner. Champagne bar Air’s in New York snapt dat als geen ander: de bar die huist op randje Soho en Greenwich Village is volledig gewijd aan bellen, bubbels en fijne plopgeluiden. Zonder aristocratisch gedoe en toch heel speciaal. Hier begin of eindig je de avond opperbest, beloofd. En we durven het bijna niet te zeggen, maar nóg leuker vinden we de saké en luisterbar Tokyo Record, die je per ongeluk vindt als je de smalle trap afloopt van Air’s (hoogstwaarschijnlijk opzoek naar het toilet). In Tokyo is de luisterbar al een instituut sinds de jaren ‘50: een bar waar je dus speciaal komt om te luisteren naar muziek die de bartender zorgvuldig heeft uitgekozen. Uiteraard op vinyl. Soort van slow DJ set. Op tafel staan kaartjes met “please keep your conversations below the music”. Perfect voor als je lippen even rust nodig hebben na een lange dag New York. Het eten is trouwens afgestemd op de muziek. Reserveer wel even van te voren via Resy – de ruimte is formaatje Japanse hole in the wall.
Fan van fried chicken? Nee, niet op de manier hoe ze dat bij de KFC doen (niks mis mee hoor, maar niet de voorkeur wanneer in New York). Liever genieten we er echt van, en bij Blue Ribbon Brasserie eet je de beste van de stad. Niet alleen kip hoor, ook voor prima oesters en fruit de mer kun je hier terecht. En ook fijn: lief voor de portemonnee.