Bart Bouwt: 5 tips voor het kiezen van het perfecte vloerkleed
Schilderen en weer over-schilderen (en dan nog een keer), eindeloos schilderijen verhangen, weer een nieuwe bank of stoel en de eeuwige strijd tot het vinden van de mooiste lampen; guilty as charged. Een thuis is nooit af en ik mag graag wisselen. Omdat het kan. Al springt er één ding echt uit: ik hou van vloerkleden. Mix en match het liefst tot elk hoekje van de vloer gevuld is. Omdat het kan. 5 tips voor het kiezen van het perfecte vloerkleed? Hebben we.
Nog een rookie op het gebied van vloerkleden? Is ok. Zorg dan dat je allereerst weet wat je mooi vindt (hallo pinterest!). Dikke kans dat je voor een wit/ creme-kleurig Marokkaans Beni Ouarain kleed wil gaan, een klassieker en de vloerkledenhit van de laatste jaren. Is ook ok. Al moet je misschien wel even op de volgende punten letten: de plaatjes die je mooi vond op pinterest, hoe ziet de ondervloer er daar uit? Is dat een lichte vloer of juist een donkere? Want je witte kleed kan thuis ineens een heel ander effect hebben dan de foto als jouw ondervloer anders is. En vind je een Beni Ouarain kleed prachtig maar wil je geen 13-in-een-dozijn (woon)kamer? Kies dan voor een variant op de bekende zwarte ruit. Of een langere draad. The Souks heeft prachtige exemplaren die nét even anders zijn!
Let goed op je ruimte: een groot vloerkleed kan je kamer snel kleiner laten lijken (maar heb je een niet zo mooie ondervloer kan dat ook een zegen zijn natuurlijk) en een klein kleed kan cheapy overkomen in je huis. Een vaste regel is dat je je kleed in bijvoorbeeld je woonkamer 60 cm korter kiest dan de kortste kant van de kamer waarin je het kleed hebben wil. Komt-ie onder of half onder je bank of stoel, dat is de standaard dat je je bankstel opmeet en daar 20 cm bij op telt aan beide zijkanten. Heb je nou een grote bank, dan kan het ook mooi zijn om exact hetzelfde formaat kleed te kiezen en het kleed net wat van je bank af te leggen zodat het kleed een ‘eiland’ vormt voor je bank.
Die maatvoering geldt ook voor je slaapkamer: zorg dat je kleed aan beide zijden zo’n 20 centimeter uitsteekt als je de ruimte hebt, dat is het mooist (maar 10 centimeter is ook ok: zorg in elk geval dat je kleed niet hetzelfde formaat heeft als je bed, dat kan ook net lullig ogen).
Je kent ze wel toch? Van die hippie-stijl woonkamers met een mix aan kleden op de vloer, niet zelden in een grote industriele ruimte op een betonnen vloer, of juist in een knus oud huis waar het geluid van de krakende houten vloer bijna door je beeldscherm heen te horen is. Die mix aan kleden die er bij een ander altijd zo natuurlijk uitziet maar die je zelf nooit voor elkaar krijgt. Precies. Die. Ik ben er uit hoor! De truc zit ‘m in drie zaken:
1) kies voor zo glad mogelijke kleden. Perzische tapijten zijn het mooist maar als je daar geen budget voor hebt (joh) dan doen kelims het ook goed.
2) zorg voor 1 basistint. Dat betekent in geen geval dat de kleden dezelfde kleur moeten zijn! Maar kies een overeenkomstige ton sur ton tint die in al je kleden terug komt.
3) Leg je mooiste kleed bovenop. Ga dus niet a la een stok kaarten kleden in het verlengde van elkaar stapelen maar leg een paar kleden onderop en leg daar je mooiste bovenop. Veel rustiger.
Al is je kamer nog zo saai, een kek kleed kan het verschil in een wip en een scheet maken! dat betekent overigens niet dat je steevast voor een felgekleurd kleed zou moeten gaan en de rest wit/ grijs laten… Nee. Dan sla je de plank vaak precies mis. Nee: kies je kleed bijvoorbeeld in hard contrast met je muren voor het Villa Kakelbont/ Pippi Langkous effect. Wat je dan weer aan kunt kleden met rustige accessoires. Of complementeer de kleuren van je uitgesproken kleed met de tinten van je muren/ bank of bed: dezelfde tonen, net een andere tint.
Tuurlijk wel! Als jij het mooi vind, dan kan het. Een kleed onder de eettafel? Ja hoor! Dat dempt het geluid ook lekker. Let wel even op dat je een kortpolig geval neemt: eten uit van die lange draden plukken is niet fijn noch hygienisch.
Zie ook Floorpassion.nl voor meer