24 oktober 2017, door Maartje

BART BOUWT én BART BORRELT

24 oktober 2017, door Maartje

BART BOUWT én BART BORRELT

Ja, we mogen hier bij Barts Boekje regelmatig reizen en ja, als we dat doen, zoeken we vaak de zon op. Allemaal waar. Maar als iemand me vraagt (en dat gebeurt nogal eens tegenwoordig valt me op) waar ik het liefst zou willen wonen, dan is mijn antwoord áltijd: thuis. In Amsterdam. De mooiste stad ter wereld (inderdaad, zoals Van der Laan ook verkondigde, en gelijk had-ie). In het fijnste huis op aarde. Niet in de minste plaats omdat ik van alle seizoenen houd. De zomer uiteraard, wanneer Amsterdam buiten leeft, maar ook van de grauwe winter en het onvoorspelbare voorjaar. Al beats nothing een mooie herfstdag, als het zonlicht laag en goudkleurig is en de bladeren bruin worden en beginnen te dwarrelen. Wanneer na een zomer van wit bier, koude wijn en rosé de flessen rood weer aangerukt worden, wat bij ons thuis steevast de kwaliteitswijnen van het stel zijn.

Vandaar een post in het teken van twee meest favorieten herfst-bezigheden: borrelen en rommelen in huis: hoe en wat met je planten. Graag gedaan.

Barts-Boekje- mooi wat planten doen 2

Gepikt van de mooiwatplantendoen.nl (sowieso een top-site voor wie groene en niet zulke groene vingers heeft maar wel inspiratie zoekt, en nee, dat hoef ik van niemand te zeggen): deze werkelijk fantastische DIY ijssticks! Zo maak je ze:

Nodig: plastic reageerbuisjes + houder, kruiden zoals rozemarijn, tijm, lavendel of kleine, ranke, fotogenieke steeltjes of blaadjes van planten, water, een vriesvak en een beetje geduld.

To do: doe een takje in een buisje en zorg dat het bovenste stukje boven het buisje uitkomt. Vul het buisje met water en zet 'm in het houdertje. Doe dit met alle buisjes en zet het houdertje met de buisjes in de vriezer. Borreltijd? Haal de sticks voorzichtig aan het uitstekende steeltje uit de buisjes en verdeel ze over de drankjes.

Barts-Boekje- groen thuis

Dat terzijde. Moraal van het verhaal: er gaat, tijdens zo’n pracht van een herfstdag, niks boven een borrel a.k.a. een Franse apéro, heus. Zoals de Italianen doen maar dan met een Franse slag. Vanaf een uurtje of vier, vijf. Of drie op zaterdag of zondag. Ik ben oprecht een mega-sucker voor een dergelijk thuis-event. We hebben zelfs een speciaal hoekje voor ingericht in de keuken, lekker dichtbij het vuur (letterlijk). Ruim zelden tot nooit het huis op (tot ergernis van manlief) behalve als er geborreld wordt/ gaat worden. Kook zelden behalve… Juist. Wat ik wél doe, als er volk over de vloer komt maar ook als de borrel tussen manlief en mijzelf plaats vind: zooi in de kast mikken, verse bloemen op tafel zetten en de planten besproeien (ziet er dan altijd meteen weer zo lekker fris uit namelijk). Zonder dat, bloemen en planten, vind ik het huis namelijk stukken minder aan.

Wat bij die borrel? Dat lees je hier op Barts Kookboekje. Welke wijn te drinken? Inspiratie hier De Kaas & Wijn-lijst, of scroll even naar beneden waar je onderaan deze post een puike alcoholvrije tip vindt.

Barts-Boekje- mooi wat planten doen

Een onmisbaar item voor het aankleden van die apéro wat mij betreft: planten en bloemen. De bloemen haal ik iedere week van de Noordermarkt, naar het seizoen, en de planten hebben we ruimschoots aangeschaft toen we in ons nieuwe huis trokken. Na een aantal huizen, balkons, patio’s, donkere kamers en zonovergoten ruimten versleten te hebben, weten we (we ja, de man eerlijk gezegd nog meer dan ondergetekende) steeds beter hoe en wat te doen met al die bloemen en planten in huis. Zelfs de na de vakantie bijna overleden bananenboom, die een fortuin kostte maar wel o zo mooi is/ was/ weer wordt, kreeg de man weer aan de praat (we zijn er nog niet helemaal maar er is nieuw blad!). Hulde. Of we tips hebben? Ja hoor. Komt-ie: hulp bij planten in huis: 

Kleur van het blad
De kleur van het blad van je plant verraad de gezondheid van de plant. Geel of bruine vlekken op het blad = meestal te veel water. Sla dus een paar dagen over en check of het water goed weg kan lopen en de wortels niet stiekem staan te verzuipen in de pot. Breken de bladeren af en zijn ze broos, dan zijn ze ‘verbrand’ en staat je plant te veel in de zon. Hoewel dat niet snel het geval is. Als het blad eenmaal bruin is, knip het dan zonder pardon af, ook halverwege een blad. Lijkt zonde maar heus: een plant is een levend wezen dat al zijn vingertoppen evenveel energie geeft. Dus als er niks meer te redden valt, kun je het beter afknippen. Let wel: niet scheuren! Gewoon even een schaar zoeken.

Ieder potje…
Deze haat ik maar tsja, het helpt wel: als je plant er beroerd uitziet, wel precies genoeg water krijgt, niet te veel in de zon staat maar wel genoeg licht krijgt, dan is de kans groot dat de pot te klein is. Ompotten dus. Horror maar heus, het is het enige dat helpt (ergo het banenboom-drama). En als je het eenmaal gedaan hebt, zul je zien de plant meegroeit met de grootte van de pot.

Grof geschut
Mocht er nu nog meer liefde nodig zijn, dan kun je voor een soort broeikaseffect zorgen door de wortel (dus de hele pot) een paar dagen af te dekken met een plastic folie.

Meer tips lees je op Mooiwatbloemendoen.nl. Dit vind ik zelf een heerlijk stukje leeswerk: Wat-zijn-jouw-plantgoals-deze-herfst

Barts-Boekje- groen hoekje thuis

Even geen alcohol? Geen punt. Want dat betekent niet dat we niet meer aan de apéro doen. Vrienden aan de wijn en dit is, na de zelfgemaakte limonade van afgelopen zomer, mijn huidige favoriete drankje, wederom schaamteloos gepikt van mooiwatplantendoen.nl:

Alcoholvrij vlierbloesembier
Voor wie net als ik niet van alle mierzoete frisdrank houdt, en wel een ‘gezellig’ drankje wil: doe deze, een drankje met een plantaardige basis (ideaal om de eetlust op te wekken, zeggen ze, al kost dat niet zo gek veel moeite). O, en het is zo klaar, ook fijn.

Nodig: 100 ml vlierbloesemsiroop, 4 flesjes alcoholvrij witbier, vier takjes verse kruiden (wat je lekker vind - op de site wordt veeveine getipt maar dat schijnt niet goed te zijn als je zwanger bent. Ben je de bob? Doen! Zwanger? Even iets anders kiezen, gember bijvoorbeeld). Een scheutje vlierbloesemsiroop haalt de bloemige en kruidige tonen van wit tarwebier naar boven.

To do: Verdeel de vlierbloesemsiroop over vier bierglazen en vul aan met witbier. Serveer met een takje verveine erin.

Proost!