27 juli 2019, door Toine Legters

BARTS BEST OF BALI (MET OF ZONDER KIDS)

27 juli 2019, door Toine Legters

BARTS BEST OF BALI (MET OF ZONDER KIDS)

Aaaah Bali! Eén van ’s werelds meest favoriete vakantie-eilanden waar de laatste jaren het toerisme enorm toegenomen is, maar waar je nog steeds ook rust en ruimte vinden kunt. Waarvan akte, kijk maar naar overstaand lijstje. Stuk voor stuk adressen waar je de meute niet perse vinden zal en waar yours truly met zelf met een dikke buik (been there, done that) heerlijk vertoefde. Bali als Babymoon-bestemming inderdaad, persoonlijk kan ik het aanraden en veel bekenden uit mijn eigen omgeving deden hetzelfde. En verder? Verder so much to do en nog veel meer om te tippen vandaar dat we voor nu even aan de zuidwest kust van Bali blijven.

The Island Houses

The Island Houses

Ga je (zoals wij) niet naar Bali om lekker te surfen of een nacht door te halen in Canggu maar wel relaxen all the way? Dan móet je bijna wel een paar nachten bij The Island Houses boeken. De verzameling van vakantiewoningen is alsof je door een instagramaccount met het perfect overal doorgevoerde net wat diffuse instagramfilter loopt. Zo mooi. Er zijn zes huizen op het ‘hoofdoord’, een korte wandeling vanaf Seminyak. De foto hiernaast is genomen in wat ik de allermooiste van het hele stel vond, the Desu House. Maar eigenlijk is alles prachtig. De muren van alle huizen zijn ongeverfd maar voorzien van aarde wat beeldschone natuurlijke kleuren oplevert. Gecombineerd met de mooiste zachte stoffen, overal kussen en vazen en verse bloemen en en en… Afijn, precies zoals je het thuis zou willen hebben, inclusief zwembad en klimaat graag. Iedere ochtend komen de liefste huis-sitters schoonmaken en desgewenst je ontbijt klaarzetten (stapels vers fruit en een eitje – perfectie) en regent het, dan is bankhangen, half op de veranda, half in huis, geen straf.

Island Houses Bali

Kelly's Warung @ Bingin Beach

Kelly's Warung @ Bingin Beach

Best een beetje smitten waren we op Kelly’s Warung en op de hele Bingin Beach vibe. Relaxed en voor de hele dag. Goedkoop, o zo vriendelijk en perfect om te hangen met een boek en een verrukkelijk vers sapje. Let wel: het is – zwanger and all – een behoorlijke klim en verkeerd lopen (en vervolgens over de kliffen moeten klimmen) schuilt in een klein hoekje. Leuk ook wel hoor, want je krijgt er prachtige views voor terug en als het goed is heb je bij dezen een hele dag uitgetrokken voor Bingin Beach dus álle tijd om uit te hijgen.

Kelly’s Warung 

Debbie Does Salad

Debbie Does Salad

Een van de beste redenen om tijdens je zwangerschap wél naar Bali te gaan, naast het klimaat en de rust zoeken, is de ongeëvenaarde healty food cultuur die op het eiland heerst: ik kan geen plek op aarde bedenken waar het zo makkelijk is om overheerlijk en belachelijk gezond te eten. Voor een kleine prijs ook nog eens. Een van de jongste spots in het redelijk hysterische Changgu is Debbie Does Salad. En daar zit geen woord Zwahili bij. Verder werden alle usuals aangetikt: roze neon lichtje, metrotegels, planten… Niks mis mee.

Debbie does Salad

La Brissa

La Brissa

De fijnste van Bali is toch wel La Brisa. Die heb je vást en zeker al o-ver-al voorbij zien komen, net als The Lawn iets verderop, en jeetje, zelfs hier op deze site is-ie al een paar keer beschreven. Maar La Brisa ís echt de lekkerste, fijnste nieuwe plek van Bali. Heus. Want: Grand Café Bali stijl met in house zwembad op het strand. De populariteit van het adres zit ‘m ook in de grote van de plek (altijd wel ergens nog een plekje te scoren), en zoals gezegd de locatie pal aan het strand op een steenworp van het populaire deel van Canggu (zoals Old Man’s). Het zit ‘m ook in het voor-iedereen-leuk zijn: hier scharrelen de kids tussen de hipsters en de bejaarden zoeken een plekje naar de studenten. En iedereen vind het prima. Sterker nog: iedereen vind het gezellig. De sunset is beeldig en het eten goed. Niet zo voordelig als veel andere adressen op het eiland, zoveel is zeker. Maar je bent populair of je bent het niet, nietwaar?

La Brisa

La Plancha, La Favela, La Laguna

La Plancha, La Favela, La Laguna

Vind je La Brisa nou helemaal het einde? Neem dan gelijk ook een kijkje bij de zusjes: La Favela (leuk voor in de latere uurtjes), La Plancha (een strandtent met duizend gekleurde parasolletjes) en La Laguna (een gypsy walhalla, maar het is op dit moment nog dicht vanwege een renovatie. De deuren gaan in januari 2020 weer open).

La Plancha
La Favela
La Laguna

Copenhagen Canggu

Copenhagen Canggu

We blijven nog even in Canggu waar je ook het opvallend rustige en fijne Copenhagen Canggu vind. Ook hier weer healy food as we love it, in een donders knap zaak – zoals je ‘m op Bali verwacht en warempel ook krijgen kunt. Het menu is een mix and match tapas style menu met een beetje van Bali en een beetje van Scandinavie. Perfect voor de brunch, het personeel is reuze vriendelijk maar het belangrijkste: de loactie is dichtbij genoeg alle toeristische spots (die je toch altijd wel heel even aan wil tikken) maar ver genoeg om nog steeds dat goed bewaarde geheim te mogen zijn.

Copenhagen 

"

Ook heerlijk om te overnachten: Jungle Room Bali

"

Mrs. Sippy

Mrs. Sippy

Ook Instagram hiero, maar dan van het plastic fantastisc soort en daar zijn we wel een beetje klaar mee toch? Te veel, te druk, te veel herrie, te arrogant personeel (misschien omdat ik zwanger was en dus niet de juiste doelgroep?).. Nah. Waarom in dit lijstje? Omdat je soms misschien toch zin hebt in die hysterie, en dan is het de minst erge in zijn soort. Lekker kijken is ook wel eens lekker, zeg maar. Bovendien is het op loopafstand van The Island Houses dus ach.

Mrs. Sippy

Dreamsea Surf Camp Bali

Dreamsea Surf Camp Bali

Ja, Bali is het surfers walhalla maar het mooie is: ook wanneer je niet op een plank wil of kan stappen, pak je het beste van de heerlijke surfers vibes mee. Met stip op 1 staat Dreamsea Surf Camp Bali, een klein stukje onder Bingin Beach. Met rest een droomoord. Slapen doe je hier, om maar wat te noemen, in aantrekkelijk wit gesauste houten ‘hutjes’ met zicht op de zee. Er is een eigen restaurant (wil je) en nog geen 3 minuten na het opstaan kun je op het strand staan (wil je ook). Bovendien zijn de prijzen om te lachen (en om nog eens voor terug te komen).

Dreamsea Surf Camp Bali

Own Villa Bali

Own Villa Bali

Eveneens in de categorie Rust Regelmaat en Reinheid: Own Villa Bali. Dit sprookachtige mini-complex ligt net achter de rook van Canggu op een kleinstukje scooteren of taxi-en van Seminyak. Own Villa Bali werd ooit (hoewel ooit… Zo heel lang geleden was het nog niet) gebouwd als vakantie-toevluchtsoord van de Italiaanse familie die het nu nog rust. Alles werd zelfvoorzienend gemaakt en volledig ecologisch gebouwd. En met smaak, maar dat kun je zelf ook wel zien. Te mooi eigenlijk om voor zichzelf te houden, zo dacht de familie. En dus verhuren ze de slaapkamers onder de puntdaken tegenwoordig. Lopen naar een van de restaurant van Canggu of Seminyak vanaf Own Villa Bali doe je niet, maar dat hoeft ook niet: de familie bracht hun eeuwenoude Italiaanse familierecepten naar het eiland, maakten een lokale chef wegwijs in het beter pasta maken en stond diezelfde chef ook toe om daar wat Balinese wijsheden aan toe te voegen. Het resultaat is verrukkelijk!

Own Villa Bali

Panama Kitchen & Pool

Panama Kitchen & Pool

De allermooiste stranden heeft Bali niet, laten we daar helder over zijn. Geeft niks, want de beste golven heeft het eiland wel (hallo surfers!) en de mooiste hotels ook (hallo babymooners). Bij die hotels komen normaliter ook de meest prachtige zwembaden (check bijvoorbeeld eens The Hanging Gardens of Bali! Een droom). Mocht je nog toch even misgepakt hebben met je eigen hotel zwembad, dan zijn er plakken als Mrs. Sippy en La Brisa. En er is Panama Kitchen & Pool, een fris en fruitige, Bali-ista-proof-plek waar je gewoon het zwembad in mag zonder dat je een hotelkamerpasje hoeft te hebben. Bam.

Panama Kitchen & Pool

Milu by Nook

Milu by Nook

Een van mijn topfavorieten tijdens ons laatste, reuze zwangere tripje. Fantastisch eten, een pracht van een zaak, dichtbij alles, toch tussen de rijstvelden en het gevoel van ontdekking.

Milu by Nook

The Shady Shack

The Shady Shack

Droomachtig wit met mooie veranda en een tuin met tafeltjes onder rieten afdakjes. Uiteraard omringd door mooie planten. Een plaatje! En het menu is minstens zo waardig. Healthy wholefoods is waar het om draait. Verwacht raw, maar ook vega burgers. Bowls in alle kleuren en smaken. Kombucha, rolls en juices om het gezonde lijstje compleet te maken. En het mag uitdrukkelijk gezegd worden dat het done right is. Dus geen droge blokjes tempeh maar originele combinaties van gezonde ingrediënten. Zo willen we iedere dag wel gezond eten.

The Shady Shack

Da Maria Bali

Da Maria Bali

“Late night pizza’ in een gezellig, zonnig, licht en fris lokaal. Voila, Da Maria, een plek voor iedereen die van bijvoorbeeld Mexicola houdt (we still do, sorry not sorry) maar dan wat minder hysterisch toch wel. Smaakvol in geel en blauw is Da Maria en het is een van de leukste nieuwe adressen voor wie na zijn (goede!) hap – lang niet alleen pizza: er is ook verse vis, saté en meer – de deur uit wil voor cocktails en een dansje. Niet ver van bijvoorbeeld Hotel Mexicola, meer in de gezellige drukte van Seminyak

Da Maria Bali

Crate Cafe

Crate Cafe

Ow Helloooo Hipster Heaven! Toegegeven, heel Canggu hangt aan elkaar van de Hipsters en de Surf Dudes & Chicks (you hate or you love…) maar Crate spant de kroon. En stiekem behoort yours truly toch wel tot het ‘you love’ deel van de mensen. En heus ook nog heel lekker dat het er is! Sinds twee jaar is Crate verhuist naar een grotere locatie met een rijstveld voor je neus en met een klein shopje aan vastgeplakt. Good to know is dat bij het Crate altijd druk is dus een kwartier in de rij staan is hier de normaalste zaak van de wereld. Iets waar wij net iets minder goed in zijn, maar toch helemaal de moeite waard is.

Crate Café

Revolver

Revolver

Het leukste gedeelte in Bali is de eindeloze ontbijttentjes met de nooit vervelende avo smash, knappe smoothie bowls en goede koffie’s. En zeker dat laatste, de hele mikmak aan koffie, cappuccino’s, espresso’s etc,  is Revolver een pro in. Ooit begonnen in een pieper de piep klein zaakje in een zijstraat van de Oberoi en helaas heeft Revolver dit tot onze spijt verruilt voor een iets wat groter restaurant een paar blokken verderop. Een tweede zaak ging weer snel open met de naam Baby Revolver in Petitenget.

Revolver 

La Baracca

La Baracca

Een magische plek voor wanneer je een keer uit genasiegoreng bent en zin heb in een Italiaanse hap. Stel je er niet veel bij voor, want het is gewoon een simpel hutje waar iedereen met z’n slippers, soms nog met de beachoutfits aan binnenwandelt (ook als je die krokante zeelokken nog niet hebt gewassen, word je gewoon binnen gelaten). Er is een beneden en boven gedeelte en eigenlijk zit je daar boven met uitzicht op Canggu mooiste nog leuker als beneden.

La Baracca

VYG Villa

VYG Villa

Een lijstje slaapadressen? Onderweg! Als staan er al een paar hele, hele fraaie wiljenietmissen op deze site. VYG Villa van de Nederlandse Kunna Haan bijvoorbeeld, een PAREL. Meerdere villa’s van de Amsterdamse met smaak and friends zijn in de maak, allemaal te boeken via Airbnb.

Lees meer: VYG Villa

Kynd Community

Kynd Community

Goede koffie, kleurrijke alles vegan everything bowls, een roze muur en gezellige teksten, zowel op die roze muur als IN die roze bowls… Tsja, dan weet je dat je zaak een hit wordt. Zeker niet slecht, wel een schot voor open doel.

Kynd Community