26 april 2023, door Isa de Laat

Op deze belangrijke ingrediënten moet je letten bij de aanschaf van shampoo

26 april 2023, door Isa de Laat

Op deze belangrijke ingrediënten moet je letten bij de aanschaf van shampoo

De jungle die ook wel het schap van de shampoo flessen genoemd wordt. De ene naam nog exotischer dan de ander, en de ene fles nog kleurrijker dan zijn buurman. Het is wat hè, de zoektocht naar een goede shampoo, waarmee we de bos in model brengen én die moet beschermen. We kunnen er kort én krachtig over zijn: bij een shampoo is het vooral belangrijk om te kijken naar wat er bij jouw haar past. Klinkt makkelijk gezegd, is het misschien niet. Een goede start is om te beginnen met de ingrediënten eens onder de loep te nemen. Op deze belangrijke ingrediënten moet je letten bij de aanschaf van shampoo.

Panthenol voor volume

Panthenol voor volume

Kom maar door met dat volume hoor. Helaas pindakaas, je wordt niet van de ene op de andere dag wakker met een bos haren waar je u tegen zegt, en ook een wondermiddel gaat er niet voor zorgen dat je haargroei drie keer vermenigvuldigd. Maar niet getreurd, een volle look is wel mogelijk. Daarvoor moet je op de verpakking speuren naar panthenol, een stofje dat ervoor zorgt dat haar vocht aantrekt. Het resultaat is een vol ogende haarbos.

Laurethsulfaten tegen droog haar

Laurethsulfaten tegen droog haar

Sulfaten, daar horen we nu niet bepaald positieve verhalen over. Om het beestje bij de naam te noemen: het zijn de Sodium Lauryl Sulfaten die specifiek slecht zijn voor je haar. 

Laurethsulfaten daarentegen hoeven je niet doen afschrikken. Ze zijn wat milder en uitstekend voor droog haar. Andere milde wasstoffen zijn Cocamidopropyl Betaine en Decyl Glucoside. 

Deze ingrediënten willen we niet:

Deze ingrediënten willen we niet:

  • Allereerst dus de agressieve sulfaten.
  • Alcohol: alcoholvrij is altijd beter, zo ook voor haar en huid. Alcohol in shampoo kan leiden tot haaruitval, omdat je hoofdhuid en haar ervan uitdrogen. Daarnaast stoot het de natuurlijke oliën af.
  • Parabenen: nog zo’n ingrediënt die je liever niet op de fles tegenkomt zijn parabenen. Van het uitdrogen van de haarvochtigheid, het irriteren van je hoofdhuid en het vervagen van je kleur en uiteindelijk haaruitval. Heel het rataplan wat je niet wil in je haar en toch is het een van de meest voorkomende ingrediënten in shampoo.
  • Geuren: deze klinkt heel aantrekkelijk. We willen allemaal wel als een bloemetje langslopen, maar zorg ervoor dat je kunstmatige geur- en kleurstoffen vermijdt. Nog belangrijker wanneer je een gevoelige huid hebt. Het gevolg van het niet vermijden kunnen irritaties en haaruitval zijn.

Proteïne met hydrolyzed wheat protein en hydrolyzed keratin

Proteïne met hydrolyzed wheat protein en hydrolyzed keratin

Alles voor de gains. Neem het met een korreltje zout als we het over haar hebben, maar hydrolyzed wheat protein en hydrolyzed keratin repareren niet daadwerkelijk je haar. Maar mocht je klitten of dode punten hebben, dan kunnen ze een fijn laagje bij het haar aanbrengen om te beschermen en vormen. Ideaal ook voor hen die klitten hebben.

Tegen roos en eczeem

Tegen roos en eczeem

Dan rest nog de prangende vraag wat we tegen roos en eczeem kunnen doen op de hoofdhuid. Dan speur je het beste naar de ingrediënten als salicylzuur, urea en ketoconazol.