Oostenrijk1 mei 2023, door Isa de Laat

Bergen, meren en bossen in de zomervakantie: deze bestemmingen in SalzburgerLand moet je hebben

Oostenrijk, 1 mei 2023, door Isa de Laat

Bergen, meren en bossen in de zomervakantie: deze bestemmingen in SalzburgerLand moet je hebben

In de winter waren we al 'verliefd' op SalzburgerLand, maar ook in de zomervakantie zijn we verliefd. In de winter moet je hier wezen voor onder andere de eindeloze kilometers die je er op de lange latten kunt staan en de andere activiteiten in de sneeuw. Hartje zomer bruist het er ook en vallen we opnieuw als een blok voor het actieve buitenleven. Dat klinkt wellicht wat saai voor de passieve vakantievierders onder ons, maar we beloven, dat is het alles behalve.

 

In SalzburgerLand combineer je een zomervakantie in de bergen, meren en bossen met elkaar. Waar je dan precies moet wezen in SalzburgerLand (jup, het is er heel groot) vertellen we je in dit artikel. Wat we je ook in dit artikelen vertellen is hoe je een van de zes zomervakanties naar SalzburgerLand kunt winnen. Stay tuned.

SalzburgerLand

SalzburgerLand

SalzburgerLand dus, boek je hier een vakantie dan zit je voor de de komende tijd wel gebakken. Komt omdat ze er zo’n beetje alles hebben. Je kunt ontspannen in de natuur of juist inspannend wandelen en fietsen. De kids kunnen urenlang worden vermaakt met excursies en attracties, en de ouders halen hun hart op in de fijne hotels, appartementen en bij het gastronomische sfeertje met de goede restaurants, biertuinen en terrassen.

Maar wat misschien wel het fijnste is aan deze bestemming, is dat je er de gehele dag buiten kunt huppelen in de natuur. Dan kun je dus actief op een fiets stappen (wielrennen, mountainbiken, E-biken of gravel biken), een meerdaagse wandeling van hut naar hut afleggen of met (of zonder)  kids een themawandeling lopen. Maar je kunt ook voor de laidback manier gaan. Dan stap je dus in de kabelbaan (vaak kinderwagen toegankelijk), die zwiept je omhoog en dan start je je wandeling pas vanuit daar. Of je gaat gewoon even kijken naar bergen, bloemen, beekjes, almen en simpelweg genieten. All good, maar er hoort natuurlijk een lunchstop in een authentieke berghut bij.

Good to know, is dat SalzburgerLand uit verschillende regio’s bestaat. De drie onderstaande regio’s moet je hebben als je een combinatie van bergen, meren en bossen (in de zomervakantie) wel ziet zitten.

Je bent pas op het begin van het artikel, maar al overtuigd om te gaan? Je reis kun je op verschillende manieren afleggen. Met de auto is het een mooie afstand van ca. 1.000 kilometer vanuit Nederland en de verbindingen met de trein zijn ook steeds beter. En als je sneller wilt kun je met Transavia op donderdag en zondag non-stop van Amsterdam naar Salzburg. De vlucht vertrekt op een relaxt tijdstip voorin de middag en duurt ca. 1,5 uur waarna je met een korte transfer van ca. 15 minuten in het centrum van de stad Salzburg bent.

Salzburger Sportwelt

Salzburger Sportwelt

Salzburger Sportwelt is de regio waar je de zeven vakantieplaatsen Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben en Filzmoos kunt vinden. Pinky promise dat vervelen hier onmogelijk is. Zelfs na de tweede, derde, vierde of enzovoort vakantie. Die zeven vakantieplaatsen (stuk voor stuk) zijn ideaal voor het gezin, want rondom de bergen, meren en bossen kun je allerlei sporten uitproberen. Dat nooit vervelen begint eigenlijk al door het ruime aanbod in accommodaties: je hebt de keuze uit talloze hotels die zich specifiek op families richten en een uitgebreid activiteitenaanbod voor kinderen hebben. Of je kiest voor een verblijf op een vakantieboerderij: ook daar is voor het hele gezin van alles te beleven. En dat never a dull moment-gevoel trekt zich dan door dankzij de activiteiten. Wat we allemaal kunnen doen? Here we go (handig: de meeste paden zijn ook begaanbaar met een kinderwagen)

  • Op ‘Wagrainis Grafenberg‘ in Wagrain-Kleinarl vind je van alles, zoals een waterspeelpark, de kinderweide, de hangbrug en de ziplines.
  • ‘Alles Alm’ is een leuke wandeling en kwis tegelijk voor het hele gezin.
  • Populair bij gezinnen is het kinder-dieren-wandelpad, waar je puzzels op moet lossen, allerlei avonturen beleeft én waar je een alpacawandeling kunt maken.
  • Wie met de kabelbaan de Geisterberg in St. Johann op gaat, komt terecht in de wereld van de geesten. Natuurlijk wel kindvriendelijk, waarbij kids geesten van het water, de aarde, het vuur en de lucht ontdekken met overal attracties rondom de paden.
  • Aan speeltuinen overal geen gebrek, want bij Gamskogelhütte in Altenmarkt-Zauchensee vind je de avonturenspeelplaats ‘Meistercup van de Alpentiere‘, waar kinderen van alle leeftijden zich kunnen uitleven.
  • Bij het bergstation van de Papageno-kabelbaan, begint de Filz & MOOR tocht, een avontuur voor kleine natuuronderzoekers. Op het ca. 600 meter lange pad door het bos ontdek je de dieren en planten die hier leven.
  • Flori’s avonturenparcours is een route, waarbij je langs allerlei leuke speel- en puzzelplekken komt en tegelijkertijd een code moet kraken.

Meer over Salzburger Sportwelt lees je hier. 

Salzburger Saalachtal

Salzburger Saalachtal

Waarom Salzburger Saalachtal in het lijstje met bergen, meren en bossen hoort wordt duidelijk als we het over de ligging hebben. Het Salzburger Saalachtal ligt dus tussen Tirol en Bayern in, wat resulteert in een knap staaltje prachtige natuur, wilde rivieren, dalen, bergtoppen, gezellige dorpjes enzovoort. Die combinatie van zo’n beetje alles maakt het dan ook weer de ideale gezinsvakantie. En neem de hele bups mee, want in de zomermaanden juli en augustus worden er veel (lees: heel veel) activiteiten voor kinderen (alle leeftijden) georganiseerd. Wat je dan bijvoorbeeld gaat doen? De keuze ligt bij jou, maar er zijn mogelijkheden van canyoning tot rotsklimmen tot een grottentocht. Één ding moet, ja echt moet je doen, en dat is het water van de Saalach-rivier opzoeken. Maak bijvoorbeeld een ‘beginners-raftingtocht‘ (jup, dat kan hier met het hele gezin), of ga een dagje lekker zonnebaden bij een van de vele meertjes.

Maar Europa zou Europa niet zijn als de zon een dagje niet schijnt. Dan zit je hier ook gebakken. Niet in de zon, maar wel in en rondom de kindvriendelijke hotels en appartementen, voorzien van mooie speeltuinen en speelkamers. En Nederlanders zouden Nederlanders niet zijn, als we niet in zouden zijn voor kortingen. Met de Salzburger Saalachtal Card krijg je interessante kortingen in de regio. Zo heb je gratis toegang tot een aantal kloven om doorheen te wandelen: de Vorderkaserklamm en de Seisenbergklamm. Of je kiest voor een spannende tocht door de Lamprechtshöhle: een van de grootste grotten in Europa. Ook de toegang tot het zwembad is gratis met de Saalachtal Card.

En SalzburgerLand zou SalzburgerLand niet zijn als je er niet heerlijk kunt wandelen (veel routes zijn geschikt met de kinderwagen).

Dan rest er nog één ding waar we het over moeten hebben when in Salzburger Saalachtal. Ooit gehoord van ‘klettersteigen’? Dan klim je een – met kabels beveiligde – route door steil rotsterrein. Durfallen zitten goed in Weissbach bei Lofer, waar je vier verschillende parcoursen met elk hun eigen moeilijkheidsgraad hebt. Ok, klettersteigen was de een-na-laatste, want fietsen mogen we niet vergeten. Je vindt hier zo’n 480 kilometer aan gemarkeerde fietspaden. Huur een fiets of een e-bike en gaan. In the mood voor een beetje sensatie: ga met een mountainbike de berg op (natuurlijk met de kabelbaan) en kom er fietsend weer vanaf.

Meer over Salzburger Saalachtal lees je hier 

Hochkönig

Hochkönig

Een ding is zeker: de 10.000 stappen per dag tik je wel aan tijdens je vakantie in de regio Hochkönig. Imposante bergen, knalgroene almen, frisse berglucht; eigenlijk zo’n beetje alles wat je je voorstelt bij de Alpen. Je vindt in de regio 340 kilometer aan gecertificeerde wandelpaden, talloze kilometers e-bike- en mountainbikepaden, zes kabelbanen, een flink aantal berghutten. En toch weer die Nederlanders hè, want met de HochkönigCard kun je veel attracties gratis of met korting bezoeken. Het wil trouwens niet zeggen dat je bij die indrukken van de bergen meteen moet gaan hollen, een relaxte (gezins)vakantie is heus ook mogelijk.

Hoe dan? Die relaxte vakantie begint (en eindigt) in de berghutten, want hier weten ze hoe ze gastronomie spellen. In de berghutten kun je kiezen tussen traditionele specialiteiten of moderne (zelfs: veganistische) gerechten. Er zijn hier ook speciale almen waar veel kruiden groeien. In een speciale workshop kun je daar meer over leren. Ook leuk: de speciale kruidenroute wandeling, waarbij ook een culinaire stop is inbegrepen – uiteraard op basis van kruiden.

Nog leuker: de culinaire Königstour Bike & Hike doen. Je gaat daarbij te voet of met de fiets (kan met een E-bike) van alm naar alm en van berghut naar berghut. In elke hut krijg je een gang uit een mooi 3-gangen menu geserveerd. Natuurlijk ook weer met de focus op regionaal.

Met het uitzicht op de imposante Hochkönig berg stap je op de mountainbike- of e-bike om van uitzicht naar uitzicht te hoppen. Er liggen professionele ‘flowtrails’ en alle oplaadstations voor e-bikes en e-mountainbikes zijn hier gratis.

De kids nog niet overtuigd? In de zomer van 2023 opent een schommelpark. Lekker zwieren alsof je leven ervan afhangt. Je zwiert dan op een schommel bij een waterval en er zijn attracties op de berg op zo’n 1.600 meter hoogte. De bijbehorende speeltuin voor de kids is leuk.

 

Meer over Hochkönig lees je hier. 

Winactie: win een van de 6 zomervakanties

In it to win it! Wil jij een van de zes zomervakanties tussen de bergen, langs de meren en in de bossen winnen? Even hier klikken, de prijsvraag invullen en afwachten of je deze zomer met iemand anders wakker wordt in een 4**** hotel, inclusief ontbijt en diner.

 

Lees hier alles over de winactie naar SalzburgerLand.