12 juli 2019, door Maartje

All year long summer proof: Big Green Egg barbecuerestaurants in Amsterdam

12 juli 2019, door Maartje

All year long summer proof: Big Green Egg barbecuerestaurants in Amsterdam

Fijn hoor, dat het barbecue-seizoen nu echt open is. Heel fijn, vooral wanneer het, o zo Hollands, met bakken uit de hemel komt. Is geen punt want de beste barbecue van allemaal, laten we het de opperbarbecue noemen, ofwel de Big Green Egg, is een geliefde tool van veel Amsterdamse chefs. En wat er van die BBQ komt, is dan weer oppergeliefd bij ons, Uw Barts Boekje smulpapen. Sterker: we kiezen niet zelden een restaurant uit op de aanwezigheid van zo'n groen eitje. En waar wij graag aan mogen schuiven, mogen we hier ook graag met onze kijkbuisvriendjes (met jou dus) delen. Waarvan acte. Deze adressen zijn 365 dagen per jaar summer proof: Big Green Egg barbecuerestaurants in Amsterdam.

The Roast Room, Amsterdam Zuid

The Roast Room, Amsterdam Zuid

Herinnert u zich de Roast Room nog, die grote, fijne zaak pal naast de RAI in Amsterdam Zuid? Nee? Een recapje: de Roast Room Amsterdam heeft op de begane grond een lichtgewicht brasserie voor ontbijt (de mannen hebben uitgebreid getest en beloven het aller, allerbeste ontbijt van de stad), lunch en diner (o.a. Burgers & Worst uit de eigen slagerij, ook op de begane grond achter een grote glazen pui, waar de slager live zijn ‘ding’ staat te doen), een lange bar en een gezellige winkeltje waar de eigenaar graag zijn zelfgemaakte pate’s en worsten mag verkopen. En een ruim terras voor op de straat. Op de tweede verdieping is het de Rotisserie waar ge-fine-dined wordt met, parararapaaa, dakterras! En gedekte tafels en gesteven kleedjes en een heerlijk vlees- en kipmenu, gekook zonder vuur maar in de grote houtgestookte ovens. EN: op de Green Egg, bestemd voor de mooie steaks van de zaak. Ook leuk: alle groenten en kruiden komen van de City Farming kas, een vijf verdiepingen tellende kas aan de zuidkant van het Rai-Amtrium.

Daalder Amsterdam, Jordaan

Daalder Amsterdam, Jordaan

Mogen we het nog heel, heel even een keertje over onze buuf hebben? Dennis Huwaë van restaurant Daalder? O, en zijn team, want die zijn net zo top. Jaja, dat is onze goede buur (yay!) en wij weten dus alláng dat Dennis & co te gek zijn, en steeds meer mesen weten dat: de zaak zit steevast ramvol (zelf gezien) en dat is natuurlijk terecht. Wat veel mensen niet weten dat er in 1 van de 3 (!) minikeukens van Daalder een kleine green egg staat waar team Daalder de allerlekkerste gerechten op bereid. Kom ik snel op terug want sinds wij zelf ook een Green Egg op het terras hebben staan, gaan we Dennis & Co natuurlijk snel vragen voor een mini cursus. Learning from the best, I kid you not.

The best? Ja hoor. Dennis was genomineerd voor de beste 100 chefs ter wereld (!) en dikke kans dat-ie volgend jaar gewoon wel in de lijst staat. Als we het iemand gunnen… Gault & Millau over Dennis: ‘He has developed a flawless feeling for the highest gastronomy. His dishes blend in precision, subtlety, balance and refinement. For Gault & Millau, Dennis Huwaë is the captain of a big group of promising chefs this year.’

Brasserie van Dam, Amsterdam Zuid

Brasserie van Dam, Amsterdam Zuid

Trouwe lezers weten dat we niet bepaald vies zijn van een goede klassieker. En van een ras-Amsterdamse tent. Nu mogen we (nogal) graag bij Brasserie van Dam in Amsterdam Zuid komen tijdens de lunch (of ontbijt) en dan het allerliefst voor een van de beste broodjes File American van Amsterdam maar tegenwoordig vallen we steeds vaker van ons geloof: bij van Dam namelijk té lekkere côte de boeuf van de Green Egg!

Ciel Bleu (in Hotel Okura), Amsterdam Zuid

Ciel Bleu (in Hotel Okura), Amsterdam Zuid

Al jaren (jaaaaaren) een van de allerbeste restaurants van Nederland en niet voor niets bekroond met twee sterren is Ciel Bleu, onderdeel van het Okura Hotel in Amsterdam (waar je ook de lekkerste Japanse gerechten des lands eet, lees je hier: Yamazoto). Bij Ciel Bleu eet je op alle fronten op hoog niveau: niet alleen het eten is topnotch maar je zit ook waanzinnig op de 23ste verdieping. En als ook topchefs Onno Kokmeijer en Arjan Speelman voor een Big Green Egg kiezen, dan weet je dat het goed is.

Restaurant Vinkeles (in hotel The Dylan), Amsterdam Centrum

Restaurant Vinkeles (in hotel The Dylan), Amsterdam Centrum

We blijven nog even in de Amsterdamse hotelsferen en nee, Hotel The Dylan aan de Keizersgracht in Amsterdam is geen nieuwtje maar eveneens een welbekende die wel weer eens aandacht verdient. Want dat het hotel een heerlijke, verstopte (lekker anoniem) binnentuin met grote tafels heeft waar het in de zomer meer dan prima toeven is, wist je wellicht niet? En Restaurant Vinkeles een van de beste opties is voor een fancy avond uit midden in Amsterdam – ook wel weer eens lekker, hartje stad afspreken. Bovendien krijg je er o.a. een heel aantal gerechten van de Big Green Egg geserveerd!

Brasserie van Noordt, Amsterdam West (Spaarndammerbuurt)

Brasserie van Noordt, Amsterdam West (Spaarndammerbuurt)

Allemaal leuk natuurlijk, al die fancy restaurants maar soms, herstel: heel vaak, willen we ‘gewoon’ een lekker ongecompliceerd buurtcafe met een goede keuken, puike bieren en dito wijnen en een no bullshit mentaliteit. Laat je nou precies dat kunnen vinden bij Brasserie van Noordt aan op een hoek grenzend aan de Spaarndammerstraat.

Lekker eten, een fijn terras en kleine prijzen. Hehe, fijn.