23 april 2019, door Maartje

Japan op zijn allerbest in Amsterdam bij Yamazato Restaurant in het Okura Hotel Amsterdam

23 april 2019, door Maartje

Japan op zijn allerbest in Amsterdam bij Yamazato Restaurant in het Okura Hotel Amsterdam

Leuk, maar ondertussen is er stiekem (niet zo stiekem, maar toch) al jaren één ultiem Japans restaurant in Amsterdam: Yamazato Restaurant in het Okura Hotel Amsterdam. We schoven onlangs weer eens aan bij het restaurant dat al jaren een Michelin ster (al sinds 2002!) mag dragen en hobbelden dolgelukkig naar buiten.

Yamazato Restaurant Amsterdam @ Okura Hotel

Yamazato Restaurant Amsterdam @ Okura Hotel

Waar te beginnen? Als dat de vraag is, dan is er altijd maar één antwoord: bij het begin natuurlijk. In het geval van het Okura Hotel is dat een route naar het zuiden van de Amsterdamse binnenstad. Vlakbij de Rai en dat vonden we vroeger altijd best ver weg. Grappig hoe de jaren die perceptie veranderen: nu was het een voorborrel in de Pijp, 10 minuten lopen, een vriendelijke glimlach in de grote, stijlvolle maar ietwat zakelijke lobby van het Okura Hotel (passend bij zijn clientele) en meteen door naar de achterzijde van de lobby waar het doel van onze avond zich bevond: Yamazato Restaurant. Zo’n adres waar je meteen weet waarom ze een ster hebben: het vriendelijke personeel lijkt te weten wie je bent en je jas wordt zo zacht uitgetrokken en weggehangen dat je pas 5 minuten later in de gaten hebt dat-ie weg is.

Aan tafel: van begin tot eind was dat perfectie. Te beginnen met een verrukkelijke ‘champagne’ van de Nederlandse (Limburgse) Apostelhoeve. Mijn persoonlijke favoriet en dus meteen happy.

Al stopte het heus niet bij die bubbels – het tegenovergestelde. De gerechten die geserveerd worden door dames in traditionele Japanse kledij, en gemaakt door Masanori Tomikawa, zijn/ waren heuse kunstwerken. Tomikawa spendeerde jaren in Japanse keukens wat je proeft in, en ziet aan de geraffineerde authentieke gerechten, de Haute Cuisine van Japan maar dan bij Yamazato Restaurant / Okura in Amsterdam.

Het valt aan te raden om chef Tomikawa de dienst uit te laten maken, omakase stijl. Soort van. Want dan eet je de traditionele Japanse keuken van het moment, naar het seizoen. Wij namen het AOI KAISEKI menu. AOI is een Japanse bloem met een Koninklijke betekenis, Yuki staat voor sneeuw en Hana is het Japanse woord voor bloem. Deze verbeelden prachtige seizoenen, in het bijzonder lente en winter. En zowel de gerechten als het servies en de kimono’s van de bediening bevatten symbolische verwijzingen naar de seizoenen. Dat vertaalde zich in ons geval in een goddelijke coquille met kinome-miso en een Nasu Abura-ni’’ Gefrituurde aubergine met sneeuwkrab die we – denk ik – het lekkerst van allemaal vonden. Mes op de keel hoor.

Maar ook de sashimi van zeebrasem, tonijn, yellow tail en zalm was niet te vers en lekker, net als het – niet te missen natuurlijk gegrilde wagyu rundvlees met wasabi saus – smelten op je tong, dat idee. En hoewel desserts normaal niet helemaal ons ding zijn, ging dat hier verbluffend goed. De selectie van Japanse seizoens desserts ging er, zelfs na al die gangen met wine paring (ik gaf alleen mijn sake retour, maar that’s me, not the sake – mijn disgenoot vond m heerlijk). Houd in elk geval wel een gaatje over voor een cocktail op de hoogste verdieping van het hotel! Een uitzicht zoals nergens en cocktails die eveneens een ster verdienen.

Hoewel het ook echt een aanrader is om te gaan lunchen. In dat geval krijg je namelijk ook nog wat mee van de beeldschone Japanse tuin die bij het restaurant hoort. In dat geval kun je kiezen voor de ‘Bento Box’, een feest.

Vamazato Restaurant

 

Als je heerlijk hebt gegeten, wil je ook heerlijk uitbuiken en dat doe je het beste bij het hotel zelf. Lees hier waarom slapen bij Hotel Okura minimaal één keer in je leven moet gebeuren.