17 januari 2024, door Annemijn Heijstek

Dit zijn de leukste boeken om cadeau te geven

17 januari 2024, door Annemijn Heijstek

Dit zijn de leukste boeken om cadeau te geven

Verjaardag op komst en twijfel je wat je aan de jarige moet geven? Met een boek zit je altijd goed! Natuurlijk kun je de feestneus een boekenbon geven, maar nog leuker is het om zelf de boekenwinkel af te struinen naar een passend boek. Inspiratie nodig? Dit zijn de leukste boeken om cadeau te geven.

De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy

De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy

Misschien wel het meest lieve boek dat je kunt lezen – en cadeau kunt geven. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ gaat over een vriendschap tussen een jongen en drie dieren. Klinkt als een kinderboek, maar dat is het verre van. De prachtige illustraties gaan namelijk gepaard met teksten die vol staan met universele wijsheden en levenslessen. Onze favoriet? ”Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?” vroeg de jongen. ”Help”, antwoordde het paard.

 

Bestel De jongen, de mol, de vos en het paard 

Kruispunt – Jonathan Franzen

Kruispunt – Jonathan Franzen

In ‘Kruispunt’ volg je de familie Hildebrandt in de jaren ‘70. Hulpprediker Russ en zijn labiele vrouw Marion willen beiden ontsnappen uit hun liefdeloze huwelijk. Daarnaast heb je oudste zoon Clem die het leger in wil, zijn zusje Becky die opgaat in de hippiecultuur en de jongste broer Perry, die met een verslaving worstelt. Jonathan Franzen weet als geen ander het alledaagse leven te vatten, maar wel op manier waardoor je er helemaal in mee gezogen wordt en je voor je het weet de laatste bladzijde omslaat. Dat is dan weer jammer, maar het goede nieuws: Kruispunt is het eerste deel van een trilogie, en dus liggen er nog twee parels in het verschiet.

 

Bestel Kruispunt

De hulp – Freida Mcfadden

De hulp – Freida Mcfadden

Met een spannend boek zit je altijd goed. ‘De hulp’ is een psychologische thriller die je moeilijk weg kunt leggen. Millie start als huishoudelijke hulp bij een rijke familie. De man van het gezin, Andrew, is de perfecte echtgenoot, maar zijn dochtertje is een verwend nest en zijn vrouw Nina lijkt knettergek. Millie krijgt een affaire met Andrew, wat leidt tot een aantal schokkende gebeurtenissen… Ondertussen leer je Millie steeds beter kennen, en werk je toe naar de reden waarom ze ooit in de gevangenis zat. Meer verklappen we niet!

 

Bestel de Hulp

De overgave – Arthur Japin

De overgave – Arthur Japin

Een van Neerlands beste schrijvers: Arthur Japin (hij vertaalde ook ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’). Zijn boek ‘De overgave’ is een op historische feiten gebaseerde roman. Het vertelt het verhaal van Granny Parker, die haar hele familie op gruwelijke wijze verliest nadat ze wordt overvallen door een groep Comanche-indianen. Vele jaren later ontmoet ze Quanah, de aanvoerder van de door haar zo gehate Comanche. Hij is op weg om zich over te geven en zijn verslagen volk voor altijd in het reservaat te leiden. Een prachtig boek over vergeven en wat het betekent om je onmogelijke lot te accepteren.

 

Bestel De overgave

Het eiland van de verdwenen bomen – Elif Shafak

Het eiland van de verdwenen bomen – Elif Shafak

Niet vreemd opkijken als je na het lezen van dit boek tegen bomen gaat praten. Het verhaal speelt zich deels af in de jaren ‘70 op Cyprus, waar de Griekse Kostas en de Turkse Defne van elkaar gescheiden worden door de oorlog. Kostas vertrekt naar Londen, Defne blijft achter. Tientallen jaren later duikt hun dochter Ada na de dood van haar moeder in de familiegeschiedenis. Het enige aanknopingspunt dat Ada heeft, is de vijgenboom die in de achtertuin groeit. Diezelfde vijgenboom praat je door het verhaal heen. Klinkt gek, is prachtig.

 

Bestel Het eiland van de verdwenen bomen