Nederland3 maart 2021, door Sanne Carbaat

Voorleesboekentips voor de allerkleinsten – een lijstje fijn leesvoer voor 6 t/m 24 maanden.

Nederland, 3 maart 2021, door Sanne Carbaat

Voorleesboekentips voor de allerkleinsten – een lijstje fijn leesvoer voor 6 t/m 24 maanden.

Voorlezen is niet alléén maar leuk (al is het dat natuurlijk wel); voorlezen heeft veel voordelen: zo wordt de woordenschat vergroot, stimuleer je het inlevingsvermogen en creëer je een bondingsmoment door samen een boekenavontuur in te duiken. Maar ja, wat ga je voorlezen aan de allerkleinsten? Ik bedoel, ondergetekende begon al vroeg aan de Harry Potter boeken, maar twaalf maanden is wat overdreven.

In comes BoekStart, een platform met goede tips en ideeën. Zo organiseren ze de verkiezing van Het BoekStart Babyboekje van het Jaar (te leuk dit filmpje van de bekendmaking van dit jaar) en gelukkig zijn er nog meer mensen die veel weten over de wondere wereld van de kindervoorleesboeken - wat wel werkt en stimuleert (wij zijn al jaren Groot Fan van Boekwijzer).

Team Bart heeft aan een aantal kinderboekwizards gevraagd wat hun favorieten zijn. Van klassiekers en gouwe ouwe tot nieuwe spannende titels. Zie hieronder een heerlijk lijstje met de aanraders van De Kinderboekwinkel, Het Kinderboekenmuseum, de Haagse Kinderboekwinkel Alice in Wonderland en Gottmer. Wij zien het al voor ons: pyjama aan, samen op de bank of in bed en op voorleesavontuur. Hoeft niet eens je eigen bed te zijn, want hier hebben we nog een lijstje met kidsproof plekken waar voorlezen ook een feest is.

Gottmer

Gottmer

Gottmer heeft een ontzettend fijne kinderboekenselectie. Dat hadden we ook niet anders verwacht: door deze uitgeverij hebben we Rupsje Nooitgenoeg al meer dan vijftig jaar op de boekenplank staan. Dat ze dus volop keuze hebben, júist ook voor de allerkleintjes, is niet zo gek. De mensen van Gottmer weten wat goed voorleesvoer is, dus hier een lekker lijstje van de kenners.

Ebbie in de wasbak – Marjet Huiberts en Milja Praagman

Ebbie is een grappig, speels en eigenwijs aapje dat lezertjes direct in hun hart zullen sluiten (de voorlezers waarschijnlijk ook). De alledaagse gebeurtenissen die Ebbie beleeft zijn voor iedere dreumes herkenbaar en de interactieve verhalen nodigen uit tot praten. Ebbie in de wasbak is deel van de reeks, maar kan uiteraard ook voorgelezen worden. Extra leuk: in elk boekje in de serie staan 50 woorden uit de basiswoordenlijst (van het Kennisinstituut voor Taalontwikkeling). Op die manier helpt Ebbie de woordenschat van dreumesen uit te breiden. Voor je het weet, word je zelf voorgelezen.

Krijg je al de voorleeskriebels? Dan kun je hier klikken voor meer.

Net zoals bij het televisie kijken, gaat een goed boek ook goed samen met een snack. Jong geleerd is oud gedaan, dus geven we het kroost graag een handje Nutripops. Dan kan je ook iets sneller doorlezen in plaats van dat de kleine bij elke tekening stil moet blijven staan #protip.

Nog even achter mijn oortjes kriebelen – Jörg Mühle.

In dit lieve voorleesboekje wordt het slaapritueel een interactief spel. Peuters kunnen zelf het konijntje naar bed brengen: ze mogen in de handen klappen, het kussen opschudden, nog even achter de oortjes kriebelen en natuurlijk een nachtzoen geven. En op de allerlaatste pagina mogen ze het licht uitdoen. Welterusten, Klein Konijn! In dezelfde trant is Nog even mijn haren wassen ook echt een aanrader voor de actieve luisteraar, die zo graag zelf ook mee wil doen.

Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Een klassieker onder de klassiekers – Rupsje Nooitgenoeg. In dit mooie boek kunnen peuters op zoek naar de wereldberoemde hongerige, groene vriend. Onderweg komen ze achter de grote flappen ook een heleboel andere bosdieren tegen. Een voorleesfeest voor de kleine lezers, maar ook een nostalgiefestijn voor de volwassen voorlezers.

Krijg je al de voorleeskriebels? Dan kun je hier klikken voor meer.

Kinderboekwinkel Rozengracht

Kinderboekwinkel Rozengracht

Als eerste kinderboekwinkel van Nederland is De Kinderboekwinkel een begrip an sich. Alle ouders én kleintjes die wel eens binnen zijn geweest, weten dat het een warme en fijne plek is waar je terecht kan met al je vragen over kinderboeken bij het bevlogen team. Zo dus ook Team Bart. Ook erg fijn: er is veel aandacht voor diversiteit en inclusie op het gebied van lhbtqia+.

Wat gaat het kindje doen? – Carly Madden

Wat ga je doen als je je laarzen aantrekt? Heerlijk in de plassen stampen! En als je dan vies bent? In bad. Een kartonboekje waarin onder de stevige flap precies staat wat een jong kindje natuurlijk al lang geraden had (en steeds opnieuw zal willen ontdekken). Wat gaat het kindje doen wordt in april verwacht.

Handboekje voor het slapen gaan – Anouk Ricard en Paulle Battault

Uitgeverij Boycott is gespecialiseerd in uitgaven met een prachtige, net wat andere vormgeving. Ook voor de jongere doelgroep hebben ze fijns: zoals dit retro getekende, hilarische boekje over het moment dat een peuter naar bed moet. Want zodra ouders elkaar aankijken en over een voorleesboekje beginnen, weet je natuurlijk wel hoe laat het is.

Kijk om je heen – Ingela P. Arrhenius

Een favoriet bij de Kinderboekwinkel is de illustrator van Kijk om je heen: een groot, uitermate stijlvol vormgegeven boek voor kleine handjes. Het zit vol met flappen en plaatjes. Spelenderwijs leren over cijfers, kleuren en vormen, daar worden papa en mama ook blij van.

Pokko heeft een trommel – Matthew Forsythe

Als klap op de vuurpijl geeft De Kinderboekwinkel ons nog een bonustip en daar houden we van. Het hilarische Pokko heeft een trommel zal menig voorlezer ook hardop doen laten lachen. Hoe herkenbaar zullen de woorden van Pokko’s vader zijn: ‘we hadden haar die trommel nooit moeten geven’. Boordevol humor en beeldschoon getekend.

Hebben, hebben, hebben? Je kan hier op de website kijken of stap even bij ze binnen op de Rozengracht in Amsterdam.

Kinderboekenmuseum

Kinderboekenmuseum

In het Kinderboekenmuseum in Den Haag kijkt iedereen zijn ogen uit, dus opa/oma/oom/tante kunnen ook mee. Met talloze tentoonstellingen ga je op avontuur door de wereld van het kinderboek en de eigen fantasie. Extra leuk voor de allerkleinsten – Ik ben Kikker. Een vrolijke doe- en leertentoonstelling over grote emoties als liefde, angst en blijdschap met Beer, Eend, Varkentje, Rat en natuurlijk Kikker. Zoals wij het zien: een gouwe ouwe die niet mag ontbreken bij de voorleesuurtjes.

Ik ben Kikker – Max Velthuijs

Kikker is het gelukkigst als al zijn vriendjes dat ook zijn. Trek de Kikker handpop aan en vermaak je kroost uren met de belevenissen van Kikker – gekke stemmetjes niet inclusief.

Nijntje – Dick Bruna

Het lijkt misschien een beetje een inkoppertje, maar zeg nou zelf: Nijntje kán niet uitblijven van een voorleeslijstje. Een wereld van herkenning is het voor de kleine luisteraars wanneer Nijntje al haar avonturen beleeft. Simpele en duidelijke tekeningen, veel kleur en nieuwe ervaringen.

Elke Dag Dikkie Dik – Jet Boeke

Een dikke favoriet – Dikkie Dik. Een gezellige, goedgevulde, ietwat lompe maar o zo lieve allemansvriend. Na veertig jaar heeft Dikkie Dik zoveel meegemaakt, dat er nu iedere dag een klein verhaaltje voorgelezen kan worden. Een superbundel boordevol huis-, tuin- en keukenavonturen van de ondeugende kat.

Lees hier meer over het Kinderboekenmuseum en alle leuke dingen die ze doen.

De Haagse Kinderboekwinkel Alice in Wonderland

De Haagse Kinderboekwinkel Alice in Wonderland

De Haagse Kinderboekwinkel Alice in Wonderland (zo, nogal een mond vol) is een ontzettend schattige winkel vol prachtige schilderingen (allemaal door mede-eigenaresse Yvon gedaan) en natuurlijk allemaal heerlijke boeken om bij weg te fantaseren. De andere eigenaar Stefan schrijft en illustreert zijn eigen boeken. Waar alle inspiratie en energie vandaag komt is dus wel duidelijk met zo’n creatief duo.

Een huis voor Haas en… Muis – Rosalinda Kightley

Haas en Muis zijn op zoek naar een nieuw huis. Overal waar ze gaan kijken, liggen al dieren. Maar de beer in de grot blijkt nog ruimte genoeg te hebben. Zo vinden ze dus een huis én een nieuwe vriend! Een lief en klein verhaal over ontdekken, nieuwe vriendschappen. Met op elke pagina zoete illustraties.

Stoffel is een schildpad en Stoppel is een egel – Stefan Wolter

Stoffel en Stoppel zijn dikke vriendjes en dat zie je meteen. Je ziet ze altijd samen. Soms gaan ze op vakantie. Soms eten ze pannenkoeken. en ‘s avonds snurken ze altijd samen. Want samen is zoveel leuker dan alleen. Een klein prentenboekje over vriendschap en samen dingen doen. Helemaal leuk om met twee handpoppen erbij voor te lezen.

Mijn schuifboekje Seizoenen – Nathalie Choux

De wereld ontdekken wordt nog leuker met dit schuifboek waar je dreumes zelf de plaatjes kan veranderen. Lekker schuiven, kijken en leren. En het is goed om te weten dat deze schuifboekjes met allerlei verschillende thema’s komen, zoals eten, het lichaam, een huis, de tuin. Genoeg te ontdekken dus.

Ook een keer langs bij de Haagse Kinderboekwinkel? Kijk dan hier.