4 maart 2024, door Annemijn Heijstek

De beste boeken voor een healthy mindset

4 maart 2024, door Annemijn Heijstek

De beste boeken voor een healthy mindset

De beste versie van jezelf worden: klinkt aantrekkelijk, vergt veel werk. Een boek kan je goed op weg helpen. Maar er zijn zo ontzettend veel boeken geschreven in de selfcare categorie, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Snappen we, en daarom tippen wij de boeken voor een healthy mindset waar je écht iets aan hebt.

 

Elementaire gewoontes – James Clear

Elementaire gewoontes – James Clear

Als je het elke dag 1% slechter doet, zit je na een jaar bijna op een nulpunt. Maar als je een jaar lang het elke dag 1% beter doet, dan ben je maar liefst 37 keer beter dan toen je begon. James Clear is ervan overtuigd (en heeft een shitload aan bewijslast in zijn boek) dat als je kleine, haalbare verbeteringen in je gewoontes aanbrengt, al die kleine verbeteringen zich in de loop van de tijd opstapelen en leiden tot echte vooruitgang. Geen grote, onrealistische doelen dus, maar dagelijks kleine stapjes. In zijn boek ‘Elementaire gewoontes’ legt James Clear uit hoe je dat doet. En dat is makkelijker dan je denkt.

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? – Francine Oomen

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? – Francine Oomen

Grote kans dat je bent opgegroeid met de boeken van Francine Oomen. ‘Hoe overleef ik de brugklas’, ‘Hoe overleef ik (zonder) liefde?’: titels die ons door de puberteit heen sleepte. En nu is Francine Oomen terug, voor alle toenmalige pubers die zich nu door het volwassen leven heen worstelen. In ‘Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?’ staat Oomen stil bij de uitdagingen van nu. Wat doe je als je je vergelijkt met anderen en jezelf nooit goed genoeg voelt? Of geen huis kunt betalen, en daar hartstikke veel stress van krijgt? En zoals je dat van de schrijfster gewend bent, pakt ze deze vraagstukken op geheel eigen wijze op.

Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld? - Julie Smith

Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld? - Julie Smith

De titel verklapt het al een beetje: in dit boek krijg je allerlei inzichten van therapeut Julie Smith die je helpen om met verschillende problemen om te gaan. De hoofdstukjes zijn kort en lekker toegankelijk; ook als je geen ervaring hebt met therapie whatsoever, begrijp je na het lezen goed hoe je hersenen werken en hoe dat van invloed is op je mentale gezondheid. Je krijgt handige tips over hoe je bijvoorbeeld kunt omgaan met angst of kritiek, hoe je zelfvertrouwen opbouwt en hoe je je niet hoeft te laten leiden door een slecht humeur.