Nederland, Amsterdam2 juli 2023, door Dewy Brandjes

De Gastronout, voorheen Bar Bistro Bravour: nieuwe ‘gouwe ouwe’ in Amsterdam Oost

Nederland, Amsterdam, 2 juli 2023, door Dewy Brandjes

De Gastronout, voorheen Bar Bistro Bravour: nieuwe ‘gouwe ouwe’ in Amsterdam Oost

We ontdekten in 2021 alweer een leukerd in Amsterdam, deze keer aan de Dapperstraat in Oost: Bravour. Noem het een restaurant, noem het een bar, noem het een bistro - of voeg die laatste twee samen zoals de eigenaren deden -, en je hebt een gezellig restaurant met verfijnde bistrogerechten en een bar waar goede wijnen én cocktails achter vandaan komen. Goed nieuws, ware het niet dat elders in Nederland een zaak vond dat hun naam ietwat teveel op die van de Amsterdamse Bravour leek. Kun je heel lang heen moeilijk overdoen, of je focussen op de goede dingen des levens en overstappen op een andere, al net zo leuke naam: wees welkom De Gastronout! Nieuwe naam, oude concept - en dat is top. En ja, ook nog altijd aan Dapperstraat 16 in Amsterdam Oost. Hoi!

 

Hier lees je over nog meer leuks in Amsterdam Oost.

De Gastronout, Amsterdam Oost

De Gastronout, Amsterdam Oost

Op de plek waar voorheen Visbar Beet zat, op het hoekje van de Dapperstraat, openden dezelfde mannen (die ook achter Bar Baarsch in West zitten) hun De Gastronout. Hele prima naam die de lading dekt aangezien het de betere gastronomie is waar de mannen voor gaan, met kleine, verfijnde gerechten, én een fikse dot gezelligheid (en wijn). It’s a match.

Die gezelligheid vind je bij mooi weer buiten op het terras en het hele jaar door binnen. Zodra je door de gordijnen binnen bent, is het eerste dat je ziet de houten bar met marmeren blad en de nostalgische jaren ’40 hanglampen. Links en rechts kleine, met linnen gedekte tafels. Hoewel de zaak niet in het allergezelligste stukje van Amsterdam Oost ligt, ben je dat meteen vergeten zodra je zit.

De kaart bestaat uit Frans-getinte gerechten met een wereldse twist. Met zes voorgerechten en zes hoofdgerechten is de kaart niet groot, wat vaak alleen maar een goed teken is. Zo ook hier. Neem vooral iemand mee die gerechten wilt delen zodat je van alles wat kunt proeven, want dat wil je! De bloemkool met prei, knoflook beurre noissette, groene appel en truffel en de courgettebloem in tempura met kruidenkaas en saus van wei waren persoonlijke favorieten. Vergeet ook zeker niet te vragen welke wijn het beste bij welk gerecht past, want dit leggen de mensen van Bravour graag haarfijn uit. Oja, nog even over die cocktails, de Pornstar Martini maken ze van écht passievruchtsap, ingekookt met vodka. Waar krijg je het nog.

De Gastronout