Nederland, Amsterdam22 juni 2024, door Maartje

Het beste terras van Amsterdam! (oke dan, een aantal van dé terrassen van Amsterdam)

Nederland, Amsterdam, 22 juni 2024, door Maartje

Het beste terras van Amsterdam! (oke dan, een aantal van dé terrassen van Amsterdam)

Oké, het beste terras van Amsterdam, dat wordt een lastige om te benoemen, but we got your attention right? Want wat nou echt het beste terras is, dat ligt natuurlijk helemaal aan je wensen, je terrastafelgenoten, het moment van de dag, of het eigenlijk net iets te hard waait en je beschut wil zitten, of dat je juist pal in de zon een plekje zoekt...

Bier en bitterballen hebben ze natuurlijk overal, maar als we dan toch moeten kiezen: dan ploffen we in elk geval een aantal keer neer bij deze adressen (in willekeurige volgorde that is). Het beste terras van Amsterdam! (oke dan, een aantal van dé terrassen van Amsterdam):

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord is op terras-niveau sowieso tha bomb. We vallen hier onder nog een paar keer in herhaling op dat vlak maar een paar no brainers in Noord (klik op de link om meer te lezen):

Zie ook: 22 x het fijnste van Amsterdam-Noord

Lowlander Botanical Bar & Restaurant, Noord

Lowlander Botanical Bar & Restaurant, Noord

Het voormalige Stork in Noord (waar we al zo dol op waren vanwege het geweldige terras) heeft plaatsgemaakt voor  Lowlander Botanical Bar. Die kennen we natuurlijk al als brouwerij en de heerlijke biertjes die ze hebben, maar heeft nu ook een restaurant erbij. Je wilt er wezen! Want nogmaals, echt een heerlijk terras. Dichtbij het water, lekker industrieel, en volle bak zon. En die zon, zeker door de Nederlandse zomer, is natuurlijk van (levens)belang. Dus pak lekker die pont richting Noord, of meer zelf aan met je boot, en geniet van de heerlijke speciaalbiertjes als jij onderuit gezakt met je koppie in het zonnetje zit, on y va!

Lowlander Botanical Bar

 

Chateau Amsterdam, Noord

Chateau Amsterdam, Noord

Ja, ja, met het pontje over (die vanaf Azartplein in Oost – dan ben je er meteen) of pak de Noord-Zuid lijn (uitstappen bij Noorderpark) en je bent er zo aan de overkant van het IJ. In dezelfde hoek vind je Bar Benelux en restaurant Barracuda, ook heel lekker, maar zij hebben geen terras en maken geen eigen wijnen. Chateau Amsterdam lekker wel! Ze hebben een heerlijk groot terras (voor wel 140 mensen!) waar je kunt aanschuiven voor een goed glas wijn (rood, wit, rosé, oranje – ze hebben het allemaal), bar bites maar ook uitgebreid kunt tafelen van het a la carte menu.

Chateau Amsterdam

 

Tolhuistuin (+ Eye + Tht), Noord

Tolhuistuin (+ Eye + Tht), Noord

Aaaah, de Tolhuistuin. De zomerliefde. O zo verstopt en o zo smullen is het er iedere zomer weer, vooral op de momenten dat je er – liefst bij toeval – een charmant mini-festivalletje meepikt, want die zijn nergens zo leuk en gezellig en knus als in de Tolhuistuin a.k.a. Verstopte Oase pal achter het Centraal Station in Noord. Even goed opletten of ze open zijn voor je gaat, want anders kun je zomaar voor een dichte poort staan. Geeft overigens niks: als dat het geval is, dan schuif je gewoon aan op het terras van TolHuisTuin, want die is lekker op regelmatige tijden open. Wat ons betreft nog steeds vaste prik voor comfortabel, ongecompliceerd zitten en (bijna) altijd plek. Overigens zijn we er hier werkelijk nog nooit onvriendelijk geholpen, zelfs niet enigszins ongeïnteresseerd, best wel een unicum in Amsterdam. Wil je graag een iets meer upscale koffie, thee en/of taart, wandel dan over de promenade naar het Eye Museum, sowieso een must voor iedere Amsterdammer. Ook zonder museumkaartje ben je welkom op het terras.

Pompet, Noord

Pompet, Noord

Amsterdam-Noord is sowieso de perfecte uitvalsbasis voor wat meer ruimte. Maar eentje lichten we er nog even extra uit: meer plek voor wat meer tafels en stoelen buiten en dat wil zeggen dat we er met het hele gezin vast en zeker een plekje vinden. Het liefst schuiven we – met dat hele gezin, maar ook zonder – aan bij het feest dat Pompet heet. Pompet verdient namelijk op alle fronten een 10: de cuisine van Pompet kent een Franse slag. Geheel in stijl kun je daarbij een potje jeu de boulen terwijl je patatje boeuf bourguignon in de keuken wordt gesmeed. Het lijkt wel vakantie.

Pompet

Polly Goudvisch, Noord

Polly Goudvisch, Noord

Het Ponthuis heeft plaats gemaakt voor Polly Goudvisch. Onderdeel van grote favorieten Bonnie, Arie, De Neef Van Fred en Moos. Hier kun je overigens ook top op het terras zitten. Afijn, Polly Goudvisch hadden we het over, in Noord te vinden dus. Met het pontje ben je er zo, je stapt uit en voor je het weet sta je al op het heerlijke terras wat ze hebben. Wij hebben alvast gereserveerd, zin in!

Polly Goudvisch

Amsterdam Centrum

Amsterdam Centrum

De een links van het centraal station, de ander rechtsom. We hebben het over Vooges aan ‘t IJ (de oude Meneer Nieges) en Hanneke’s Boom. Beiden zijn een gemakkelijke inkopper wat betreft de terrasliefde maar hé… Het is natuurlijk wel zo, dat het heerlijke adressen tijdens zomerdagen zijn en ze weglaten omdat het te gemakkelijk zou zijn, is een gemiste kans. Want wie weet was je ze net even vergeten. Voor een bite of maal ga je naar Vooges aan ‘t IJ, voor mensen kijken en een danspasje naar Hanneke’s Boom. Maar allebei hebben ze een onovertroffen terras aan de waterkant. Hipster- én opa en oma-proofForever love, voor allebei.

 

Hotel Jakarta, Centrum

Hotel Jakarta, Centrum

Ook aan de rechterkant van centraal station, voorbij Hannekes Boom vind je Hotel Jakarta op het Java-eiland. Zo’n 20 minuten lopen vanaf het station, langs het Muziekgebouw, de links brug over, en daar bevind je je plotseling in een rustig stukje Amsterdam, in het centrum, en ook nog eens aan het water. Vroeger vertrokken hier schepen naar Indonesië, en nu kun je er heerlijk op het terras zitten met uitzicht over het IJ. Klinkt niet verkeerd, toch?

Hotel Jakarta is een duurzaam hotel in de categorie bijzonder. Ze hebben namelijk een botanische binnentuin met palmbomen die wel vier verdiepingen hoog zijn. Wordt het wat fris? Schuif dan door naar boven naar de skybar.

Hotel Jakarta

The Garden Terrace van Oriole Garden Bistro in Sofitel the Grand

The Garden Terrace van Oriole Garden Bistro in Sofitel the Grand

Helaas kunnen we deze oase van rust in de drukte niet meer voor onszelf houden. Waarom? The Garden Terrace van Oriale Garden Bistro, gelegen in de binnentuin van Sofitel Legend The Grand Amsterdam, is benoemd tot beste terras van Amsterdam. Deze kon dus natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Met cocktails bereid met verse ingrediënten uit eigen moestuin op het dak, zit je hier  perfect voor die after-work drink. Blijf ook zeker hangen voor het diner, geïnspireerd op de Mediterrane keuken waarin het menu van Oriole de smaken van de regio terug laat komen. Het uitzicht op de historische muren van the Grand, en het balkon van de trouwkamer, maakt het helemaal af. Ons krijg je hier in ieder geval niet meer weg.

Café Mads, Centrum

Café Mads, Centrum

Een verstopte parel waar (naar onze mening) te weinig lovends over rond gefluisterd wordt. Daarom roeptoeteren we zelfs dat het adres een uniek terras heeft. Uniek, omdat nog niet heel Amsterdam het ontdekt lijkt te hebben. En ook omdat het dat eigenlijk wel verdient. Je zit er héérlijk en de zon staat er precies aan de goede kant om nog láng niet naar huis te willen.

Voor werktijd hop je er lang voor je koffie (to go) en na werktijd strijk je neer op het zonnige terras voor een borrel.

Café Mads

Café Fonteyn & Lion Noir, Centrum

Café Fonteyn & Lion Noir, Centrum

Ook dichtbij Amsterdam Centraal is Café Fonteyn. Hier weet het personeel tenminste wat dienbladen-sjouwen en altijd-blijven-lachen is. We like.

Echt lekker zitten? De tuin van Lion Noir is en blijft een van de betere plekken voor een rustige, centrale (zaken)lunch in de zon. Of eigenlijk: in de schaduw van plu of boom, dat eet namelijk wel zo lekker.

Bar Pif, Centrum

Bar Pif, Centrum

Heus niet dat Bar Pif nu zo’n groot of uitmuntend terras heeft, maar dat kleine knusse terrasje staat wél in een van de leukste straten van de stad, de Tweede Tuindwarsstraat. Hier is het al bij een beetje zonnestralen vakantie. Je haalt er het beste ijs, de lekkerste pizza’s en een drankje bij Pif. ‘Pif?’ Dat is Frans voor de eerste neus, de eerste kennismaking met wijn. Dat is natuurlijk een goede binnenkomer, want met het horen van het woord ‘wijn’ zijn we all ears. In het kort is het bij Bar Pif wijnen met lekkers on the side in plaats van andersom. Dat ze van goede (wijn)huize komen, moge duidelijk zijn: ook Alex + Pinard én Rebelwines komen vanuit dezelfde koppies. Rood, wit, rosé – ze hebben alles en je weet dat je er goed zit. Al helemaal lekker smaken de wijnen aan het gezellige terras(je).

Bar Pif

The Terrace by Waldorf Astroria, Centrum

The Terrace by Waldorf Astroria, Centrum

In hartje Amsterdam, aan de Herengracht, vind je het heerlijke Waldorf terras: The Terrace by Waldorf Astoria. Geniet hier van de Signature Waldorf Salade of de Club Sandwich, terwijl je uitzicht hebt op de Amsterdamse Gentleman’s Canal. Sounds good. The place to be voor een gezellige tijd met vrienden en familie. Beloofd.

The Terrace by Waldorf Astoria

Waterkant + Pulitzer, Centrum

Waterkant + Pulitzer, Centrum

Oké, deze locaties hebben werkelijk waar geen bal met elkaar te maken, ware het niet dat ze zich in het centrum van Amsterdam bevinden en we ‘slechts’ een handjevol adressen kan vermelden per post. Dus bundelen we ze gewoon. Waterkant kan en mag namelijk niet ontbreken – dan zouden we jullie tekort doen. Want waterkanten bij Waterkant is en blijft een gezellig (van oorsprong Surinaams, saotosoep, yes please) feest, al is het er op een mooie dag vaak wel té druk. U bent gewaarschuwd. Gezellig is het wel overigens.

Mocht je liever de rust op zoeken, fiets jezelf dan naar de binnentuin van Het Pulitzer. Al is hier, sorry maar wel waar, niet altijd evenveel zon te bekennen. Waterkant voor nonchalant lummelen in de drukte, en Pulitzer, twee prachtige binnentuinen voor rustigere zin. Twee? Oh ja.

De koffieschenkerij, Centrum

De koffieschenkerij, Centrum

Het is bijna, bijna niet te geloven maar midden in de rosse buurt, pal op de Wallen, staat een heel schattig kerkje met daarbij een heel schattig terras, zo, pal voor de deur, alsof het niks is. Eigenlijk is het niet eens een terras: ‘terras’ doet namelijk onder voor het terras van de Koffieschenkerij. Noem het eerder een lieflijke tuin. Een tuin waar je prima een middagje kunt doorbrengen met een goed boek. Omringt door een paar perkjes, prachtige rozen en omlijnd met een (semi) white picket fence zit je daar toch echt als een koning te rijk. En die romantiek zomaar op de Wallen. Een beetje geld voor een beetje liefde, noemen we dat. Daarbij lekkere koffie, goede broodjes en stevige stukken taart. En ja, oké, binnen bij de Koffieschenkerij is het ook heel gezellig, maar buiten is het toch nét wat beter.

De Koffieschenkerij

Café Parlotte, Centrum

Café Parlotte, Centrum

Nog meer Fransige fratsen in de hoofstad: Café Parlotte, wat in romantischere talen kletsen/kleppen/praten betekent. En als het aan ons ligt gaat terrassen hand in hand met kletsen. We like a concept welke precies dat stimuleert. Vandaar dat er daar aan het terras op de Westerstraat maar wat af gekibbeld, geroddeld en gefluisterd wordt. Afijn, geroezemoes in the air, het is er immers altijd gezellig. Vooral met (iets te veel) wijn erbij want ook daarvan zijn ze bij Café Parlotte bij de juiste les gebleven. Ze hebben er verstand van en weten wat ze schenken. Maar gelukkig wordt ook de champagne er gepopt en de pilsjes koud getapt.

Café Parlotte 

Dignita Hoftuin, Centrum

Dignita Hoftuin, Centrum

Een verstopte gevoel maar dan midden in het centrum: Dignita Hoftuin, een plek voor ontbijt, lunch of thee. Al is het meest bijzondere de locatie zelf: in een binnentuin verscholen tussen de Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Keizersgracht, naast de Hermitage. Plaatje.

Dignita Hoftuin

A bar (Amstelhotel), Centrum

A bar (Amstelhotel), Centrum

Feit is dat als we onszelf een extraatje gunnen, we voor A Bar kiezen. Een glas champagne smaakt gewoon net wat internationaler, wereldser, chiquer als we hem drinken op terras van het Amstel Hotel, uitkijkend over de bootjes van de Amstel (smul-len). De service is om door een ringetje te halen. Je drinkt er echte champagne (waar je nootjes bij krijgt – waarom doen ze dat eigenlijk niet overal?) en je voelt je er zo lekker even weg uit de stad, hoewel het toch echt gewoon hartje Amsterdam is. Knappe jongen die ons er weg krijgt.

A Bar

Nog meer van die heerlijke terrassen aan het water waar je o zo lekker chic zit? Hebben we! Over de heerlijkste Amsterdamse terrassen aan het water met een beetje allure lees je hier

Café Thijssen & Noordermarkt, Centrum

Café Thijssen & Noordermarkt, Centrum

Mocht je ons zoeken, dan zitten we op de Lindengracht, bij Café Thijssen om precies te zijn. Sinds we hier in Amsterdam rond huppelen een ongelooflijke favoriet vanwege het precies goed zijn zonder daar moeite voor te doen. Gewoon: een kroeg zoals een kroeg hoort te zijn. Binnen ietwat stinkend naar oud, verschraald bier, maar dat geeft niets omdat er altijd wel iemand vriendelijk naar je lacht, zowel het personeel als een andere willekeurige kroeggenoot. En ook omdat de pubquiz zo’n hit is. En omdat er opvallend genoeg altijd wel een plekje is, behalve op zaterdag als het markt is dan. Maar zelfs dán kun je er terecht (lekker staan lummelen aan de bar bijvoorbeeld, ook feest). Mocht je nou echt verder willen kijken, wandel dan naar de Noordermarkt. Die is om de hoek. Daar is het op zaterdag nog veel drukker… Bij Winkel 43 staat meestal zelfs een rij en ook bij Pequ en Libertine Petit Café is het dringen. Ohja, en dan zit Luuk’s Coffee ook nog eens daar op de hoek. Gezellig is het wel. Bij allemaal. Bovendien: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Brasserie Occo (@ The Dylan), Centrum

Brasserie Occo (@ The Dylan), Centrum

Een verstopte (lekker anonieme) binnentuin met grote tafels waar het in de zomer prima vertoeven is, Brasserie Occo is precies dat, yes please. Een menukaart met goede klassiekers zoals een steak tatare (met friet), burrata en meer van dat soort. Lekkere bar bites, uitgebreide wijnkaart en vijfsterren service.

Brasserie Occo

Café Nieuw Amsterdam, Centrum

Café Nieuw Amsterdam, Centrum

Waar ze een práchtige binnentuin hebben. Maar echt! Dubbel feest, want terwijl we al tijden dolletjes zijn op het knappe Nieuw Amsterdam aan de Haarlemmerstraat, mogen we ook lekker gebruik maken van de binnentuin. Een binnentuin met bijna on-Nederlands terras. Lampje boven je, gedekt tafeltje voor je (én een golvende fontein), in de stad maar ook de rust van een binnentuin. We love it hier.

Nieuw Amsterdam

De Belhamel + Van Zuylen, Centrum

De Belhamel + Van Zuylen, Centrum

Verrassing: de mooiste gracht van Amsterdam is de Brouwersgracht. Vinden wij dan. En de mensen van Lonely Planet waarschijnlijk ook. Daarom is het er in het weekend maar wat druk. Geeft niks, want we hebben altijd doordeweeks nog. En door de week mogen we ons maar wat graag settelen op de stoelen aan de waterkant van Restaurant Belhamel. Chic en gezellig tegelijk. Klassiek en heerlijk correct. En een uitzicht waar je U tegen zegt, op de mooiste gracht van Amsterdam namelijk.

Verkies je bier en bitterballen in de zon boven het verfijnde van de Belhamel? Dan is Van Zuylen je man. Studentencafé-stijl waar helemaal niks mis mee is. De jaloers kijkende fietsers die continue voorbij zoeven en die je ziet denken: ‘o, ja, die moet ik niet vergeten voor de volgende keer’, zijn een extraatje.

Amsterdam Oost

Amsterdam Oost

Ook in Amsterdam Oost (en dan met name DIEP in Oost) zitten een paar vrolijke horeca-vrienden die je op een mooie dag in en rond Amsterdam eigenlijk niet mag missen:

  • De Japanner op Strandeiland: (in de plaats van Haas & Popi!)
  • Brouwerij het IJ: (je weet wel, bierborrelen onder de molen) – veel van de leukste Amsterdamse horeca-zaken schenken het, maar er gaat weinig boven The Real Deal, en laat de tent nu ook een puik terras hebben.
  • Merkelbach: (die staat hieronder ook al maar toch: it’s a beauty)
  • De Vergulden Eenhoorn: (ha! die was je vergeten he!)
  • Drover’s Dog: Inmiddels zijn er meerdere vestigingen (ook één in Oost, welke veruit de mooiste is – we like a lot)
  • Louie Louie: een aanrader, niet op de minste plaats vanwege het grote terras.

Merkelbach, Oost

Merkelbach, Oost

Diep in Amsterdam-Oost, in het fantastische koetshuis van Huize Frankendeal – waarschijnlijk een van de mooiste van de stad, kloppen we graag aan bij Merkelbach. Je zit er heerlijk in het gezellige restaurant, en zodra de zon schijnt nog fantastischer in de enorme tuin. Oh en het eten hadden we nog niet benoemd hè? Nou bij deze, je zit gegarandeerd goed.

Merkelbach

De Plantage, Oost

De Plantage, Oost

De mooiste buurt van Amsterdam, vooral in het voor- en najaar, moet de Plantagebuurt in Oost zijn, met Artis als allerknapste middelpunt. Met de voordeur aan de Plantage Kerklaan en de kont pal in Artis opende Café Restaurant de Plantage. En dat is een beetje Zuid-Europa in Amsterdam. Groot en hoog is het binnen, met ijzeren zuilen in het bekende Artisgroen, veel marmer en designstoelen zoals bij Hotel de Nell in Parijs. De Plantage wordt bestiert door de eigenaren van Dauphine en café-restaurant Amsterdam die een samenwerking aangingen met Natura Artis Magistra. Al vanaf dag één is de bediening, zowel binnen als op het terras, een beetje een pijnpunt… Vriendelijk. Absoluut, maar potverdorie wat traag. Maar goed dat de zon schijnt als we er zitten. En het umfelt zo allemachtig prachtig is. En het eten echt verdomd goed.

Café Restaurant de Plantage

Hangar Oost, Oost

Hangar Oost, Oost

Al een groot succes in Noord, dus waarom ook niet in Oost? Begin februari heeft Hangar haar deuren geopend in Oost. Zelfde concept als in Noord: Saint Tropez meets Berlin, de beste chill spot van de stad. Groot terras, lekkere bites, heerlijk turen over het water naar alles wat er voorbij komt varen en lekker even met die beentjes omhoog. Voor een uitgebreide lunch of een avond helemaal uit kun je hier ook terecht. Wij hebben nu al zin in de zomer! (Eigenlijk de hele winter al maar oké).

Hangar Oost

Vergulden Eenhoorn (+ Nomads), Oost

Vergulden Eenhoorn (+ Nomads), Oost

Een monumentaal picknickparadijs aan de Ringdijk (waar ook all-time favoriet La Vallade zit) in Amsterdam-Oost waar je in de zonnige groene tuin heerlijk kunt genieten van een lunch tussen de fluitende vogels is de Vergulden Eenhoorn. Een ideale stek om (zeker ook met kids) even de chaos van de stad te ontvluchten. Restaurant-Plus-Slaapkamers (van die laatste zijn er vier). Of eigenlijk: buitenplaats-plus-restaurant-plus-slaapkamers. Want het is die grote buitenplaats in twee delen waar je wezen wil, de hele dag door. Aan de ene kant zijn er de picknicktafels waar een biertje en een borrelhap te scoren valt, dan volgt de ruime restaurant-boerderij met veel tafeltjes en een hanghoek met open haard (hoera voor de winter), en daarachter nog het eet-terras waar een meer uitgebreide lunch- en dinerkaart wordt gevoerd. De locatie? Die is afgelegen genoeg om nieuw te zijn voor de meeste Amsterdammers (en zeker voor de niet-Amsterdammers) en toch op een steenworp van de steeds leuker wordende Oostpoort.

Vergulden Eenhoorn

De Kop van Oost

De Kop van Oost

Én natuurlijk Bar & Restaurant De Kop van Oost! Waarom natuurlijk? Omdat je midden in de mik zit met de molen van Brouwerij ‘t IJ op de achtergrond en bootjes die heen en weer varen voor je terras. Tegelijkertijd waan je je echter in een soort van rust. Kijk, dat is alles wat we van een terras verwachten. Ze serveren er ook nog eens een heerlijk diner of lunch bij en we zijn er niet meer weg te slaan. Dan kun je gewoon à la carte eten: dat gaat dan van een steak tartaar, naar vis als zeebaars. Ook genoeg vegetarische opties, zoals een kikkererwten koekje. Of je laat de chef voor je bepalen en je neemt het 3 of 4 gangen tasting menu.

 

De Kop van Oost

De Ysbreeker, Oost

De Ysbreeker, Oost

Over terrassen gesproken, De Ysbreeker heeft een hele mooie. Uitkijkend over De Amstel. Tafels verspreid over het hele terras, de ene onder de bomen de ander volle polle in de zon. Bootjes en mensen kijken met in de ene hand een glas vino en in de ander een oester, bitterbal of iets daar tussenin.

De Ysbreeker

Café De Tropen, Oost

Café De Tropen, Oost

Een groot terras, zon er op, wijntje op grijpafstand. Toe maar, we tekenen er voor. Wel het liefst op een fijn plekje als Café de Tropen. Het mag geen verrassing zijn dat we vooral uitkijken naar het giga-terras aan het Oosterpark (!), iets hoger gelegen dus met een je-van-het-uitzicht. En dan lekker de hele dag blijven plakken. Willen we!

Café De Tropen

Bam Boa (+ Weesperzijde), Oost

Bam Boa (+ Weesperzijde), Oost

Eigenlijk is de hele Weesperzijde dikke pret als de zon schijnt: niet voor niks zit de kade vól met Amsterdammers die zitten te picknicken met uitzicht op de voorbij varende bootjes over de Amstel. Je hebt er de Ysbreker, is leuk. En Weesper, ook heel leuk. Hesp, natuurlijk. En dan noemen we er nog eentje bij deze lijst: Bam Boa. Is leuk en daar heb je vast al eens over gehoord (en gezien want: knap jasje!). Mogen we zeggen dat we Bam Boa stiekem de leukste vinden uit dit rijtje? Afijn, is zo en we moeten wel onze eerlijke Bart mening blijven delen. Maar goed, back to het terras. Want die is er. Same place, another lekker terras. En dat inclusief zon. Willen we nog meer? Wijn! En lekkers voor erbij, maar ook daarvoor zit je bij Bam Boa aan de juiste tafels. Op naar de Bam Boa!

Bam Boa

Restaurant Clos, Oost

Restaurant Clos, Oost

Jaja, nou en of dat het er op lijkt dat we ons gaan verkassen naar het toch al o zo leuke beukenplein. Hier huist immers het gezellige restaurant/wijnbar Clos en laten wij nou net heel goed zijn in wijnen, eten en wijnen en daarna weer eten. Met een wijntje. Alleen nog met de billen op een terrasstoel en we’re done for the day. Afijn, dat laten we allemaal aan Clos over, want dat terras is er en de wijn ook. Je wordt er meer dan enthousiast ontvangen en op een warme dag wordt er gezorgd dat je lekker beschut kunt zitten: plek zat!

Restaurant Clos

Five Brothers Fat, Oost

Five Brothers Fat, Oost

Champie’s poppen, dat deed (en doe) je toch wel op z’n best bij Five Brothers Fat, no matter welke van de vier (!) locaties je ook bezoekt. Maar nu, met mooi weer op komst en terraskriebels in de lucht, vertrekken we het liefst naar Five Brothers Fat’s jongste broertje in Oost. Want hallo lekker terras! Al zijn de andere locaties ook nog steeds groot feest. We voelen hem al aankomen: we kunnen niet kiezen! Als je maar niet weggaat zonder de heerlijke tapashappen, champagne of cava te proeven. Bubbelen maar!

Five Brothers Fat

Het dak op! Dat is natuurlijk het allerbeste idee op een mooie zomerdag. En laat Amsterdam nu een aantal steengoede opties hebben. Je leest ze hier: de leukste en lekkerste dakterrassen van Amsterdam

 

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Amsterdam-West

Amsterdam-West

Ferry, West. Klassieker die van eigenaar wisselde maar die zich iedere zomer weer van zijn charmantste kant laat zien. De voormalige pont dus, de eigenaar kennen we niet echt.

Café Amsterdam. Als we dan toch klassiekers gaan praten, dan mag het smalle, Frankrijk-achtige, vakantie-eske terras van Café Amsterdam uiteraard niet ontbreken.

Westergasterras. Aan de waterkant, ruisend riet op de achtergrond, bitterbal erbij, niks meer aan doen.

Café LennepOp een vlonder aan de gracht in Oud-West, van vroeg in de ochtend tot laat in de avond.

Vessel, West

Vessel, West

Mocht je verder lezen (doe vooral) dan zul je zien dat we onze favo adressen vooral op plekken zoeken waar precies dat is: plek. Ruimte. Geen dringende mensen en meestal nog wel een tafeltje of wat, zelfs in de zon.

Dat is ook het geval op het heerlijke terras van Vessel, het restaurant dat bij Hotel Boat & Co in de Houthavens hoort. Aan de ‘achterkant’ van het hotel, aan de kant van het water, zit een heerlijk terras waar je opvallend goed kunt eten. En mocht er plots een wolkbreuk komen, dan is dat echt geen straf aangezien ook binnen de opzet lekker ruim is en je ook daar heerlijk zit (en eet). Een cadeautje hoor, dat Vessel.

Vessel

De Willem, Haarlemmerplein (Centrum/ West)

De Willem, Haarlemmerplein (Centrum/ West)

De Willem huist in die grote witte arc de triomphe, Amsterdam-stijl a.k.a. de Willemspoort, aan het einde van de Haarlemmerdijk. Nah ja, zo wordt (werd) ie eigenlijk nooit genoemd: je kent ‘m wellicht eerder als de Haarlemmerpoort. Als je vanaf het centrum richting Westerpark fietst, zou je het bijna niet zien, maar aan de waterkant zit nog een fijn, bijna verstopt klein terras. Uitzicht op het Westerpark, en met al het goeds van De Willem.

De Willem kent een wijnbar (trap af naar beneden), een relaxed café voor de hele dag (meteen als je binnenkomt) en een wat meer fancy restaurant (gaat u boven maar eens kijken). We borrelden al even aan de bar van het café (gezellig!) en aten een zuurdesem tosti met pastrami van slagerij Louman (lekker; fijn een tosti die gewoon een tosti is zonder al te veel gedoe, uitstekend van smaak en lekker spicy door de kimchi). En nu dus het terras op!

Bar Kosta, West

Bar Kosta, West

Koffie, lunch, wijn, bites, cocktails, diner het kan echt allemaal bij Bar Kosta. En wat het allemaal zo extra fijn maakt: je hebt bij Bar Kosta de hele dag zon en dan ook nog aan het water. Gezellige mensen en ook nog vrolijk en snel personeel. Ha! Espresso Martini fan? Bestel deze all time favorite bij Bar Kosta want oh wat is die hier goed.

Bar Kosta

Tannay by Caron, West

Tannay by Caron, West

Een van de beste, fijnste, mooiste, zonnigste en lekkerste is het terras van Tannay in Amsterdam-West. En nu de mannen van Caron de boel overgenomen hebben, is het er better en lekkerder dan ever! Omdat het nog echt zo’n buurtrestaurant is met een terras vol in de zon op een van de mooiste bruggen van de stad is het er stiekem niet op elk moment van de dag rete-druk. Dat het eten ook nog eens ontzettend om over naar huis te schrijven is, is ook niet onbelangrijk.

Tannay

De Neef van Fred, West

De Neef van Fred, West

Waar we zitten? Op het terras van De Neef van Fred. Deze vrolijke vriend is familie van Arie (op de Hoek) en (Bar) Bonnie. Geen in levenden lijve familie, mais non: horeca-familieleden. En die familie is weer onderdeel van de Goudvisch groep (ofwel: de Wijzen Uit het Oosten). Bent u er nog? Afijn, wij vinden het niet erg hoor. Al veel goed gelukte zaken gingen hen voor (de KaravaanLouie Louie, om maar wat te noemen: er zijn er veel meer) en dan is er nu dus deze piepjonge telg op de horecakaart van Amsterdam: De Neef van Fred. Nog meer pluspunten? Jazeker, het terras aan het water en het super attente en snelle (maar echt supersnelle) personeel.

De Neef van Fred

Mossel & Gin, West

Mossel & Gin, West

Als je niet van mosselen en cocktails houdt, hoef je niet perse naar Mossel & Gin, verstopt in het Westerpark. Hoewel er ook garnalenkroketten en krab op het menu staan, en hele prima witte wijnen ook nog eens. Daarbij zijn we een beetje op het bedienend personeel hier: immer goed gemutst en altijd een oplossing bedenkend voor ons niet-reserveerders (zijn we niet zo van, we waaien liever aan). Als het ook maar even kan, creëren ze gewoon een plekje voor je onder het dak bladeren en gloeilampjes. Inclusief bakje water voor de uitgedroogde hond. Hartje. Al een heel aantal zomers op rij.

Mossel & Gin

Karavaan, West

Karavaan, West

Hallo Karavaan, we like. Knap aangepakt met eindeloze hoeveelheden aan planten en een megaterras forever in de zon. Van binnen is het er al even knap en naar ‘huis willen’ is niet meer. Een goed glas wijn en een goddelijke pita en dips, maar ze hebben ook gewoon bitterballen hoor, maak je geen zorgen. We noemen het een second home, voor het gemak.

Karavaan

Bar Kantoor, West

Bar Kantoor, West

In het (waanzinnige) monumentale pand tegen het Westerpark zit het Conscious Hotel. Fijn onderdeel van dat hotel is Bar Kantoor, én het Conscious Café, allebei in het hotel en Bar Kantoor ook nog eens voorzien van een fraai terras, uitkijkend op een streepje park (daar waar de kids in het water spelen, zo leuk) en het iconische Westergasterrein. Op het menu bio-gerechten en veel gefermenteerde groentes vanuit de open keuken en, zelf geproefd, hele puike broodjes en clubs selectie (mocht het nog niet helemaal helder zijn: zoals bij alle vestigingen van de Conscious Hotel groep geldt, speelt duurzaamheid een hele belangrijke rol).

Bar Bistro Bureau, Nieuw West

Bar Bistro Bureau, Nieuw West

Of het precies een terras is, weten we niet. Het lijkt meer op een prachtig dakterras, vol groen. De inrichting van de Bar is ook bijzonder uniek. Met een paar oude auto’s, een jeu de boulesbaan, en een kleine kruidentuin straalt Bar Bistro Bureau een fijne, ruime en toch gezellige sfeer uit. En laten we ook nog even een moment nemen voor het uitzicht vanaf dit dakterras. Een perfecte plek om samen met vrienden, collega’s, of familie te genieten van de zonnestralen die Nederland te bieden heeft.

Bar Bistro Bureau

Boothuis, West

Boothuis, West

Oké oké, eigenlijk past deze niet helemaal in het straatje van West. Maar we móéten ’em toch echt even benoemen. Het Boothuis in Nieuw-West is namelijk waar je wilt zijn als de zon schijnt. Ingericht voor lekker weer betekent een groot en goed terras. En jawel, aan het water. Op die snikhete zomerdagen, want die zullen we gegarandeerd weer gaan krijgen, is een duik voor de afwisseling niet teveel gevraagd. Leuk dat er een sup-bedrijf naast zit, kunnen de koters (of jij) lekker klieren in het water als jij van je bier of wijn aan het genieten bent. Komt dat zien, komt dat zien.

Boothuis

Brouwerij Troost + Pacific Park, West

Brouwerij Troost + Pacific Park, West

En verder? Verder kun je op het terrein overal bijzonder goed terecht. Bij Brouwerij Troost bijvoorbeeld, waar de bier tanken midden in de zaak staan. Genieten doe je daar op het uitgebreide terras, met een goeie snack en het lekkerste bier.

Dat geldt overigens ook voor Pacific Park, sowieso is het hele Westergasterrein ideaal als je op een terras wilt zitten. Er zijn er genoeg dus een plekje vinden doe je wel. Net als bij De Bakkerswinkel (scones!) en Het Westergasterras. Dus heb je keuze stress? Ga dan vooral hierheen en dan komt het hoe dan ook goed.

Morgan & Mees (+ Two chefs bar), West

Morgan & Mees (+ Two chefs bar), West

Mocht het weer nu net een beetje swaswa zijn, of als het juist te warm is om pal in de zon te zitten: het terras van hotel-restaurant Morgan & Mees is je antwoord. Heerlijk overdekt zit je en de pracht van het hotel en het restaurant verrast iedere keer weer. Bovendien is het, in onze optiek, een van de beste adressen om af te spreken met mensen waar je niet al te veel mee afspreekt. Een zakelijk contact bijvoorbeeld. Of een eerste date. Waarom? Omdat het op save spelen is: het is onmogelijk om niet gecharmeerd te zijn van Morgan & Mees, wat je smaak ook is. En mocht het toch een beetje gaan miezeren is er hier geen paniek. Ook fijn. Over fijn gesproken: drie keer struikelen verderop en je bent bij Two Chefs Bar (in het pand waar eerst Razmatas te vinden was) maar nu dus Two Chefs Bar. Je weet wel van de mannen van Two Chefs Brewing en Bar Alt. Bij Two Chefs Bar ben je op het juiste adres voor lekkere frisse en toegankelijke bieren, comfort food happen en een zonovergoten terras, wat wil je nog meer.

 

Thuis aan de Amstel + Daalder, West

Thuis aan de Amstel + Daalder, West

Doe jezelf een plezier en fiets een keer om naar Thuis aan de Amstel. Verrassingshoreca en een ongeëvenaard stukje Amsterdam – onverwacht ook, voor wie nog nooit is geweest. Het Huis is namelijk echt een beetje een thuis, of een thuis zoals je dat graag gehad zou hebben. Groot fan zijn we, maar dat moet je zelf maar gaan zien.

We kúnnen Daalder, voorheen Edel en daarna Edel by Dennis (en nu dus Daalder) ook echt niet onbenoemd laten. Kan niet. Mag niet. Chef Dennis Huawei, nam de tent over en creëerde er een verrukkelijk nieuw cool restaurant. Het terras aan het water bleef uiteraard en dat is steengoed. Het menu is fijn, de service dito en het is een van de weinige adressen waar je, let op, een tafel op het terras kunt reserveren. Oh de verwennerij. Overigens kan dit ook bij mini-terras van Café Amsterdam.

Daalder Streetfood, West

Daalder Streetfood, West

En nu we het toch over Daalder hebben. Dan moeten we het ook even hebben over de andere vestiging, namelijk Daalder Streetfood. In het lekker west, aan de waterkant, kun je lekker op het terras zitten. Waar de oude vertrouwde chef Dennis ons weer komt verwennen met heerlijke happen. En dit keer geïnspireerd op de streethappen. Maar Dennis zou Dennis niet zijn als hij er geen eigen twist aan zou geven. Dus Streetfood 2.0. Denk dan aan Molukse Fried Chicken, of de Loaded Fries of Tarteflambée. Wat je je hierbij moet voorstellen? Lekker langs gaan zeggen we dan.

Daalder Streetfood

Everyday kan een terras day zijn. Mits de zon zich laat zien, zitten we graag met onze snufferd aan een goedgevuld glas. Gelukkig hebben we in Amsterdam genoeg keuze.

Restaurant het Bosch, Zuid

Restaurant het Bosch, Zuid

Hartstikke leuk, van nieuwe tent naar hotte hang-out hollen, maar soms ben je gewoon doodmoe van heet van de naald en vers van de pers. Dan wil je even niet zo up en happening, maar simpelweg fijn. Wat doe je dan? Juist, dan wijk je uit naar een gouwe ouwe. Het Bosch is zo’n restaurant, pal aan de Nieuwe Meer tegen het Amsterdamse Bos aan, vlak bij de jachthaven aldaar. Het Bosch bestaat al 40 jaar (ouder dan schrijver dezes!), maar dat betekent niet dat het er oubollig is.

Allerminst! Er staat tegenwoordig een nieuwe generatie aan het roer die de zaak een flinke upgrade en een fijne dosis 2024 oempf gaven zonder de oude charme te verliezen waar we de zaak zo om waarderen. En uiteraard blijft de plek een fijne: zo eentje waar je van moet weten en met een dijk van een terras aan het water.

Lees meer over Het Bosch

Glou Glou, Zuid

Glou Glou, Zuid

Eerst was er bar Glou Glou, een wijnbar op een plein in de schaduw (figuurlijk gesproken want stiekem is er ontzettend vaak zon) van de Oranjekerk in de Pijp met enkel en alleen vin naturel op het menu. Ongecompliceerd en meteen een hit (overigens is het een broodje aap dat je geen kater krijgt van natuurwijnen: alcohol blijft alcohol, ook al zit er geen of nauwelijks chemische rotzooi in de wijn – tried and tested. And proved).

Glou Glou

Juliette & Bar Jules

Juliette & Bar Jules

Zin in de zomer man. En dan vooral in de zomer bij Juliette aan het zonnige Valeriusplein. Voor een lekkere vrijdagmiddag borrel of eigenlijk voor ieder ander moment van de week. Happie erbij? Met de kaart zit het wel snor. De gerechten zijn gebaseerd op de Zuid-Europese keuken, hallo oesters! Maar ook gewoon lekkere bitterballen en van een goed glas rosé tot een Mezoddi spritz.

Nog even geduld, maar we hebben goed nieuws, want naast Bar Juliette opent op het Valeriusplein binnenkort de geliefde van Juliette, namelijk: Bar Jules. En als dit net zo’n heerlijke tent als Juliette wordt, dan zitten we daar wel goed.

Juliette

Proeflokaal 't Blauwe Theehuis, Zuid

Proeflokaal 't Blauwe Theehuis, Zuid

’t Blauwe Theehuis is al sinds eeuwen onze favoriet in het Vondelpark en dat is het – thank god – gebleven na de komst van de mannen van Brouwerij ’t IJ. Het wit-blauw gekleurde icoon uit het park is omgetoverd tot Proeflokaal en wat we daar vooral van merken is dat je langer op het terras kunt blijven plakken (letterlijk) en plaatpizza’s bij je speciaalbier bestelt. Klinkt ons als een prima deal. Sterker nog, ineens weten we weer waarom we vanavond naar het Vondelpark moeten/willen/gaan.

Lokaal van de stad, Zuid

Lokaal van de stad, Zuid

Onderwerp van gesprek: Het Lokaal van de Stad, een Amsterdamse stek waarvan met name het terras lonkt: aan de kade van de Westlandgracht waar de zon lang, heel lang, zijn gezicht laat zien. En verder gewoon weer die kroeg-kroeg, in een uiterst vriendelijke variant. Mocht je elders in Zuid zijn, dan mag je zoals gezegd nog altijd aanschuiven bij Gent aan de Schinkel.

George Marina, Zuid-Oost

George Marina, Zuid-Oost

Eerst was er Café George en later Café George Marina, George voor intimi, was al snel een razend populaire plek voor de Amsterdamse happy few. En als de Amsterdamse happy few enthousiast is, dan volgt al snel de rest. Zo geschiedde en de ene na de andere George popte op. Allemaal in Amsterdam, en één aan zee, in Zandvoort. De waterkant bleek wel wat voor George, maar een locatie buiten de stadsgrenzen wat minder. Dus keerde de ploeg terug naar het vertrouwde Amsterdam en opende het waanzinnige George Marina, aan de stadhaven van het opbloeiende Amstelkwartier, niet ver van metrohalte Spaklerweg en ‘t Huis aan de Amstel (ook een aanrader). George Marina heeft wat de andere leden van de George familie ook hebben: de ondefinieerbare coolness. Dit keer in een giga-versie met glas overal, een te gek terras voor als de zon echt schijnt en het luxe Marbella gevoel inside and out.

Café George Marina

 

Bar Bonnie, Zuid

Bar Bonnie, Zuid

Bonnie, we vinden het een leuke naam voor een eveneens leuk terras… In Amsterdam-Zuid pál aan de Amstelveenseweg duiken de aubergine rode (of is het wijnrood of plum? Of..) luifeltjes al van verre op. Afijn, bestemming bereikt. Niets meer doen dan de hele dag lekker hangen op het zonnige terras, waar je tegelijkertijd smult van een ontbijtje, lunchen en (ja fijn) het diner doet mee. Oui, oui broodje gepocheerd ei (op brioche!) en/of de risottoballetjes met truffel en paddenstoelen. Beide dikke aanraders.

Bar Bonnie