België, Brugge2 november 2023, door Sanne Carbaat

Weekendje met de trein naar Brugge in België

België, Brugge, 2 november 2023, door Sanne Carbaat

Weekendje met de trein naar Brugge in België

Toe aan ontspanning? Even eruit? Dan is een weekendje naar Brugge in België een absolute aanrader. Je bent er zo, het is er prachtig en ze leven lekker bourgondisch. Voor dat bourgondische kies je een iets grotere stad, want terras-hoppen en uit eten. Hallo, Brugge! Waar de meesten bij Brugge denken aan een bruisend kroegleven, heeft deze van oorsprong Middeleeuwse stad je veel meer te bieden dan dat. De stad staat vol prachtige gebouwen, kleine parkjes, je zit zo in de natuur, en ook van een rondvaart op een boot is een goed idee.

 

Natuurlijk kun je met de auto. Maar zoek je een leuke citytrip met de trein? Boek dan dat ticket naar Brugge in België. Wat er allemaal precies te beleven is? Lees verder!

 

Brugge is het kleine broertje van Gent. Ook leuk is cityhoppen tussen deze twee mooie, oude steden.

Brugge is (bijna volledig) autovrij

Brugge is (bijna volledig) autovrij

Brugge is een van de weinige Belgische steden waarvan het stadscentrum bijna volledig autovrij is. Heerlijk rustig, superhandig als je rondrennende kids meeneemt, en vooral ook omdat het bijdraagt aan het verminderen van de uitstoot van CO2. Een win-win situatie dus. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden, is dat het kan zijn dat je ineens wat getrappel achter je hoort. Niet schrikken: dat zijn de paarden die de paardenkoetsen voorttrekken en dus eigenlijk als enige voertuig met wielen (op een fiets na) door het centrum van de stad mogen rijden. Eenmaal aangekomen in Brugge is het goed eerst even rustig een terrasje op te zoeken en een glas speciaalbier te bestellen.

Overnachten in het kloppende hart van Brugge

Overnachten in het kloppende hart van Brugge

Brugge is een fantastische stad, maar wanneer je er net een flinke reis op hebt zitten, is het ook wel even lekker om naar je hotel te gaan, je koffers uit te pakken en je even op te frissen. De keuze in de stad is enorm (helemaal als je je bedenkt dat het echt niet zo groot zit), en centraal zitten is altijd handig: Grote Markt it is. Doordat de keuze van hotels in deze stad enorm is, is het verstandig te kiezen voor een hotel dichtbij de Grote Markt en dus in het centrum. Kies voor een hotel in Brugge in het centrum: dat scheelt flink wat stappen.

Op de Grote Markt heb je een prachtig uitzicht en vind je de standbeelden van volkshelden Jan Breydel en Pieter de Coninck. En kijk dan nog eens omhoog! De enorme Belfort toren trekt direct alle aandacht en torent letterlijk hoog boven de stad uit. Als je een beetje goede conditie hebt, loop je de 366 treden (a la In Bruge) omhoog voor een puik uitzicht.

Hotel Monsieur Ernest

Hotel Monsieur Ernest

Op een steenworp afstand van de gezellige shopping straat Noordzandstraat ligt hotel Monsieur Ernest. In een mooi oud pand met uitzicht over een van de pittoreske grachten en oude brug, ligt dit kleine en betaalbare hotel. De salon, ontbijtruimte en hal met prachtige trap zijn sfeervol. De kamers zijn vrij standaard maar comfortabel en netjes. Het personeel is behulpzaam met advies geven waar je kunt gaan eten en wandelen. Al vertellen we je dat hier natuurlijk ook. Hotel Monsieur Ernest

Cultuur en historie

Cultuur en historie

In Brugge kun je niet om historie heen. Ieder straatje is pittoresk, huizen zijn honderden jaren oud en de grachten en bruggen zijn onontkoombaar. Brugge is een waar openlucht museum. Bij de grote bezienswaardigheden is het een melting pot van wereldse toeristen. Al kun je die ook prima ontlopen door weg te blijven bij de grootste must sees als het Begijnenhof en het water bij de Rozenhoedkaai en de Dijver. Mooi is het daar zeker, maar ook druk. Liever tippen we het Gruuthusemuseum en de daarachter gelegen Bonifaciusbrug.

Of wandel het stukje van de Leeuwbrug, Ezelbrug en Vlamingbrug met de verstopte steegjes ertussen. Schroom niet om een klein steegje in te lopen om te kijken wat er achter ligt. Ook leuk is een bezoekje aan de Magdalenakerk, welke omgetoverd is tot mix van kerk en moderne kunst ruimte. We kunnen ook niet wachten tot het hypermoderne Brusk klaar is, wat samen met het Groeningemuseum in een mooi nieuw park komt te liggen.

Tip: koop een Musea Brugge Card om alle musea te kunnen bezoeken tijdens je verblijf.

Brugge en bonbons

Brugge en bonbons

Een tripje naar Brugge is bonbons inkopen. Volgens de echte liefhebber is België de bakermat van pralines, bonbons en allerlei andere heerlijke chocolade zoals we deze nu kennen (chocoladebier hebben ze ook!). Wist je dat Brugge maar liefst 50 chocolatiers heeft, met heerlijke Belgische chocolade? Voor wie denkt dat alle chocolade in heel België hetzelfde smaakt; think again! Brugge stata bekend om het ‘Brugsch Swaentje’ en zo heeft iedere Belgische stad een ‘eigen’bonbon. Liever je eigen bonbons maken? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn verschillende workshops om je eigen Belgische chocolade samen te stellen. Het museum Choco Story biedt ook een rondleiding aan waar je meer te weten komt over de geschiedenis van van chocola en alles eromheen.

Rondvaart door de grachten

Rondvaart door de grachten

Wanneer je de nodige bonbons hebt gegeten en ook hebt genoten van de verschillende bezienswaardigheden die Brugge rijk is, dan is een rondvaart door de grachten van de stad de perfecte afsluiter. Niets hoeven doen en vanuit een boot genieten van het prachtige uitzicht en de boeiende verhalen die de gids aan je vertelt. Tijdens deze rondvaart kom je langs plekken die je te voet niet eerder hebt gezien en ook langs plekken die helemaal niet te bereiken zijn. Het is zo leuk dat er wel wat toeristen bij je in de rij staan maar dat mag de pret niet drukken.

Al met al is Brugge een knusse stad voor een weekendje weg.