Nederland22 april 2020, door Imara Milatz

Celebrating India in de keuken! Dit kookboek brengt je all the way naar het heilige foodland

Nederland, 22 april 2020, door Imara Milatz

Celebrating India in de keuken! Dit kookboek brengt je all the way naar het heilige foodland

Surprise surprise! Het mag geen verrassing zijn dat we hier van goed eten houden. Joh. Voorheen regelmatig buiten de deur en at the moment halen we af dat het een lieve lust is. We laten volledige diners bezorgen en eten we onszelf tonnetje rond. De extra quarantaine kilo’s zijn maar een bijzaak; omringd door al het lekkers houden we de boel gezellig. Al hoeven die lekkere maaltjes niet altijd ‘ongezond’ te zijn, want ook al wordt het zo vaak beloofd (en vinden we de zin met enige regelmaat gewoon verdomd irritant) maar gezond eten kan ook écht lekker zijn. Men neme bijvoorbeeld de Indiase keuken, of nog beter: een introductie tot de Indiase keuken met Celebrating India- het kookboek. Curry’s, kip met limoen, all the best van het land waar de lekkerste kruidencombinaties vandaan komen. Let's go with it!

Celebrating India

Celebrating India

Hier bij Bart vinden we het leuk om nieuwe dingen te proberen, een ‘voorproefje’ te doen. Het kookboek is gevuld met heerlijke recepten en spannende smaakcombinaties. Een beetje gember hier, een groene mango erbij, paneer (Indiase kaas) daar en, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, je hebt zo een heerlijk Indiaas gerecht op tafel.  Chef Meenu Gupta neemt letterlijk een beetje van de Indiase keuken mee naar Nederland met haar verhuizing. Met haar Indiase kookcursussen én het nieuwe kookboek maakt ze Nederland wegwijs in het bereidden van de lekkerste gerechten.

En mocht je nou liever in het engels koken, je weet het maar nooit, dan draai je het kookboek om en dan lees je alle recepten in de Engelse taal.

EI Korma uit Celebrating India

EI Korma uit Celebrating India

We gingen aan de slag, doken de keuken in en proefden voor. Ei Korma werd het resultaat, en met de weinige kookkunsten op zak, mogen we zeggen dat het een ware culinaire ervaring was. En dat uit eigen handen! Vinden we het leukste aan het kookboek, dat alles zo lekker hanteerbaar is maar het eindresultaat riekt naar professionaliteit. Bijna (pietsjes) kwam het toch echt in de buurt van hoe het heurt, Ei Korma. Rechtstreeks uit Celebrating India een heuse sneak peek van één van de lekkere gerechten.

4 eieren (hard gekookt)

3 el olijf- /zonnebloemolie

1 kaneelstokje

2 laurierblaadjes

3 el tomatenpuree

1 el geraspte gember

1 el komijn poeder

1 el koriander poeder

1 tl garam masala

1 tl chili poeder

1 tl kurkuma

2 tl zout

4 el roeryoghurt

25 ml water

 

Ingrediënten om puree van te maken in de blender

10 cashewnoten

4 el geschaafde amandelen

5 el gedroogde en gebakken uitjes

125 ml (lauw) water

En eventueel nog:

1 el koriander blaadjes, gewassen en gesneden

Verwarm de olie op hoog vuur in een koekenpan. Voeg de laurierblaadjes en het kaneel stokje toe en bak dit voor 1 minuut.

Voeg gember, tomatenpuree, komijn poeder, koriander poeder, garam masala, chili poeder, kurkuma, zout en vervolgens het water, mix en bak dit voor 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de puree van gebakken uitjes, cashewnoten, amandelen en water toe en roer alles bij elkaar. Dek dit af met een deksel en laten het 10 minuten koken op laag vuur. Voeg de yoghurt toe en roer weer alles heel goed door. Bak nog eens voor 3 minuten om vervolgens het gas uit te zetten. Pak een grote kom en voeg hier de curry aan toe. Neem de eieren en snijd deze door midden om ze voorzichtig in de curry te ‘leggen’. Garneer de ei korma met koriander en enjoy!

Wij zijn verder kokkerellen en proeven uit het boek, aju! Pst, wil de dat ook? Bestel ‘m dan hier!

Celebrating India

Check ook even Barts Kookboekje waar we iedere dag de lekkerste recepten delen!