Frankrijk3 februari 2023, door Nina van Hilst

De duurzame skivakantie chalets van AliKats in Morzine

Frankrijk, 3 februari 2023, door Nina van Hilst

De duurzame skivakantie chalets van AliKats in Morzine

Luxe en toch duurzaam. Traditioneel en toch modern. De luxe chalets van AliKats Ski Chalets zijn er in alle soorten en maten voor 2 tot 26 personen. Wat ze allemaal delen is dat de bedrijfsvoering van AliKats Chalets Morzine erop gericht is om carbon neutraal te werk te gaan. Om zo de impact op de mooie natuur van de Portes du Soleil in Frankrijk, het skigebied waar Morzine-Avoriaz gelegen is, te verkleinen. Het is kiezen uit een hele range aan accommodaties: van een 200 jaar oude boerderij (een droomlocatie) tot een modern chalet (voorzien van hottub en sauna) of een knus appartement op loopafstand van de skilift. De chalets zijn catered of self catered, waarbij je ook de optie hebt om een enkele keer voor je te laten koken. En je met dit genieten wel het risico loopt hier enkele jaren terug te blijven komen.

 

Zitten de chalets Alikats in Morzine allemaal vol? Er zijn meer accommodaties in dit fijne stadje.

AliKats Ski Chalets

AliKats Ski Chalets

Op wintersport – maar ook in de zomermaanden – naar Morzine-Avoriaz is een aanrader. Het gebied is groter dan je kunt skiĆ«n of snowboarden, de pistes zijn er voor alle niveaus en de dorpen zijn een gezellige verblijfplaats. Slaapplaats nodig? Check de chalets van AliKats. Terwijl we in de nieuwbouw Chalet Alpaga One sliepen, leerden we over het mooie concept van deze verhuurder. De chalets zijn allemaal tip-top qua interieur en voorzieningen. Chalet Debussy is een 200 jaar oude boerderij voor 8-15 personen, Riviere en Alpaga zijn nieuwe chalets in oude stijl en Lumina heeft een jawbreaking view. Houtkachels, outdoor hottubs en saunas present. En de optie om de hele week “thuis” voor je te laten koken. Als dat geen verwennerij is.

De autoreis naar Morzine duurt 10-12 uur zonder stops en onze treinreis (deels met de Thalys) van deur tot deur was 11 uur. Niet gek, toch?

Duurzaamheid

Duurzaamheid

De duurzame inspanningen van AliKats zijn zo goed, dat ze een eigen kopje verdienen. Het streven is om geheel carbon neutraal te worden en ze zijn aardig op weg. De chalets zijn bijna allemaal voorzien van een warmtepomp en groene stroom (een emissiereductie van 40-50%), het afval wordt ingezameld en CO2 gecompenseerd, er is een eigen permacultuur moestuin voor de chalets en food waste is tot nul gebracht middels bokashi compost en voer voor de kippen. Het grootste gedeelte van de CO2-uitstoot komt door transport en daarom worden klanten gemotiveerd – middels een korting – om per trein naar Morzine te komen en de hottub niet aan te laten zetten. De awareness dat de CO2-uitstoot van je vakantie met 90% vermindert als je per trein komt, is het overwegen wel waard, niet?