Zwitserland, Zürich24 februari 2023, door Maartje

Een Citytrip naar Zürich – zeggen we ja tegen!

Zwitserland, Zürich, 24 februari 2023, door Maartje

Een Citytrip naar Zürich – zeggen we ja tegen!

Reizen met de koters is en blijft een uitdaging. Een strandvakantie is fine, maar een citytrip zal nooit meer zijn zoals vroeger. Maar, als je naar de juiste steden gaat en weet wat de goede plekken zijn, kan het een ervaring worden om nooit te vergeten. Dus komen wij met Zürich, waarom? Zürich is mooi, schoon en relaxed, en je vliegt er in anderhalf uur naartoe. Je hebt er alle geneugtes van ‘de grote stad’ – mooie musea, bijzondere architectuur, toffe winkels – maar dan zonder de gebruikelijke chaos en hectiek. Bovendien is een groot deel van het centrum autovrij, waardoor het er heerlijk ontspannen wandelen is. Ook met kinderwagen. Incomming tips en tricks voor het mooie Zürich.

Hoe kom je in Zürich en waar moet je verblijven?

Hoe kom je in Zürich en waar moet je verblijven?

Allereerst belangrijk om te weten hoe je er komt. Het ideale aan Zürich is dat je er met anderhalf uur vliegen van Amsterdam naar Zürich al bent. Fijn voor de koters, hoeven die niet zo lang stil te zitten. Je kan ook met de trein gaan, dit is een reis van twaalf uur, langer maar de kids kunnen beter slapen en rond wandelen door de trein. Overnachten is in Zürich vrij prijzig, zoals in de tot hotel getransformeerde bierbrouwerij B2. Maar dan heb je wel een nogal fancy zwembad op je dak. Wil je besparen? Kies dan een hotel in een nabijgelegen dorp, met minstens zo mooie ligging aan het meer, of zet je tent neer op de aan het meer gelegen Camping Frischers Fritz!

Wat te doen in Zürich?

Wat te doen in Zürich?

Allereerst: meteen een Zürich Card aanschaffen. Hiermee kun je één of drie dagen lang onbeperkt gebruik maken van trein, tram, bus, boot en kabelbaan. Daarnaast krijg je gratis toegang tot verschillende stadsmusea en korting bij veel restaurants, de Zürich Zoo en nog veel meer. Voor de hele riedel aan korting kan je deze site even checken. De beste feature van Zürich is de Limmat, de rivier die de stad in tweeën splitst. Hier stroomt zúlk schoon water doorheen, dat vissen hun heil liever elders zoeken. Ideaal zwemwater dus! Er zijn dan ook meerdere openbare baden ingericht op drijvend pontons, sommige zijn al eeuwenoud. Ze zijn compleet uitgerust met kleedhokjes, ligbedden en kioskjes waar je ijs en frisdrank koopt. Een boottochtje maken kan natuurlijk ook. En wil je even de stad uit? Neem de leen-fiets van Züri rollt voor een tocht langs het water of pak het treintje naar de Uëtliberg, waar je kunt wandelen met schitterend uitzicht over de stad en geweldig kunt picknicken. En wandel je door de Altstadt? Dan kom je op de meest onvoorspelbare momenten live muziek en theater tegen, of wordt er – midden op straat – tango gedanst of gegoocheld.

Wat te zien in Zürich?

Wat te zien in Zürich?

Er zijn genoeg musea in Zürich die je kunt bezoeken. Zoals het Kunsthaus, dat Zwitserlands belangrijkste kunstcollectie herbergt, of Kunsthall Zürich en het Design Museum. Naast musea is het ook heerlijk om een wandeling te maken. En dan vooral door Zürich-West, het hippe uitgaansgebied waar de kunst gewoon op straat ligt. Wedden dat de kids onder de indruk zijn van het glimmende, tien meter hoge pubermeisje Vanessa? Of ga naar de oude Botanische Tuin van Zürich, we weten zeker dat ook daar de kids onder de indruk zullen zijn van al het moois wat daar groeit. Of beklim de torens van Grossmünster-kerk, vanaf hier heb je uitzicht over de hele stad en het blauwe water van de Limmat rivier. En op zaterdag is er een vlooienmarkt in Helvetiaplatz. Kortom: er is genoeg te doen in het mooie Zürich.

Waar gaan we eten in Zürich?

Waar gaan we eten in Zürich?

Zoals gezegd: Zürich-West is het nu helemaal. Vroeger een ghetto-achtig industriegebied vol fabrieken, nu een hip uitgaansgebied vol leegstaande fabriekspanden die een nieuwe bestemmingen hebben gevonden als cultuurcentrum, restaurant of club. Heb je je kinderen goed gedrild hoe zich te gedragen in restaurants, dan kun je ze meenemen naar LaSalle in het hippe Schiffbau-complex. Anders is Wirtschaft Neumarkt (in het oude centrum) een ideaal plekje: onder de grote bomen in de tuin smullen van een goed bord käse spätzli. Voor de beste koffie moet je bij La stanza zijn. En als je door Altstadt wandelt, kom je langs genoeg leuke plekjes. Zürich has it all en is een stuk rustiger dan menig stad, ideaal om met de kids heen te gaan dus.