Nederland14 april 2021, door Maartje

Waar haal je NU de beste/lekkerste asperges?

Nederland, 14 april 2021, door Maartje

Waar haal je NU de beste/lekkerste asperges?

Niks geen komkommertijd in de Hollandse keukens- het is aspergeseizoen! We koken ons helemaal suf: pak Barts Kookboekje er maar eens bij. Allemaal lekkere en easy (we blijven wel team Barts Boekje) recepten. Omdat we daar zelf ook zo blij van worden. En waar we dus ook heel blij van worden:  het witte goud, en zo worden de stengels niet voor niets genoemd. Weer er snel bij, want voor je het weet, is het weer voorbij. Hier haal en bestel je de lekkerste:

ASPERGE VAN DE TELER

ASPERGE VAN DE TELER

Dikke pech. Het aspergeseizoen van 2020 ging de boeken in als het jaar dat het seizoen precies samen viel met de maatregelen rondom het coronavirus. Zeker het begin van zo’n seizoen is cruciaal, al helemaal als bijna de helft van de oogst van veel aspergetelers normaal naar restaurants en eetcafés gaat. Geen inkomsten en al je oogst op de vuilstapel. Dat mag niet gebeuren. Dus werden restaurants omgebouwd tot winkel of  bezorgen de telers speciale aspergemenu’s bij jou thuis. In 2021 zet die trend lekker verder, dus genoeg asperges voor iedereen.

Via Asperges van de Teler kun je asperge-verkooppunten bij jou in de buurt vinden. Dit kunnen restaurants zijn die omgebouwd zijn tot winkel waar je verse asperges kunt kopen, maar er zijn ook asperge verkooppunten die een volledig aspergemenu aan huis leveren, inclusief wijntje, gekookte eieren, aardappels, ham en lekkere (boter)saus. Asperges van de Teler is een platform dat de horecaondernemer koppelt aan liefhebbers (wie is het niet) die asperges willen bestellen. Zowel de betaling als de bezorging worden verzorgd door het verkooppunt.

Asperges van de Teler

Asperges Amsterdam

Asperges Amsterdam

Als de zon op komt, zijn de asperges nog in Limburg, maar voor de lunch zijn ze al door Alex (dank, Alex!) naar Amsterdam gereden. Kneiterverse asperges dus. Je kunt ze geschild en ongeschild kopen, en ook verse aardappeltjes, boerenachterham en hollandaise saus. Alles in één om een heerlijke lunch, brunch of avondeten op tafel te zetten. Nogmaals, thanks Alex!

Asperges Amsterdam

 

Verhoeven Asperges

Verhoeven Asperges

Het is misschien vloeken in de kerk, of juist het idee van de eeuw: aspergeworstenbroodjes. Één manier om daar achter te komen en dat is een bestelling doen bij Verhoeven Asperges. Dikke of dunne asperges kunnen online besteld worden, of (en dat is eigenlijk leuker) opgehaald worden in de winkel. Alle side dishes kunnen ook hier besteld of opgehaald worden, inclusief dus dat beruchte aspergeworstenbroodje. Overigens ook een goed woord voor Scrabble.

Verhoeven Asperges

Kaagman & Kortekaas

Kaagman & Kortekaas

Een favoriet gerecht bij een favoriet in Amsterdam – Kaagman & Kortekaas doet een heerlijk kant&klaar aspergemenu met heilbot, doperwt en een kafir beurre blanche. Sprinkeltje mierikswortel, wat lavas en haringskuit en je zet de sterren zo op tafel. Wil je het echt luxe gaan, kun je zelfs nog kaviaar bijbestellen.

Vegetarisch kan ook, dan krijg je een fleur de courgette met ricotta. Dat wordt delen.

Kaagman en Kortekaas

Asperges wist je dat...

Asperges wist je dat...

Wist je dat asperges met eieren, dragon, noten – geroosterde amandelen! – citroen, munt of gerookte rauwe ham heel goed samen gaan? Is zo!

En wist je dat je asperges langer stevig blijven als je ze als ’n boeketje in pot in een laagje water zet. Schuif een plastic zakje over de punten en zet ze in de koelkast.

Asperges zijn dummy proof! en SUPER snel klaar: blancheer groene asperges 2-3 min. Of stoom ze 4-5 min. Of leg ze naast elkaar in de magnetron en verwarm ze afgedekt ± 2 min. op vol vermogen tot ze gaar zijn. Het lekkerste blijft toch wel roosteren of grillen – kan in 15 min. Het formaat – dik of dun – is niet belangrijk. Gewoon veel proeven tussendoor, wat een straf.