15 mei 2018, door Jorien Thijs

De coolste ijsco’s van Damsco

15 mei 2018, door Jorien Thijs

De coolste ijsco’s van Damsco

Als het kwik ook maar een paar graad boven nul stijgt, krijgen wij zin in ijs. Ons kroost incluis, want zij weten
dondersgoed dat zodra de zonnebrillen op gaan, de (water)ijsjes niet meer aan te slepen zullen zijn. Hoewel we
met een old school Raketje ook altijd vrienden maken, wisselen we die zonder problemen af met meer exotische
varianten. Hoera dus voor al die te gekke ijssalons die door heel Amsterdam opduiken. Dit zijn de leuksten:

La La IJs

La La IJs

Nieuwer dan nieuw en wat ons betreft gelijk op numero uno: dit ijszaakje in de steeds leukere en inmiddels ook fietsvrije Tollenstraat. Hier haal je een welbekend bolletje citroen of vanille, maar kun je óók opten voor kardemon of limoen-basilicum. Alles even bio en gemaakt met vers fruit. Nog een reden om hier vanuit De Hallen een pitstop te maken: de vegan milkshakes die je zelf kunt samenstellen. We zien je bij La La.

IJs van Oost

IJs van Oost

Je kunt natuurlijk een hoorntje scoren en gelijk door stappen, maar voor het ultieme ‘was het maar altijd vakantie-gevoel’ eet je je ijs op dit piepkleine terrasje aan de Javastraat. Lievelings? De smaak passievrucht, hier altijd geserveerd met een lief wafeltje on top.

Ludo and Hedo

Ludo and Hedo

De winnaar als het gaat om out of the box smaken, is toch wel de recent geopende Ludo and Hedo aan dat steeds knussere pleintje aan de Van Hall. Wekelijks wisselt het ijsmenu en we hebben al gekkigheid voorbij zien komen in de trant van baklava-pistache en kokos-matcha. To name somehing. Ideaal als toetje na de vega gyros van buren Vleesch noch Visch.

Als het kwik ook maar een paar graad boven nul stijgt, krijgen wij zin in ijs.

IJsmanschap

IJsmanschap

Twee jaar gelden was dit de allereerste popsiclebar in Amsterdam en nog altijd doet deze ijsbar aan het Rembrandtpark goede zaken. Hier kom je voor een handgemaakt roomijsje op een stokje mét een topping. Als basis kun je kiezen voor smaken als yoghurt-chia- aardbei, vietnamese iced coffee en rabarer met kersen en daar gooi je dan dus nog een laagje chocolade overheen. Om even puur van te genieten op een bankje buiten in de zon.

IJskoud de beste

IJskoud de beste

Ga je een dagje hangen in Noorderpark, bijvoorbeeld bij het nu-echt- bijna-open restaurant Pompet, dan mag je deze ijszaak onderweg niet overslaan. Niet de meest hippe uit het rijtje, maar wat maakt het uit als je sorbetijs in de smaak Redbull verkoopt. Nou dan.

IJsland Smaakmakers

IJsland Smaakmakers

Wie in de Rivierenbuurt woont, heeft ongetwijfeld als eens pannenkoeken gegeten of een ijsje gehaald bij IJsmanschap. Een begrip in de buurt en dat snappen wij. Hier geen snelle ijsco on the go, maar met je bolletje met chocospikkels lekker blijven plakken op het terras. En nog even over die pannenkoeken: die zijn gemaakt met zuurdesembeslag met on top allerlei lekkers. Krijg je geen spijt van.

IJsboutique

IJsboutique

Naar eigen zeggen een ijssalon met een vleugje glamour. En dat mag ook, in Oud-Zuid. IJsbereider Luc Blok is verantwoordelijk voor de goedgevulde bakken schepijs en werkt uitsluitend met dagverse producten. Wij krijgen hier spontaan last van keuzestress. Want gaan we voor stracciatella en banaan, of doen we dit keer honing-vijgen? Extra tip: op 18 mei vieren de IJsboutique én de Frietboutique feest, want dan bestaan ze vijf jaar. Confetti!

IJsboefje

IJsboefje

Ja het Beukenplein, daar mogen we graag komen. En blijven, want gut wat is dit een lekker hoekje in Oost. Een frisse salon met heerlijk terras en vlakbij het Oosterpark. Guilty pleasure? Yoghurtijs met disco dip.

Massimo Gelato

Massimo Gelato

Nu ruim een jaar open en niks dan lof over deze artisanale ijszaak op een hoekje in de Pijp. Aan het roer van de ambachtelijke ijsmakerij staat de Italiaanse Massimo Bertonasco. Op het menu geen al te gekke combinaties, maar traditionele smaken die je direct naar Bella Italia doen verlangen. Koffie-hazelnoot bijvoorbeeld, of pistache. Alles proeft hier naar vakantie.

Juice Brothers x van Leeuwen

Juice Brothers x van Leeuwen

We kennen ze vooral van de knettergezonde sapjes, maar de Juice Brothers doen sinds vorige zomer ook goeie dingen met ijs. In samenwerking met het Amerikaanse merk Van Leeuwen Ice Cream openden zij aan het Haarlemmerplein de eerste vegan ijsbar van Nederland. Schepijs gemaakt van pure ingrediënten en zonder onnodige toevoegingen, we like.

Metropolitan

Metropolitan

IJsgoeroe Kees Raat verzorgt hier de sorbets en gelato en yes, dan krijg je een ijsje waar je voor omfietst. Je kunt hier aan de bar gelijk een snelle espresso wegtikken en ook voor dé chocolade van Amsterdam ben je hier aan het goede adres. Eigenlijk voor alles waar we blij van worden dus.

Liefs, Jorien