20 juni 2020, door Nina van Hilst

Geen ver van je bed show: de eikenprocessierups aka de rot-rups

20 juni 2020, door Nina van Hilst

Geen ver van je bed show: de eikenprocessierups aka de rot-rups

Nog nooit overstroomde mijn Insta-inbox zo als na mijn story over mijn arme dochtertje die onder de bultjes van de eikenprocessierups zit. Van top tot teen en mega jeukend. Mega! Van platteland tot stad komt de rot-rups voor. En het blijkt toch niet zo’n ver van je bed show als gedacht. Wat kun je doen om je gezin te beschermen tegen de processierups?

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups

Meestal vind je bij Bart de leuke, bourgondische, joie de vivre zaken. Nu de vragen binnen bleven stromen over de rups en wat wij er tegen deden, vonden we dit wel een bericht waard. Vooropgesteld Bart is geen doktor. Dus bij twijfel of ernstige klachten, ga naar je huisarts. Of de eerste hulp.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Een meer en meer opkomende plaag die in de maanden mei, juni en juli voor overlast zorgen. In het Oostelijke platteland is het ieder jaar prijs. Maar ook in de Westelijke steden wordt er momenteel over gewaarschuwd. Van kleine kindjes die met blote voetjes door de bossen rennen tot wielrenners met gladgeschoren benen, niemand blijft gespaard.

Als de rups zijn brandharen verliest dan kunnen deze lichte tot hele ernstige klachten geven. De haartjes op de huid veroorzaken kleine rode, jeukende bultjes. Adem je de haartjes in, dan geeft het benauwdheid. En komen ze in je ogen… Je kunt het je wel indenken. Een rot-rups dus. Ik wilde hem een eikel-rups noemen, maar daar kregen ze op de redactie toch wat gekke gedachten bij.

Hoe voorkom je ellende door die rups dan? In principe niet. Ja door binnen te blijven met de ramen dicht. Maar dat gaat wat ver. Doordat de haartjes tot 100 meter door de lucht kunnen reizen, is 100% voorkomen onmogelijk. Wel is het handig om te weten of er processierups heerst in een bepaald gebied. Sta je op een camping, vraag dan na of de rot-rups er ook is. En houd je kindjes, je huisdier en jezelf extra in de gaten als je weet dat je in een processierups-gebied bent. In het Amsterdamse Bos zijn de delen waar de rups is gespot afgezet met rood-wit lint. Al blijft die rups natuurlijk niet aardig op de ene boom zitten.

De meest voorkomende vraag: wat heb jij gedaan toen je dochtertje onder de jeukende bultjes zat? Hier komt het:

Afspoelen en plakband: de huid afspoelen met lauw water. Onder de douche dus. En om de haartjes uit de huid te halen, kun je met tape over de bultjes gaan om eventuele achtergebleven haartjes uit de huid te halen. Nou, dat advies is makkelijk op te volgen. Een douche en een rol tape hebben we allemaal wel in huis. Oja, was ook alle kleren die jullie droegen meteen.

Crème: aangezien het advies ‘niet krabben’ zo’n dooddoener is – helemaal bij een 3-jarige – is iets smeren om de jeuk tegen te gaan een beter advies. Smeren van aloë vera, calendula of menthol verlicht de jeuk iets. Bij Ekoplaza haalde ik verse aloë en smeerde het sap ervan op mijn dochters huidje. En haalde ik bij Soul Sister op de Elandsgracht – waar ze je altijd super goed kunnen adviseren over welk kwaaltje dan ook – Aloë Pura gel met vitamine A, C en E. Deze gel verkopen ze trouwens ook bij Holland & Barrett en veel online winkels. Maar het allerbeste werkte de Vallen & Storen creme van donttellmum! I kid you not. Lees meer

** Toevoeging juli 2019: enkele weken later en inmiddels heel wat media-aandacht voor deze kleine harige ellendelingen verder. We kregen een fijn persbericht van Urtekram – de grootste Scandinavische biologische groothandel in onder andere huidverzorgingsproducten – over de Urtekram Aloë Vera-lijn. Het advies luidt om direct te douchen. Als het kan met de Aloë Vera douchegel om meer jeuk te voorkomen. En daarna de schone huid in te smeren met pure Urtekram Aloë Vera gel. Voor de minder heftige klachten kan gebruikgemaakt worden van Urtekram Aloë Vera body lotion. Naast aloë vera heeft Urtekram aan deze voedende lotion ook olijfolie, karitéboter en abrikoospitolie toegevoegd zodat de huid snel herstelt en hernieuwt. Urtekram is onder andere te koop bij Ekoplaza en diverse bio (online) drogisterijen.

Vitamine C: ook werd ons nog gebruik van wat extra vitamine C geadviseerd om het immuunsysteem te boosten. We haalden de kauwvitamines van VitOrtho en doordat deze net snoepjes zijn, is mini ineens een beetje blij dat ze zielig is. Ook sprayen we Nano Zink van The Health Factory om het herstellend vermogen van de huid te bevorderen. Deze beide dingen kom ik verder niet op websites tegen. Het is dus puur op advies van de vitaminewinkel. Even wat extra vitaminen zijn in mijn ogen behulpzaam. Soms is het ook puur de gedachte dat je iets voor je kindje kunt doen.
Hier nog wat meer merken van goede kindervitamines.

Essentiële oliën van doTERRA: zojuist zag ik Isabella Machine van Go With The Glow. Ze weet veel van essentiële oliën. Ze adviseerde me doTERRA essentiele oliën te proberen. Dit merk schijnt de puurste vorm van de oliën te gebruiken. En dat willen we natuurlijk. Ze had nog een eigen flesje lavendel in haar tas. Lavendel staat bekend om haar kalmerende en ontspannende werking. Ook verzacht het huidirritaties en ondersteunt snel herstel van de huid. Wederom niet wetenschappelijk bewezen maar zeker het proberen waard om een paar druppeltjes gemengd met wat huidolie op dochterlief’s huidje te proberen.

Mocht je meer tips hebben, stuur ons zeker even een bericht. Zodat we deze weer doorgeven aan iedere hopeloze ouder die dit bericht leest.