Nederland7 juni 2019, door Jorien Thijs

Dé IKEA nieuwkomers om naar uit te kijken

Nederland, 7 juni 2019, door Jorien Thijs

Dé IKEA nieuwkomers om naar uit te kijken

Wanneer we onderweg zijn, en dat zijn we nog wel ’s, maken we er een sport van om op de plaats van bestemming de IKEA klassiekers eruit te vissen. Zelden tot nooit komen we ergens waar er niks van de Zweedse woongigant blinkt. En logisch ook, want IKEA heeft oog voor functie, kwaliteit, vorm, duurzaamheid en is betaalbaar zonder goedkoop te zijn. Dit zijn wat ons betreft de knapste, coolste en groenste IKEA nieuwkomers om komende tijd in de gaten te houden:

Tasjes van gerecycled plastic

Tasjes van gerecycled plastic

Deze lichte tasjes zijn volledig gemaakt van gerecycled plastic o.a. door Spaanse vissers gevangen uit de Middellandse Zee. Geïnspireerd door de oceaan – waar zoals het nu lijkt rond 2050 meer plastic zal drijven dan dat er vissen zwemmen – heeft designer Inma Bermúdez een tas, twee kussenslopen en een tafelkleed ontworpen voor de MUSSELBLOMMA collectie. Alles even vrolijk en fijn. Thing is, je moet er wel even voor naar Spanje of Italië. Waar de items dit najaar als eerste in de winkel zullen liggen.

Geweven matten voor binnen en buiten

Geweven matten voor binnen en buiten

De collectie SAMMANKOPPLA is in samenwerking met Greyhound Original Bangkok tot stand gekomen. Denk Thailand, denk grafische patronen, denk originele items voor een fijn prijsje. Wij vielen voor de geweven matten in rood, zwart, wit en geel. Die je – op z’n praktisch IKEA – aan beide kanten kunt gebruiken. Voor zowel binnen als buiten en een must voor op ons – ons ja – dakterras. Verder bevat de kleurrijke collectie te gekke lampenkappen van plastic, een coole stoel en tassen die geïnspireerd zijn op de klassieke IKEA shopper. Vanaf augustus 2020 in de winkels.

Vloerkleed van Virgil Abloh

Vloerkleed van Virgil Abloh

Tja, Virgil Abloh. Moeten we daar nog meer aan toevoegen? De DJ en creative director van Louis Vuitton schuwt een puike samenwerking niet. Zo getuige de exclusieve collectie van Off-White (Virgils eigen label) en IKEA. Lang was er weinig bekend over de producten en over de lancering, maar nu mag het rood en groot in de agenda: in november dit jaar is het zover. Wij gaan rennen voor het Wet Grass kleed. En voor de Sculpture tas. En vooruit, ook voor de Distortion spiegel.

Manden van rijststro

Manden van rijststro

Zijn we sowieso nog steeds weg van, mooie manden. En achter de collectie FÖRÄNDRING (Zweeds voor ‘verandering’) schuilt ook nog eens een prachtig verhaal. De producten worden in India gemaakt van rijststro, dat normaal gesproken wordt verbrand. Doordat het stro nu gebruikt wordt, draagt IKEA bij aan een schonere lucht. Bovendien worden de producten lokaal geproduceerd waardoor er werkgelegenheid ontstaat. Vinden we mooi. Ook fijn: deze collectie – die verder bestaat uit grote matten en lampenkappen in neutrale kleuren beige en blauw – is deze herfst al verkrijgbaar.

Tafellamp-speaker

Tafellamp-speaker

Sonos en IKEA: nóg twee kanjers die samen een productlijn lanceren. Daar gaat het nodige aan vooraf, maar dan weet je ook zeker dat het een knallend succes wordt. Wij hebben onze zinnen gezet op de tafellamp van deze SYMFONISK collectie. Sfeermaker, want het voorziet naast een beeldschone sound ook in een prettig licht. Een plaatje. En al vanaf augustus te verkrijgen, dus we kunnen de nog te slapen nachtjes gaan tellen.

De alternatieve balletjes

De alternatieve balletjes

Geen interieurtopper, maar wel een duurzame nieuwkomer: de volledig plantaardige Zweedse balletjes. Getest en goedgekeurd, want qua smaak en textuur niet van de originele iconische ballen te onderscheiden. Deze variant is gemaakt van plantaardige proteïnen en bevat ingrediënten als havermout, erwtenproteïne en appel. Bonustip: neem een vegan softijsje toe. Nu in de IKEA restaurants al verkrijgbaar in aardbei en volgend jaar in extra smaken. Pretty cool.

Tenslotte hebben we sky high hoge verwachtingen van een aantal recent aangekondigde samenwerkingen van IKEA. Met Adidas natuurlijk, maar ook met de kleurrijke ‘queen of punk’ Zandra Rhodes en de surfers van de World Surf League. En mogen we nu alvast alles reserveren van de GÅTFULL collectie van IKEA en creatief collectief Saint Heron (van niemand minder dan Solange Knowles). Over dit al is nog bijzonder weinig bekend maar wij trekken alvast onze IKEA Family kaart.