2 februari 2024, door Maartje

Bart Best of: vintage voor in huis

2 februari 2024, door Maartje

Bart Best of: vintage voor in huis

We deden hier al een boekje open over onze favoriete websites, winkels en instagramshops die de mooiste vintage sieraden verkopen. We werkten aan een lijstje met beeldige, je-wil-het vintage looks voor kids én we weten toevallig donders goed waar we heen willen (scrollen) voor unieke vintage vondsten voor in huis. Niet alleen de kringloopzaken (hoewel je daar dus precies de allerbeste échte vondsten doet, alleen heb je dan een iets langere adem nodig), maar vooral van die adressen die het voorwerk al voor je hebben gedaan. Beetje gemak, beetje pre-styling and a whole latta of uniek design.

instagram Accounts

instagram Accounts

We zijn verslingerd aan vintage shoppen via instagram. Niet zo gek: er zijn een aantal te gekke accounts die keer op keer weten te verrassen. Een lijstje:

Studio Maria Elena  – Marktplaatskoningin wat ons betreft! Tip van Maria: zet op marktplaats de oudste datum eerst: over items die al langer online staat, valt beter te onderhandelen.

Land van Vintage – Koopt zelf op en deelt via haar account haar vaak opgeknapte, knap gestylede vondsten (voor hele goede prijzen).

vintage3000

vintage3000

Wie De Vintage Design Droom op het gebied van interieur zegt, zegt eigenlijk Morentz. Een waanzinnig pand vól met nog waanzinniger mid century design. Maar inderdaad, dat is niet de tekst die boven dit artikel staat. Klopt! Want hoewel studio3000 Amsterdam niet per se gespecialiseerd is in het mid century design (waar we zo van houden), is het wel onwaarschijnlijk smullen op – hoera – heel veel vierkante meters.

studio3000 Amsterdam

Leuk al dat vintage, en love love love tapijten, plaids en andere dekens, maar stofvangers zijn het ook zeker. Er gaat geregeld een stofzuiger overheen, maar dat neemt helaas niet alle vlekken en plekjes weg (we wish!). En vlekken met kinderen, honden, katten en vrienden die nooit hun schoenen afvegen komen er nogal snel.. Oh, en de ergste: rode wijn! Op de knieën dan maar, en boenen met een sponsje en stinkende schoonmaakmiddelen. Oooof, of, je doet het veel slimmer en schaft een vlekkenreiniger of stoomreiniger aan. Scheelt een ton aan rugpijn en zere knieën, is veel sneller en kun je voor verschillende oppervlaktes gebruiken.

Het merk Achaté heeft zo’n fijne stoomreiniger en vlekkenreiniger, voor tapijten en banken, maar ook voor andere spullen en ruimtes in huis.

Meer over Achaté

een lesje vintage

een lesje vintage

De vintage Instagram accounts vliegen je inmiddels om de oren. En niet alleen op huizen, maar ook op veilingsites is ‘overbieden’ een ding en de ene na de andere winkel komt met de boodschap dat de voorraden zijn aangevuld. Help, wáár moet je zoeken als je (nog) niet eens weet waar je naar op zoek bent?! In comes Mariekke Vintage. En ze geeft een hele puike cursus over hoe je dat dan doet, die vintage parels vinden en scoren.

Lees meer over Mariekke Vintage

Selency

Selency

Check Selency, een soort ‘marktplaats’ (we durven het bijna niet zo te noemen) voor de allermooiste brocante, vintage en vooral second home artikelen. Er is een Franse en een Engelse versie – wij gaan voor de Franse variant, the original one.

Enne, echt niet-niet doen: de instagram feed volgen! Smullen.

Pamono en 1stdibs

Pamono en 1stdibs

Net zoals Pamono of 1stdibs, ook van zulks. Ineens snappen we het: een interieur vol met unieke items verzamel je, die shop je niet. Point taken. Die verzameling, dát wordt je droomplek, en niet anders.

Sit on Vintage

Sit on Vintage

Jeetje wat een heerlijke ontdekking deze: Sit on Vintage. Een om te smullen selectie met de beste design klassiekers on earth en dat, wis en waarachtig, doodgewoon in Amstelveen! Of we daar nog meer over kwijt willen? Nee. Ga zelf maar kijken. Wedden dat je om bent?

Sit on Vintage

Rondje Nederland (maar gevonden op instagram)

Rondje Nederland (maar gevonden op instagram)

Vrolijke naam, vrolijke spullen! Voor ‘nu eens even wat anders dan anders’ en vooral meer kleur dan je van de meeste (Nederlandse) vintage shops gewend bent, mag je naar De Verbaasde Ree in Rotterdam.

@useddesignholland huist in Zwolle en lijkt soms wat meer op kringloop dan de andere accounts die hier vermeld worden, maar vergis je niet: heuse parels komen er voorbij.

Ze wonen in Amsterdam Noord, Laura en Emmy, maar je zou denken dat hun huis ergens op het Franse platteland staat. Voor La Loueme (wat staat voor Laura en Emmy maar dan een Franse verbastering, en gelijk hebben ze) zijn ze regelmatig in la douce France te vinden waar ze te gek glaswerk, keramiek, lampen en meer vintage moois op de kop tikken. It’s all in the edit en als er twee zijn die dat begrijpen, dan zijn het Laura en Emmy wel.

Op zoek naar de mooiste glas in lood ramen, oude kasten, een grote collectie antieke klokken en een partij schoolstoeltjes? Op naar Brocantiek de Linde in, jawel, Haskerhorne.

scandinavian vintage

scandinavian vintage

Ze zit in Scheveningen maar bezorgt door het hele land. Wie? Loes. Wat? De mooiste Mid-Century (Scandinavische) interieur items die ze zelf restaureert. Kasten, kastjes, dressoirs tafels en een occasional stoel of bank, van het mooiste soort, uiteraard. @scandinavian.vintage

Over ‘zelf opknappen’ gesproken: daar kun je heel goed iemand voor inzetten natuurlijk. Iemand met smaak als het even kan. Zoals Djinn (@djinnzippmeubelstoffering). Deze dame is een ster in het opnieuw stofferen van de mooiste meubels en brengen zelf ook nog wat van hun (goede) smaak in.

Omgeving Amsterdam

Omgeving Amsterdam

Let’s go Zaandam, voor ROES Vintage. Wie op zoek is naar een vintage parel om de boel thuis mee op te fleuren, is bij Roes aan het goede adres. En the extra good news is: je speurt en shopt het allemaal ook online en het wordt 1,5 meter voor je deur afgeleverd. Roes Vintage.

Maar vlakbij ook, op zo’n 30 minuten van Amsterdam, vind je Studio Gespuis! Te gekke vintage selectie met veel hout en bruintinten. Altijd stoer, robuust en ingetogen waardoor alles van Studio Gespuis als één collectie voelt – and we love! Studio Gespuis.

 

Home place online

Home place online

Ook een hele lekker internationale deze: Home Place Vintage. Vooral een puike tip voor iedereen die niet weet waar-ie beginnen moet. Het idee achter Home Place Vintage was in eerste instantie om een duurzame manier van leven te promoten die er óók nog eens goed uitziet

Niet iedereen heeft echter de tijd om rommelmarkten en beurzen af ​​te speuren, and that’s where Homeplace comes in: ze laten een bewerkte selectie van steeds veranderende opvallende vintage-, Mid Century- en retro-stukken zien, net als een reeks goed ontworpen en interessante eigentijdse items die nooit vervelen.

Home Place Vintage

Studio Yen

Studio Yen

Studio Yen verkoopt natuurlijke, handgemaakte en vintage interieur items. Vasen, stoelen, lampen en we zijn benieuwd wat er nog meer gaat komen. Voor de kleurrijke stylistas weinig match. Maar voor wie van aardetinten en natuurlijke materialen houdt, houd deze nieuwe design studio en webshop in de gaten.

Studio Yen

TREASURE DEPOT IN AMSTERDAM NOORD

TREASURE DEPOT IN AMSTERDAM NOORD

Hadden we niet al een paar keer verkondigd dat Amsterdam Noord ‘aan’ is? Ja toch? Oja, dat is waar ook, dat lees je hier: het beste van Noord.

Maar toen hadden we het alleen nog over eettentjes en heuse restaurant die het stadsdeel bevolken. Belangrijk, leuk vooral, maar er is meer. Zoals het te leuke Treasure Depot in de Van der Pekstraat (pontje over en immer graden aus). Het idee is simpel: Treasure Depot zoekt, koopt in, knapt op en verkoopt weer. En doet dat bewonderenswaardig goed, niet alleen op het gebied van meubels maar voor een kekke vintage zonnebril zit je hier ook helemaal goed.

Open van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10 en 17. Niet op maandag inderdaad, maar dat geeft niets want dan kun je mooi naar de Noordermarkt, mocht die weer even van je rader verdwenen zijn.

Treasure Depot

FORTUNE FLEA AMSTERDAM

FORTUNE FLEA AMSTERDAM

Onze absolute go-to voor in huis., voor cadeautjes, voor inspiratie en voor eigenlijk alles, any moment, any time, is Fortune Flea. Twee weekenden per maand is Zoë open in Amsterdam Oost. Niet ver van Grand Café Louie Louie en brouwerij ‘t IJ, dus maak er meteen een compleet feest van en combineer een bezoek met een biertje en een kaasje bij een van die twee. Het is maar een advies. Terug naar Zoë: de creatieve eigenaresse van Fortune Flea is alleen die twee weekenden per maand open om een eenvoudige reden: de rest van de tijd is zo op treasure hunt in Frankrijk of België.