Nederland, Rotterdam18 november 2022, door Romy Weevers

Restaurant de Matroos en het Meisje in Rotterdam valt niet buiten de boot

Nederland, Rotterdam, 18 november 2022, door Romy Weevers

Restaurant de Matroos en het Meisje in Rotterdam valt niet buiten de boot

Bij de Matroos en het Meisje eet je 'Table d'hôtes', ook wel 'wat de pot schaft'. Geloof ons, die pot is verrukkelijk én het scheelt bakken met keuzestress. Je kiest alleen zelf het aantal gangen: vier of vijf. En of je er een wijnarrangement bij wenst (spoiler: dat wil je). Deze knappe zaak in Rotterdam heeft een fantastische ligging, aan het Deliplein (een verborgen parel van de stad). Bij de overburen van Hotel New York meer je zo aan met de watertaxi. Eenmaal binnen bij Matroos, is het interieur ietwat hysterisch, vol geblokte rode tafelkleedjes en Delfts blauwe muurschilderingen. Maar dat kneuterige is nu juist wat de zaak zo charmant maakt én laten we vooropstellen dat het eten alles behalve kneuterig is. We gingen er langs en willen het liefst geen boot meer terug nemen.

Matroos

Matroos

In Rotterdam kunnen ze er best wat van en bij Matroos lopen ze zeker niet achter de feiten aan. De wijnkaart is klein maar fijn, waarbij we wijnen proefden zoals nooit tevoren (lees: stroopwijn, smaakt net zo bijzonder als het klinkt). De natuurwijnen en oranjewijnen werden afgewisseld met wijnen van klassieke druiven uit bekende streken. Wijn wisselt zich af met cider en natuurlijke rode vermouth. Het eten is knap (lees: boter in bloemvorm), origineel en de perfecte portiegrootte. De bediening is gastvrij en weet een informele sfeer te bewaken, terwijl de kennis over de wijnen en gerechten zonder probleem op tafel worden gegooid.

Het eten

Het eten

Waar het begon? Het fantastische zuurdesembrood van de lokale desembakkerij ‘Das Brot’, met twee soorten boter (nee, niet zomaar boter): één van geitenmelk en de ander van koemelk met zeewier. Bij Matroos geen broodbordjes, maar lekker kruimelen op het tafelkleed. Dit wordt gevolgd door vijf gerechten (met bijpassende unieke wijnen) waar keer op keer onze mond van openviel. We willen niet alles verklappen, maar we aten hier (misschien wel) de lekkerste pasta ooit, met een saus van pistache. Verder is het hier voor de vega, viseter en vleeseter een feestje. Geef het wel even aan. Oh, tip van Flip: bestel een koffie na. Daar zit een verrassing bij waar we nog steeds van dromen. Doen!