Frankrijk28 november 2019, door Jorien Thijs

De Vogezen: voor natuurliefhebbers en buitenkinderen

Frankrijk, 28 november 2019, door Jorien Thijs

De Vogezen: voor natuurliefhebbers en buitenkinderen

Je hoort wel eens dat vakantie met kinderen eigenlijk geen vakantie is. Wij zijn de laatsten die beweren dat we nowadays net zo eindeloos aanlummelen als in het pré-babytijdperk, maar we halen wel alles uit een trip met het kroost. De kunst is zorgen dat de reisafstand te behappen is en de bestemming barst van de (buiten) activiteiten. In dat hokje valt de Vogezen, onze nieuwste favoriet in la douce France en op slechts een paar uur rijden van NL. In de zomer is dit gebied een feest, maar ook in de winter is het een ultieme bestemming voor jonge gezinnen.

Gérardmer: prachtig in ieder seizoen

Gérardmer: prachtig in ieder seizoen

In de Vogezen zijn een aantal fijne meren, waaronder Lac de Gérardmer. Het gletsjermeer is 115 hectare groot, maar kan tijdens een forse winter volledig bevriezen. Schaatsen mee dus, mocht je deze plek in de koude maanden bezoeken. Het stadje verandert dan in een heerlijk knus skioord, met pistes op slechts vijf minuten van het centrum. Een ideaal gebied voor beginnende wintersporters en kleine kinderen, want de bergen zijn hier niet zo stijl. De rest van het jaar is het op het water heerlijk varen, surfen en vissen. Picknickmand mee en dobberen maar. Rond Gérardmer liggen een aantal gezellige campings.

Zonder kinderen en zin in een portie luxe én kneuterigheid? Boek dan Hostellerie des Bas Rupts. Alle kamers ademen een chaletstijl door al het hout en de geborduurde dekbedden. Het restaurant is waanzinnig en wie slim is, reserveert ruim op tijd een tafeltje.

Down down baby

Down down baby

In een regio waar je ’s winters naar beneden skiet, kun je vanaf het voorjaar met dezelfde rotgang op de fiets downhillen. We tippen de e-mountainbike voor wie – net als wij – niet vies is van een stukje trappen, maar ook niet met ogen dicht een heuvel af scheurt. Het moet wel leuk blijven. De Ballon d’Alsace in het zuiden van de Vogezen is uitermate geschikt voor een paar uur lekker crossen. Cadeautje als je de top hebt bereikt: een adembenemend uitzicht op de Mont Blanc.

Hiken rond Hohneck

Hiken rond Hohneck

De hoogste berg van de Vogezen is de Hohneck (1364 meter) en ligt op de grens van de Elzas en Lotharingen. Vanaf de hoge toppen zijn de uitzichten ronduit spectaculair en dit stukje Europa bewijst maar weer eens hoe waanzinnig het landschap vlakbij huis is. Er zijn verschillende wandelpaden in het gebied en als je de hele kleintjes in een rugdrager gooit, kun je hier prima doorstappen. Kom je verder in het dal, dan is de kans groot dat je de rinkelende bellen van de koeien hoort. Onderweg bijtanken doe je bij een ferme auberge; een boerderij waar je eet wat de pot schaft en een glas ijskoude riesling bestelt. Het is tenslotte ook jouw vakantie.

Hartje zomer rodelen

Hartje zomer rodelen

Een ander groot wintersportgebied in de Vogezen is skistation Le Markstein. Alleen de route ernaartoe is al een aanrader: de Route des Crêtes is een bergkamweg die naar boven slingert. In de herfst rijd je dwars door de gekleurde bomen en in de winter ligt hier een dik pak sneeuw op je te wachten. Een perfecte uitvalsbasis om ski’s of een snowboard onder te binden. Hoogtepunt voor de kleinste stuntpiloten is de rodelbaan. Het hele jaar door stap je voor een paar euro in en race je met zo’n 40 km/u door de bochten. Kleintjes mogen samen met hun ouders in een bakje. Keepin’ it cool.

De Vogezen in Frankrijk