20 februari 2016, door Maartje

Design District, Helsinki

20 februari 2016, door Maartje

Design District, Helsinki

Een beetje per ongeluk, een beetje expres kwamen we - tijdens een paar uurtjes 'vrij' op een zakenreisje - terecht in het geweldige design district van Helsinki. Nu barst het centrum van de Finse hoofdstad sowieso al van de heerlijke, overzichtelijke struinstraatjes, maar de ruim 200 (!) winkeltjes die fashion, design, vintage meubels en sieraden verkopen zijn zelfs voor de meest doorgewinterde shopper een feest.

Enkele highlights:

- Een van de meest authentieke Scandinavische zaken is Kauniste, een bedrijfje dat elk jaar nieuwe designers vraagt om prints te maken voor zijn bedrukte textiel, bekers en iPhone-hoesjes. Een overvloed aan pastelkleuren, dennenbomen en soberheid is het fijne resultaat. Leuk voor een origineel souvenir.

- In papierluilekkerland Paper Shop wil je simpelweg alles kopen: hun retro notebooks, wenskaarten en posters passen zowel in de kinderkamer als daarbuiten.

- Bij Pino wordt Scandinavisch design werkelijk in al zijn hoedanigheden geuit: je vindt er onder meer woonaccessoires, papierwaren, badkamerbenodigdheden, slingers voor kinderfeestjes en hippe leesbrillen. De ontwerpen van Pino zijn strak, met natuurlijke materialen en ingetogen kleuren. Een schoolvoorbeeld van functionele en koele Scandinavische hipheid.

- En wat betreft de kleintjes is bijvoorbeeld Punavuoren Peikko een aanrader: niet alleen het Zweedse topmerk Mini Rodini is ruim vertegenwoordigd (ook in de outlet!) maar ook andere Europese supermerken als Little Man Happy en Bobo Choses.

- Tot slot is ook het kinderwalhalla Zicco een aanrader, waar ze naast creatief en kleurrijk speelgoed ook kleren verkopen van onder meer het Deense merk Phister & Philina.

Natuurlijk is er rond dit alles genoeg heerlijke horeca met - zoals het het Hoge Noorden betaamt - een ruim aanbod aan biologisch en ambachtelijk eten en drinken. Het lijdt geen twijfel: volgende keer blijven we een paar dagen langer! Design District