1 december 2019, door Maartje

Zo wordt kerst-uitbuiken pas écht interessant: Hartenvragen

1 december 2019, door Maartje

Zo wordt kerst-uitbuiken pas écht interessant: Hartenvragen

Je gaat ons niet vertellen dat er bij jullie thuis, tijdens kerst, of any andere familie-aangelegenheid, geen momenten op de dag passeren die nét iets te lang duren. Waarbij iedereen toch weer even op zijn telefoon gaat zitten scrollen terwijl we allemaal weten dat we eigenlijk liever iets anders zouden doen. Een goed gesprek voeren bijvoorbeeld. Maar hé, soms zijn de onderwerpen gewoon op. Of van die momenten tijdens de jaarlijkse familieronde waarop het heerlijk over koetjes en kalfjes gaat, maar waarop je misschien liever eens wat over je moeder, of, zeg, je oma, zou willen leren. Kijk, en daarom zijn er de Hartenvragen van Elma van Vliet.

Hartenvragen door Elma van Vliet

Hartenvragen door Elma van Vliet

Even terug: de Nederlandse Elma van Vliet lanceerde nu alweer ruim 15 jaar geleden het boek ‘Mam vertel eens’, geschreven vanuit haar persoonlijke behoefte om meer over haar moeder te leren. Een wens die zonder handvatten niet altijd even gemakkelijk in te vullen is. Een boek met vragen, zo bleek, is de ideale oplossing om meer te weten te komen over de mensen die zo dichtbij je staan dat je vaak vergeet om naar de belangrijke dingen te vragen. Voordat het te laat is. Dat boek werd, hoe kan het ook anders, een groot succes. Snel volgden ‘Pap vertel eens’ en vervolgens volgde de hele familie. Omdat, zo schrijft Elma terecht, aandacht het grootste cadeau is dat je kunt krijgen. Een schrijven dat je een leven lang bewaard. En dat schrijven, dat is iets wat papa, mama, opa en oma in vergeten uurtjes doen. Glaasje wijn erbij, bureaulamp aan, muziekje op en pennen maar.

Is je moeder of oma niet zo’n schrijver? Dan heb je aan het invulboek een hele kluif. En daar bedacht Elma iets op; de Hartenvragen. Stuk voor stuk vragen die je wil stellen aan de vrouwen in je leven die het belangrijkst zijn: er zijn hartenvragen voor oma en voor je moeder. Diepgaand, ja, maar het zijn juist de luchtige vragen die onze harten stalen toen we ze zagen. Want ja, hoe leuk is het om te weten hoe je oma als puber was? Of wat zij vroeger tijdens de vakantie het liefst deed. De hartenvragen zijn er voor moeder en voor oma maar stiekem gaan wij ze ook met onze vriendinnen spelen tijdens het volgende girls only avondje: allemaal moeders inmiddels.

Hier kun je de Hartenvragen bestellen, dan zijn ze mooi nog op tijd binnen voor kerst.