27 april 2020, door Maartje

Een droge tuin, zo ga je er mee om

27 april 2020, door Maartje

Een droge tuin, zo ga je er mee om

Is het je al opgevallen dat we, sinds we thuis zitten, welgeteld 1 dag een paar uur regen hebben gehad? Fijn voor ons, minder fijn voor onze planten. Droog, dat is de grond. Daar kan natuurlijk niemand niets aan doen, maar Moeders zou Moeders niet zijn als ze niet wat tips had om water te besparen!

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen: plant geen bloemen of planten die naar een dag zon hun kopje al laten hangen, zoals bijvoorbeeld de Hortensia. Er zijn daarentegen heel veel mooie planten die goed tegen droogte kunnen, zoals lavendel, een Mexicaans madeliefje, muurbloem, Agapanthus, kruiden en de zomergeranium,

Zorg vervolgens dat er zo weinig mogelijk zwarte grond te zien is. Strooi compost over de grond of bentoniet (dat is een soort klei) maar een combinatie van die twee is nog beter! Het werkt als een soort spons. De combinatie neemt water op als er genoeg van is, en geeft het af als het nodig is. Je kunt ook je afgemaaide gras op zwarte grond uitstrooien; helpt allemaal.

En een no brainer misschien, maar je moet er maar net aan denken: zet emmers, tonnen en bakken als het regent zodat je het water kunt gebruiken voor je tuin als het nodig is. En was als je gaat koken je groente in emmer water (en dus niet in de gootsteen) zodat je dat water bij de planten kunt gooien.

Verder moet je rond deze tijd veel wieden. Ik doe dat meestal met de hand. Als je al zomerplantjes heb geplant, moet je uitkijken dat ze niet bevriezen, want de nachten zijn nog koud! 

O, en deze:  stoeptegel eruit, plant erin. Anders loopt het regenwater te snel weg via de riolering.

Achter de geraniums

Achter de geraniums

Er zijn twee soorten geranium: de zomer geranium die je in de lente plant en die de hele zomer bloeit. In het najaar sterft hij. En er is de winterharde geranium. Die heet Pelargonium (ooievaarsbek). Die bloeit van enkele weken tot enkele maanden. In de winter gaat hij onder de grond of blijft bovengronds en groen. Er zijn heel veel verschillende soorten en de meeste ruiken bovendien erg lekker. Ze worden vaak toegepast als randbeplanting of als bodembekkers. Ik snoei ze terug als ze uitgebloeid zijn tot net boven de grond. Ze schieten dan weer mooi fris uit en sommige bloeien voor de tweede keer of zelfs voor de derde keer in één seizoen.

Deze geranium bloeit bijna altijd met ronde bloemen. Als je ze combineert met langwerpige bloemen (adderwortel, kattestaart, lampenpoetser, malva of dropplant) krijg je mooie combinaties. Let op de bloeitijd van de plant!

Mooie soorten ooievaarsbek vind ik de Rozanne (lila), Endressii Wargrave pink, Dreamland, Magnificum, Ann Thompson (purper/rood), Daily blue, Derrick Cook (wit met vleugje roze).