HALLO kruidentuin! Zo maak je hem (en haal je er het meeste uit)
Een van de leukste Barts Buiten artikelen vonden we zelf die over permacultuur. Pardon? Wat? Permacultuur, de benaming voor een ecologische, en vrijwel volledig eetbare tuin, ook toe te passen op minituintjes. Hier lees je het artikel. Het zal geen verrassing zijn dat kruiden de belangrijkste moot vormen in zo'n permacultuur-tuin, dus daar noemen we (lees: mn moeder) nog even wat verder op in. At your service!
Veel kruiden zijn vaste planten, dus als je ze een keer gekocht of gezaaid hebt, dan kun je er jaren van doen. Lekker economisch. Ze komen ieder voorjaar gewoon vanzelf weer omhoog. Zelf graaf ik ze om de paar jaar op, of haal ze uit de pot. Ik deel de plant dan in stukken en plant ze weer. Zo verjong je de plant. Voor alle kruiden geldt dat het lekkerst zijn, en het lekkerste ruiken, net voordat ze bloeien. Wist je niet he? Is zo.
Sommige kruiden laat je wél in bloei schieten omdat je het zaad kunt eten of gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor Dille. Dille is een kruid dat eenjarig is en een zachte anijssmaak heeft. De gedroogde zaden kun je gebruiken om kruidenazijn te maken of om augurken in te maken. Dille wordt ongeveer 1m hoog. Als je het zaad in de herfst droog en donker bewaart, kun je het in de lente weer als zaad gebruiken.
Koriander is ook eenjarig, maar hij zaait zichzelf lekker uit. Je kunt de bladeren en het zaad gebruiken. Oke, het is wel een wat overheersend kruid dus be gentle. Ook de stengels van koriander zijn eetbaar trouwens!
Van Bieslook moet je nu (april) flink knippen. Bieslook is een blijvende plant en ziet er met bloemetjes misschien mooi uit, maar het is echt lekkerder voordat het bloeit.
Basilicum kun je nu binnen zaaien. Binnen ja, want er kan nog vorst komen en daat kan-ie echt niet tegen. Er bestaan veel soorten basilicum: Thaise, Bolloso (slabladig), rode, paarse, kleinbladig (pluto), grootbladig genovese), anijsbasilicum, citroenbasilicum, kaneelbasilicum… Je kunt basilicum gewoon in de sla doen, maar ook lekkere pesto van maken! Er bestaat ook winterharde basilicum. Persoonlijk vind ik die minder lekker.
Rozemarijn is een kruid dat ik vooral ook heel mooi vind, en het is een winterharde plant. Tot slot Munt, ook een topper. Van vaste plant tot eenjarige plantjes.