16 november 2020, door Maartje

Een leuke wintertuin, kan dat? Zeker! Zo.

16 november 2020, door Maartje

Een leuke wintertuin, kan dat? Zeker! Zo.

Je tuin in de winter saai? Think again! Dat is echt nergens voor nodig. Voor een mooi silhouet in je wintertuin zou je bijvoorbeeld zomaar eens een (klein)boom(pje) kunnen planten zoals een Acer. Die kleurt mooi in de herfst en blijft de hele winter mooi. Amelanchier is ook een mooie aanwinst voor je (winter)tuin. Deze boom wordt niet groot, bloeit vroeg in het voorjaar met witte bloesem, na de bloesem komen er krentjes aan (waar de vogels gek op zijn) en in de herfst verkleurt hij prachtig. Zo. Stappen wij even lekker met de deur in huis! Maar er is meer... Kijk, zo heb je ook in de winter een mooie tuin:

Heb je een groene schutting van bijvoorbeeld klimop, dan kan dat in de winter nogal somber ogen. Treurig zelfs. Als je er winterbloeiende struiken voor zet, ben je van dat probleem af. Ha! Denk dan aan de winterjasmijn. Die geeft gele bloemen en ruikt heerlijk. Clematis armandii is een witbloeiende late klimplant. Viburnum Tinus (sneeuwbal) bloeit met witroze bloemen. De Mahoniestruik bloeit geel. Hamamelis bloeit vanaf januari. Die is er in meerdere kleuren.  Kornoelje (Cornus Alba Siberica) heeft mooie rode takken.

Ook een goede tip: de meeste grassen zien er tot het voorjaar mooi uit. Helleborus bloeit vanaf januari. 

Als je plaats hebt in je (moes)tuin, dan kun je er eetbare planten inzetten zoals bijvoorbeeld de olijfwilg Elaeagnus. Zet hem vooral niet in pot want hij gaat diep wortelen! Daarom kan hij dus wel weer heel goed tegen droogte. De olijfwilg is éénslachtig; dat wil zeggen dat je een mannelijke en vrouwelijke plant nodig hebt om vruchten te krijgen. Een goede combinatie is Elaeagnus umbellata met de Elaeagnus multiflora.

De Stauntonia is tweeslachtig, dus heb je maar één plant nodig aangezien deze plant zichzelf bevrucht (en dus jaar na jaar weer bloeit). Deze geeft behalve mooie bloemen heerlijke vruchten! De Stautonia groeit graag in wat vochtigere grond.

Acca Sellowiana (ananasguave) staat graag droog, warm en uit de wind. Hij (of is het een zij) kan wel 7 meter hoog worden. Deze plant is tweeslachtig (ah, hij/zij dus).

En dan ook nog wat werkjes in de wintertuin:

* Haal het blad en mos van het gazon anders krijgt het niet genoeg zuurstof.

* Controleer je opgeslagen groenten, zoals de aardappels en wortelen, opdat ze niet gaan rotten/ aan het rotten zijn. Aardpeer bewaar ik onder de grond in de moestuin maar eigenlijk kun je die beter pas rooien als je hem gaat gebruiken. Zet niet-winterharde planten beschut weg. Het vriest de laatste jaren niet streng maar veel regen vinden deze planten ook niet fijn. Maar onder een afdak kan prima! Ook de potten met kruiden kun je beter onder een afdak zetten want die houden ook niet van te veel regen. Een enkele keer wat water geven will do.

* Bij vorst niet gaan planten of spitten! Als het niet vriest kun je verplanten of aanplanten.

* Klimrozen kunnen nu gesnoeid worden, net als de fruitstruiken. De struikrozen pas in maart snoeien. Net zoals de vlinderstruik, lavatera en hortensia. Snoei de klimop niet in het najaar want daar vinden de insecten nog volop nectar.

* Stekken maken van houtachtige planten.

* De tuinslang leeg laten lopen en opbergen. De pomp uit de vijver halen en droog opslaan. Lege potten schoon en droog opbergen zodat er geen schimmels ontstaan.

* Dahlia’s uit de grond halen (dit kun je het best doen als het wat gevroren heeft): 10 cm boven de knol afknippen en droog en donker opbergen.

* Agapanthus die te groot wordt, in stukken verdelen.

* Ruim de tuin niet te netjes op! Gooi de afgewaaide bladeren in een hoekje van de tuin zodat vogeltjes en andere kleine diertjes daar wat kunnen scharrelen of een schuilplekje vinden.